Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer meni, da je bolje, da
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer meni, da je bolje, da "smo mi sami gasilci in ne nekdo od zunaj". Foto: MMC RTV SLO

Žal smo zdaj v situaciji, ko je treba pogasiti požar. Bolje je, da smo mi sami gasilci in ne nekdo od zunaj.

Jani Möderndorfer
V PS-ju resno razmišljajo o udeležbi zaposlenih pri dobičku, kar je tudi del strankinega programa, je zapisal Möderndorfer. Foto: BoBo

Že v Franciji in Avstriji so zelo jasno začeli zmanjševati število občin. Pri nas je vprašanje samo še kdaj in kako.

Möderndorfer o zmanjševanju števila občin

Möderndorfer je bil gost tokratne klepetalnice MMC-ja, kjer je odgovarjal na vprašanja uporabnikov. Tema gostovanja je Slovenska pot iz gospodarske in politične krize. Glede dviga DDV-ja je Möderndorfer zapisal, da je to eden izmed ukrepov, s katerim se popravlja prihodkovna stran proračuna. "To je ukrep, ki rezultat prinaša takoj," je izpostavil Möderndorfer, ki sicer priznava, da noben davek ne dviguje gospodarske rasti.

"Za zvišanje DDV-ja smo se odločili zaradi kritičnosti stanja v državnem proračunu. Ta davek je v danem trenutku najmanj negativen glede na strukturo našega gospodarstva, ki je izvozno naravnano, in izvoznikov ne bo prizadel," še meni Möderndorfer.

Klepet je bil pripravljen v okviru spletnih pogovorov z različnimi sogovorniki iz gospodarskih, sindikalnih in strankarskih vrst na temo Slovenska pot iz gospodarske in politične krize.
*
DRUGI KLEPETI O IZHODU IZ KRIZE
-
Svetovalec generalnega direktorja GZS-ja
Goran Novković

-
Izvršni sekretar sindikalne zveze ZSSS
Goran Lukić

- Predsednik SD-ja Igor Lukšič

Na vprašanje, zakaj Slovenija izhoda iz krize ne išče samostojno in neodvisno, ampak hodi po nasvete v OECD, EU in do bonitetnih agencij, je vodja poslanske skupine PS-ja zapisal, da ima Slovenija kot članica EU-ja in monetarne unije pravice in obveznosti. Mednje sodi tudi spoštovanje maastrichtskih kriterijev, ki določajo, da je lahko proračunski primanjkljaj 3-odstoten, javni dolg pa 60-odstoten. "Kot veste, jih ne izpolnjujemo," je poudaril Möderndorfer.

Predlog uporabnika, naj bodo ukrepi nasprotni navodilom zunanjih organizacij, je lahko dober, a, kot meni Möderndorfer, le, ko se odločiš za sistemske rešitve in ne za gašenje požara. "Žal smo zdaj v situaciji, ko je treba pogasiti požar. Bolje je, da smo mi sami gasilci in ne nekdo od zunaj," je zapisal.

V krizi je večji del sveta, meni Möderndorfer. To je po njegovih besedah mogoče pripisati cikličnosti tržnega gospodarstva, vendar pa je večji del bremena na finančnem sektorju, pri čemer je Möderndorfer izpostavil ameriško banko Lehman Brothers.

Referendumi kot ovira za reševanje krize
Kot enega izmed ukrepov za izhod iz krize je Möderndorfer omenil tudi spremembo referendumske zakonodaje. Zapisal je, da to sicer direktno ne vpliva na reševanje krize, "posredno pa lahko, saj se je do danes prevečkrat institut referenduma zlorabljal v politično nagajanje pri posameznih sistemskih rešitvah, ki so sočasno tudi ukrepi".

Glede državne pomoči podjetjem je Möderndorfer zagotovil, da bodo merila, na podlagi katerih bodo izbrana podjetja za dodelitev te pomoči, "transparentna in jasna". Kot je zapisal, je "Banka Slovenije lani podrobno pregledala stanje slovenskega gospodarstva in na podlagi tudi teh ugotovitev se bodo vlada, DZ RS in pozneje SDH (slovenski državni holding, op. a.) odločali o spodbudah".

V PS-ju sicer še vedno resno razmišljajo o udeležbi zaposlenih pri dobičku, kar je tudi del strankinega programa, je potrdil Möderndorfer.

Na vprašanje, ali bo država tožila bonitetno agencijo Moody's, je Möderndorfer zapisal, da se bo glede te tožbe odločala vlada, dodal pa je, da želi tujina od Slovenije vedeti predvsem tri stvari, in sicer "ali smo politično stabilna država, ki je sposobna sama obvladovati lastne razmere, ali smo sposobni brez pomoči sanirati bančni sistem in konsolidirati javne finance".

"Treba je zmanjšati število občin"
Möderndorfer je še zapisal, da je velik zagovornik zmanjševanja števila občin. "Že v Franciji in Avstriji so zelo jasno začeli zmanjševati število občin. Pri nas je vprašanje samo še kdaj in kako," je zapisal. "V Sloveniji je blizu ene tretjine občin, ki sploh ne izpolnjujejo zakonskih pogojev za obstoj. Danes prav te občine potrebujejo ogromno finančnih sredstev, ki jih prispevajo vsi davkoplačevalci," je poudaril Möderndorfer, ki meni, da je treba zmanjšati tudi število upravnih enot.

Žal smo zdaj v situaciji, ko je treba pogasiti požar. Bolje je, da smo mi sami gasilci in ne nekdo od zunaj.

Jani Möderndorfer

Že v Franciji in Avstriji so zelo jasno začeli zmanjševati število občin. Pri nas je vprašanje samo še kdaj in kako.

Möderndorfer o zmanjševanju števila občin