Globa za napačno odloženo kuverto ... Foto: MMC RTV SLO
Globa za napačno odloženo kuverto ... Foto: MMC RTV SLO
Posebna ponudba

V Ljubljani vam lahko za smeti v napačnem zabojniku zaračunajo 800 evrov, v Mariboru za enak prekršek 100 evrov. Razlog tako različnih višin kazni tiči v odločitvi vsake občine posebej. V tovrstni kaznovalni politiki imajo popolnoma proste roke.

Ljubljančan Miha Renčelj je bil po tem, ko je odprl dopis mestnega inšpektorata, v katerem so mu zagrozili z 800 evri globe, ker je v napačni zabojnik odložil neko kuverto, kaj neprijetno presenečen. »Poklicalo me je zelo prijazno dekle z mestnega inšpektorata in me obvestilo, naj v kratkem pričakujemo obvestilo o kazni za odpadke,« se spominja Miha in dodaja, da se mu tako visoka globa vendarle ne zdi primerna. »Oni naj bi v zabojniku našli mojo kuverto, oziroma bančni izpisek. Kako je do tega prišlo, ne vem, res pa je, da je bila v dneh, preden je prišla inšpekcija, popolna zmeda glede smetnjakov, saj so jih ves čas prestavljali. Pa ne le to, trije bloki imamo na voljo le 3 smetnjake in je prišlo do preobremenjenosti« je ogorčen Črnučan. »Res je, da so v zabojniku našli moj bančni izpisek, vendar je tudi res, da se zabojniki ves čas premikajo, da so bili o premajhnem številu zabojnikov obveščeni tudi upravniki zgradb, in se ni nič zgodilo! Zato ni čudno, da pride do primera, ko v napačnem zabojniku konča napačen odpadek,« sklepa Miha.

Kaznivo je tudi samovoljno premikanje zabojnikov
V državi imamo veliko smetarskih glob, saj tudi samovoljno premikanje zabojnikov ni dovoljeno. Globa za ta prekršek, po Odloku o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, znaša kar 200 evrov. Pa ne le to, tisti, ki si drznejo brskati po posodah za zbiranje komunalnih odpadkov ali iz njih odnašati odložene komunalne odpadke, so lahko oglobljeni kar za 800 evrov. V Sloveniji to področje ureja zakon, višino kazni pa določa vsaka občina po svoje. Tudi zato se višine kazni, za enake prekrške, razlikujejo za več sto evrov.

Nad visokimi globami presenečeni tudi pravni strokovnjaki
Tudi dr. Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete se ne strinja s tako visokimi globami: »Globe bi morale biti v sorazmerju s škodljivimi posledicami ravnanj. Posledica kuverte, odložene v napačnem zabojniku, pa ni tako velika oziroma škodljiva za okolje, zato bi globe za manjše prekrške morali prilagoditi tej logiki. Vemo, da je ločevanje odpadkov v večini primerov bolj neskrbno ravnanje ljudi; v takih primerih pa mislim, da je nesmiselno voditi postopke,« zaključuje dr. Pirnat.

Posebna ponudba