Med pogajanji za arbitražni sporazum se je med državama vzpostavilo pravo parnterstvo, je dejal uradni govorec ministrstva Milan Balažic. Foto: MMC RTV SLO
Med pogajanji za arbitražni sporazum se je med državama vzpostavilo pravo parnterstvo, je dejal uradni govorec ministrstva Milan Balažic. Foto: MMC RTV SLO

"Za nami je prelomno obdobje, saj državi pri reševanju mejnega vprašanja, ki je dolga leta obremenjevalo odnose med državama, tako daleč še nista prišli," je na dan uveljavitve arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško dejal uradni govorec Ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic. Kot največjo dodano vrednost vidi vzpostavitev močnega zaupanja med državama.

Med arbitražo bodo po Balažičevih besedah določene tri ključne zadeve: meja med državama, stik Slovenije z odprtim morjem in režimi za uporabo relevantnih morskih območij.

Ključni trenutki arbitraže
S podpisom hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji predvidoma naslednje leto začnejo teči vsi roki iz sporazuma. V 15 dneh morata državi določiti tri skupne arbitre, 15 dni zatem pa vsaka svojega nacionalnega arbitra. Za določitev predmeta spora imata državi na voljo še dodaten mesec, če pa dogovora ne dosežeta, bo vsaka država posebej sodišču predložila svoje zahteve. V 12 mesecih po tem, ko začnejo teči roki, državi sodišču predložita tudi pisni memorandum. Vse druge roke, tudi same obravnave, zatem sproti določa arbitražno sodišče.

Kdo bo v slovenski ekipi?
1. septembra je na ministrstvu začela delovati delovna projektna enota za pripravo primera pred arbitražnim sodiščem, oblikovana je tudi posebna svetovalna skupina s podskupinami, prejšnji teden pa je vlada potrdila pravne svetovalce oz. odvetnike, pojasnjuje Balažic, a o imenih ne govori - vse gradivo je pod oznako 'zaupno'.

Pogovori o imenovanju slovenskega arbitra še potekajo.