V Evropski uniji je povprečno en član v štiričlanskem gospodinjstvu invalid. Foto: European Community
V Evropski uniji je povprečno en član v štiričlanskem gospodinjstvu invalid. Foto: European Community
Elena Pečarič si želi, da tega dneva ne bi bilo in bi bili vsi ljudje enakopravni. Foto: European Community
Predsednik republike in prva dama
Predsednik republike je bo dnevu invalidov spomnil na Konvencijo ZN-a o pravicah invalidov, ki jo je letos ratificirala tudi Slovenija. Foto: EPA

Statistični urad navaja, da invalidi predstavljajo 10 odstotkov svetovnega prebivalstva. Med prebivalci Slovenije je okoli 170.000 invalidov in 230.000 bolnikov z dolgotrajnimi boleznimim, v EU-ju pa je skupno 50 milijonov invalidnih ljudi.

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije se bo število invalidov z rastjo prebivalstva in s podaljševanjem življenjske dobe v prihodnjih desetletjih še povečalo, čeprav medicina napreduje.

"Vsi organi morajo dobro sodelovati z invalidi"
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob mednarodnem dnevu invalidov v poslanici zapisal, da bo Slovenija "tudi v prihodnje ohranjala jasen cilj - biti moderna, gospodarsko uspešna, solidarna, strpna, vključujoča, na znanju temelječa socialna država. Za doseganje tega cilja bo potrebno dobro sodelovanje vseh pristojnih državnih in lokalnih organov z invalidi in njihovimi reprezentativnimi organizacijami ter strokovnjaki."

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) pa bo dan zaznamovalo s srečanjem na Metelkovi ulici v Ljubljani. "Naša želja, da bi prišel ta dan, ko posebnega dneva v letu ne bi potrebovali in bi ga lahko preprosto odpravili, saj ne bi bilo razloga, da bi obstajal. Bili bi enakopravni in polnopravni državljani," je ob tej priložnosti dejala predsednica YHD Elena Pečarič.

Pripravljajo se številne prireditve
Dejavnosti Združenih narodov in EU-ja bodo letos potekale pod gesloma Dostojanstvo in pravičnost za vse nas in Delovati lokalno za družbo za vse. Po vsej Sloveniji so pripravljene številne prireditve in dejavnosti, invalidske organizacije pa želijo izpostaviti zlasti letos ratificirano Konvencijo o pravicah invalidov v Sloveniji.

Boris Šuštaršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, je povedal, da je konvencija za slovenske invalide izrednega pomena, ker prinaša pravno uresničevanje Standardnih pravil OZN za izenačevanje možnosti invalidov. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da ima Slovenija prijazen in aktiven odnos do razvoja invalidskega varstva, kar se je med drugim pokazalo tudi s tem, da je bila naša država ena izmed prvih podpisnic te konvencije.

Türk: Priložnost za razmislek in izboljšave
Predsednik republike Danilo Türk pa je ob mednarodnem dnevu invalidov na Brdu pri Kranju priredil sprejem, ki so se ga udeležili predstavniki nevladnega sektorja in civilne pobude. Zbrane je spomnil na številne dokumente, s katerimi Organizacija združenih narodov prek svoje 60-letne zgodovine opozarja na pravice invalidov. Med njimi je osrednjega pomena Konvencija o pravicah invalidov, ki jo je letos ratificirala tudi Slovenija. Njen predstavnik pa je bil izvoljen tudi v Odbor za pravice invalidov, ki bo nadzoroval uresničevanje konvencije.

Mednarodni dan invalidov je priložnost za razmislek o vsem, kar je še treba postoriti za izboljšanje kvalitete življenja invalidov, da bodo dostojno živeli. Veliko je bilo na tem področju že doseženega, veliko nalog pa še ostaja, je danes opozoril predsednik.


A. S.