Jakič obžaluje, da so Igorja Šoltesa na svetu stranke preglasovali. Foto: BoBo
Jakič obžaluje, da so Igorja Šoltesa na svetu stranke preglasovali. Foto: BoBo


Roman Jakič, vodja volilnega štaba ZaAB in obrambni minister, je pojasnil, da je od 84 kandidatov na listi 47 odstotkov žensk in 53 odstotkov moških. Več kot 30 posameznikov pa po njegovih besedah prihaja iz gospodarstva.

Bratuškova kandidira v Kranju, poleg Jakiča pa od ministrov iz vrst te vlade kandidira še gospodarski minister Metod Dragonja. Izmed dosedanjih poslancev ZaAB-a kandidira večina, tudi vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer. V pokoj odhajata Mitja Meršol in Alojz Potočnik, je povedal Jakič. Kandidira tudi nekdanji poslanec Peter Vilfan.

Na listi so po Jakičevih navedbah tudi po štirije oziroma pet članov iz zunajparlamentarnih strank Zares in SMS - Zeleni ter dva ali trije kandidati iz regionalnih strank oziroma določenih združenj. "Vsi kandidati prihajajo iz okolij, v katerih kandidirajo, so zelo poznani in imajo ugled," je dodal.

Jakič obžaluje odločitev stranke Verjamem
Dotaknil se je tudi neuspešnega dogovora o skupnem nastopu na volitvah s stranko Verjamem Igorja Šoltesa: "Veste, kako so potekali razgovori. Obžalujemo, da je bila odločitev na svetu Verjamem sprejeta tako, da je preglasovala ali preglasila predsednika stranke. Mi smo si zelo želeli in tisto jutro tudi razumeli, da je dogovor sklenjen in da bomo na listi nastopili skupaj, kot so to storili nekateri drugi."

Na vprašanje, kako to, da kandidira tudi on glede na to, da je v predkazenskem postopku v primeru Stožice in zaradi tega ni kandidiral na nedavnih evropskih volitvah, je Jakič novinarjem odgovoril, da je "povedal, kje je črta". "Ko bo pravnomočna obtožnica, se bom odzval tako, kot se od mene pričakuje," je še dejal.