Pečaričeva pravi, da njihovih predlogov ministrstvo pri pripravi zakona sploh ni poslušalo. Foto:
Pečaričeva pravi, da njihovih predlogov ministrstvo pri pripravi zakona sploh ni poslušalo. Foto:

Kot kaže, vlada hiti le zato, da odkljuka še en zakon, in ne da dejansko reši problematiko.

Invalidi, starejši
Ministrstvu so v YHD-ju že poslali vse pripombe na zakon, pri čemer opozarja, da manjkajo ključna vsebinska pojasnila, premise in pravne predpostavke, na katerih se utemeljuje zakon. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica Društva za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) je namreč za MMC dejala, da so bila njihova pričakovanja velika, "žal pa ministrstvo tega niti do polovice ni izpolnilo. Mi smo bili v delovni skupini, kjer pa nismo imeli možnosti razprave in dejanskega vpliva."

"Ne vemo pa, zakaj je bilo potrebno takšno hitenje, če se ve, da bo zakon v veljavi šele leta 2013. Kot kaže, vlada hiti le zato, da odkljuka še en zakon, in ne da dejansko reši problematiko," meni Pečaričeva. Kot pravi, do zdaj niso prejeli še nobenega odgovora od ministra niti sestanka z njim niso imeli.

Več o zakonu preberite tukaj

Osebna asistenca - možnost neodvisnega dejavnega življenja
Že prej so opozarjali, kaj osebna asistenca je, a kot pojasnjuje, se zakon veže na dolgotrajno oskrbo, kar je nedopustno. Čeprav sta pojma nepoučenim zelo podobna, je ključna razlika na točki samostojnosti. Osebna asistenca namreč omogoča možnost neodvisnega dejavnega življenja, pomeni biti dejaven v vseh razmerah, s čimer se uporabnik sam odloča, kaj bo počel, in mu tega ne določa osebni asistent.

Boris Šuštaršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidov Slovenije, se s stališči Elene Pečarič ne strinja. Za MMC je povedal, da je predlog zakona dovolj dober, da se o njem lahko javno razpravlja in da bo med javno razpravo NSIOS zagotovo pripravil tudi svoje pripombe, mnenja in predloge. Dodal je, da se pozablja, da je vprašanje osebne asistence povezano večinoma tudi s tem, ali bo za to dovolj javnega denarja. Financiranju iz FIHA nasprotuje, saj gre med drugim za sredstva, namenjena posebnim socialnim programov različnih invalidskih organizacij, ki delujejo v Sloveniji.

.

V zakonu manjkajo ključna vsebinska pojasnila
Ministrstvu je tudi že poslala vse pripombe na zakon, pri čemer opozarja, da manjkajo ključna vsebinska pojasnila, premise in pravne predpostavke, na katerih se utemeljuje zakon.

Zakon o osebni asistenci
s popravki YHD-ja si oglejte
tukaj

Prav tako bi morala država zagotoviti stalen in reden vir financiranja osebne asistence, saj ni dopustno, da je osebna asistenca vezana večinoma zgolj na vir iz zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Za večjo avtonomijo in fleksibilnost ter kakovost storitve tako predlagajo sofinanciranje javne Fundacije financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO.

Kot kaže, vlada hiti le zato, da odkljuka še en zakon, in ne da dejansko reši problematiko.