Ženska je s svojim
Ženska je s svojim "copatkom" neskončno nezadovoljna in nezadovoljena, moški pa niso nikoli nagrajeni z občudovanjem svoje žene, prijaznostjo ali vsaj majčkenim zaupanjem in odobravanjem, meni Levstek. Zato se moški po njegovem mnenju zatekajo k delu ali pa k alkoholu. Foto: MMC RTV SLO
Ribnica
V LDS-u trdijo, da župan Ribnice s tem zapisom pove "največ o sebi in svojem omejenem, srednjeveškem pogledu na svet, čeprav si tega kot človek, ki so ga volivci in volivke izvolili na najvišji položaj v občini, ne bi smel privoščiti". Foto: BoBo

Župan Ribnice Jože Levstek je v aprilski številki občinskega glasila Rešeto objavil uvodnik, v katerem se je posvetil svojemu videnju vloge današnjih moških in skozi njihovo prizmo tudi vloge žensk: "Če hočemo ali nočemo priznati, v sodobnem svetu naši moški več ne igrajo vloge glave družine, saj so naše ženske prevzele »tri vogale, pa še četrtega malo« in odločajo o večini dnevnega dogajanja v življenju družine."

Po njegovem mnenju ženske tudi ne pomagajo več moškim, da bi se izurili v vlogi zrelega moškega. "Žena je tu kot ovira, problem, da ga ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine, s čimer bi krepila njegovo malce okrnjeno samozavest. Brez predsodkov in minimalnega občutka za resničnost gre še naprej, saj želi celo tekmovati z njim," piše Levstek.

Prav tako se ženska "ne zaveda, da sama v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo, milo rečeno, moške lastnosti, tako telesne kot duhovne", dodaja. "Preprosto, nekaterim ženskam ni nikoli dovolj, pa naj moški stori kar koli, naj se še tako trudi, je to samo po sebi umevno in ni nagrajeno z njenim občudovanjem, prijaznostjo ali vsaj majčkenim zaupanjem in odobravanjem." Ob koncu pa ugotovi, da so se moški ujeli v past, "kar so seveda opazile tudi ženske, ki na račun tega posegajo po oblasti, pri tem pa se rade primerjajo z moškimi".

LDS: To je mačističen napad na ženske
Na to pisanje so se odzvali v LDS-u, kjer so prepričani, da si je Levstek privoščil nedopusten mačističen napad na ženske. "Njegove trditve o vlogi in položaju žensk v družbi in družini so nevredne župana ene izmed slovenskih občin, nevarne in tudi protiustavne. V svojem razglabljanju kaže odkrito sovraštvo do nežnejšega spola, ženske so po njegovem mnenju ovira in problem, brez voditeljskih sposobnosti, ki moške spreminjajo v copate," so zapisali.

Levstek zanika zaničevanje žensk
Za komentar smo želeli povprašati tudi samega župana, a za MMC ni bil dosegljiv. Je pa svojo izjavo podal STA-ju. Zatrdil je, da želi biti s svojimi zapisi v krajevnem glasilu družbeno dejaven. Zapisi so, kot poudarja, namenjeni zgolj občanom, saj se skuša držati lokalnega okolja, ki ga dobro pozna. "Včasih skušam prikazati situacijo črno-belo, malo popularizirati ali pa osvetliti temo iz drugega zornega kota, kot ga dnevno ustvarjajo mediji." Po njegovih besedah s člankom ni želel zaničevati žensk, temveč je ženski dal "veliko težo".

Mnenja so njegova, ne SDS-ova
Tudi sam je poročen in oče petih otrok. Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2010 se je kot kandidat SDS-a v 2. krogu pomeril s kandidatko Zaresa Andrejo Škrabec. Pravi, da je v glasilu zapisal svoje osebno mnenje in da stranka s tem nima nič. Tudi v uredništvu Rešeta so za MMC zatrdili, da županu kot najvišjemu funkcionarju občine pripada prostor, da pove svoje misli, in da v njih uredniško ne posegajo.

Za komentar smo zaprosili še stranko SDS. "V kolikor so navedbe iz njegovega zapisa točne in resnične, so vredne obžalovanja in v celoti neprimerne," so odgovorili.