NPU zdaj začasno vodi  namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk. Foto: BoBo
NPU zdaj začasno vodi namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk. Foto: BoBo

Direktorja NPU-ja so iskali prek javnega razpisa, ki se je iztekel konec maja. Posebna natečajna komisija uradniškega sveta pa je generalnemu direktorju policije posredovala seznam štirih primernih kandidatov.

Eden izmed njih je bil tudi Darko Majhenič, eden izmed vodij preiskav na NPU-ju, poleg njega pa po neuradnih informacijah še strokovnjak za gospodarski kriminal Igor Lombergar, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na generalni policijski upravi Dušan Florjančič in vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj. Na razpis je sicer prispelo devet prijav.

Veniger je s štirimi kandidati opravil razgovore in čeprav dokončne odločitve še ni sprejel, je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije na delovno mesto direktorja NPU-ja premestil Majheniča.

NPU sicer trenutno začasno vodi namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk. Nekdanjemu direktorju Brunu Blažini so namreč odvzeli pooblastila, potem ko je pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo. A Turk začasno vodi NPU po pooblastilu Venigerja, Majhenič pa bo z njegovo odločbo NPU začasno vodil z vsemi pooblastili. Za nemoteno delovanje NPU-ja bo v nadaljevanju imenovan tudi pomočnik direktorja NPU-ja, so še napovedali v policiji.

Virant Venigerju zaupa
Notranji minister Gregor Virant je dejal le, da generalnemu direktorju policije glede odločitve v celoti zaupa. Na vprašanje o razlogih pa je odgovoril, da je najbolje, da jih pojasni Veniger sam.