Prvopodpisani pod pobudo Gregor Virant in njegovi somišljeniki so prepričani, da bodo morali (novo)izvoljeni politiki bistveno bolj sodelovati in presegati škodljivo nestrpnost med levico in desnico. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Prvopodpisani pod pobudo Gregor Virant in njegovi somišljeniki so prepričani, da bodo morali (novo)izvoljeni politiki bistveno bolj sodelovati in presegati škodljivo nestrpnost med levico in desnico. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

Prek spletne strani gremonavolitve.si so vse politične stranke pozvali, da interes države in državljanov postavijo pred svoje ambicije. "Še posebej pozivamo predsednika vlade in poslance, da pokažejo zrelost in državotvornost, ki ju od njih zahteva sedanji politični trenutek, in s svojimi dejanji nemudoma omogočijo predčasne volitve," so zapisali.

"Državljani smo naveličani slabega upravljanja države"
"Državljani smo naveličani slabega upravljanja države, neprestanih afer in političnega prerivanja med koalicijskimi strankami. Slovenija se je v času, ko bi bilo treba učinkovito sprejemati prave odločitve, znašla v popolni politični blokadi, ki predstavlja resno nevarnost za razvoj naše družbe," opozarjajo ustanovitelji spletne strani.

Menijo, da je vsak dan nadaljevanja zdajšnje politične agonije za Slovenijo izgubljen in poudarjajo, da lahko nevzdržno stanje demokratično presekajo samo predčasne volitve.

Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete je za Odmeve z Igorjem E. Bergantom med drugim dejal, da tovrstna pobuda lahko ima politične posledice, "pravnih pa prav gotovo ne."

"Pričakujemo rešitve za prihodnost, ne iskanja izgovorov v preteklosti"
Od političnih strank in kandidatov v volilni kampanji pričakujejo, da bodo tekmovali z idejami, programi in zavezami, kako bodo Slovenijo popeljali naprej v družbo najrazvitejših evropskih držav, vsem državljanom pa pomagali do čimvišje kakovosti življenja.

Pričakujejo tudi, da se bodo odpovedali aferaštvu, nizkim udarcem in podtikanjem ter da bodo predlagali rešitve za prihodnost, ne pa iskali izgovore v preteklosti.

"Od nove vlade in državnega zbora, ki se bosta oblikovala po volitvah, pričakujemo, da bosta v skladu z ustavo služila ljudstvu in da se bosta vseskozi zavedala, da smo ju za vodenje in upravljanje države najeli državljani, da ju plačujemo iz svojih žepov in da si morata vsak dan znova zaslužiti naše zaupanje. Zato bodo morali izvoljeni politiki bistveno bolj sodelovati in presegati škodljivo nestrpnost med levico in desnico," je še zapisano na spletni strani gremonavolitve.si.