"Zagon gospodarstva in delovanje pravnega sistema sta po mojem mnenju ključ do rešitve iz gospodarske krize," je med drugim dejal Pogačnik. Foto: MMC RTV SLO

Napoved vlade, da se bo z dvigom DDV-ja priliv v proračun povečal za 250 milijonov evrov, se tako poslancu ne zdi realna. "Dvig DDV bo prizadel predvsem tiste z najnižjimi prihodki. Gospodarstvo bo izgubilo na konkurenčnosti," napoveduje in dodaja: "Pričakujemo lahko spremembe obnašanja potrošnikov, kar pomeni kupovanje nizkocenovnih izdelkov in nakupe v sosednji Avstriji in Italiji."

Tudi brez sanacije bančnega sistema zagon gospodarstva ne bo mogoč, je v spletnem klepetu na temo iskanja izhoda iz krize dejal Pogačnik in dodal: "Vzpostaviti je potrebno delovanje Slovenskega državnega holdinga in narediti premišljen umik države iz gospodarstva."

Sam sicer meni, da so krize cikličen pojav, tokratno pa je mogoče rešiti tudi tako, da sledimo ukrepom EU-ja: "EU si prizadeva z ukrepi, da se ponovno vzpostavi gospodarska rast. Države, ki so sprejele in sledile tem ukrepom, so na dobri poti. Lep primer so baltske države, ki v zadnjem obdobju beležijo rast BDP-ja. To je dokaz, da se da krizo s pravilnimi ukrepi premagati."

DRUGI KLEPETI O IZHODU IZ KRIZE

-
Svetovalec generalnega direktorja GZS-ja
Goran Novković

-
Izvršni sekretar sindikalne zveze ZSSS
Goran Lukić

- Predsednik SD-ja Igor Lukšič
- Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer
- Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak
- Predsednik SLS-a Franc Bogovič
- Predsednik DL-ja Gregor Virant

Na očitke, da je vlada Janeza Janše breme krize preveč prevalila na mlade, ne pa toliko na javni sektor ali upokojence, Pogačnik odgovarja: "Ukrepov nismo sprejemali z navdušenjem in veseljem vendar smo se zavedali, da je le to pravilna pot za izhod iz krize. Osebno sem prepričan, da je javni sektor do sedaj premalo prispeval k reševanju krize. Zdajšnja vlada je do sedaj premalo naredila na zmanjšanju odhodkov iz proračuna. Zavedati se moramo, da je gospodarstvo v zadnjih 5 letih izgubilo več kot 60.000 delovnih mest, zaposlovanje v javnem sektorju se je pa povečevalo."

"Potrebno je poudariti, da poslanci ne sprejemamo varčevalnih ukrepov z navdušenjem in veseljem. Vendar za izhod iz krize je potrebno sprejeti tudi ukrepe, ki so včasih boleči. Prepričan sem, da se Slovenija lahko iz krize izvleče sama v primeru, da se bo sprejemalo ustrezne ukrepe," je še sklenil Pogačnik in dodal, da bodo take ukrepe podprli tudi v njegovi stranki. Pri tem pa opozoril še, da v Sloveniji velikokrat prevladujejo parcialni interesi posameznikov pred interesi skupnosti, predvsem ko gre za delovanje sindikatov.