Referendumska zakonodaja bo kmalu doživela spremembe. Foto: BoBo
Referendumska zakonodaja bo kmalu doživela spremembe. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer
Möderndorfer je poudaril, da predlog PS-ja, da bi ustavne spremembe začele veljati šele leta 2015, ni pogoj za podporo spremembam. Foto: BoBo

Največja opozicijska stranka se je s sklepom, da na ustavni komisiji podpre začetek postopka ustavnih sprememb, odločila "končati agonijo najmanjše stranke, NSi-ja", pravi vodja poslanske skupine Möderndorfer. Ob tem je dodal, da ne morejo pristati na to, da Nova Slovenija, ki podporo ustavnim spremembam pogojuje z zaostritvijo pogojev za začetek postopkov za referendum, izsiljuje zaustavitev postopka za ustavno spremembo.

Skupina za usklajevanje sprememb referendumske zakonodaje medtem ni dosegla dogovora, s katerim bi lahko za ustavne spremembe pridobili glasove NSi-ja.

Podpora PS-ja za začetek postopka pa, poudarja Möderndorfer, ne pomeni, da zakona v postopku ni mogoče spremeniti. Poslanci Pozitivne Slovenije tako niso prispevali podpisov pod predlog ustavnih sprememb referendumske ureditve, saj, kot je pojasnil Möderndorfer, se morebitni podpisi pogosto narobe razumejo v smislu, da so s tem že vnaprej dali soglasje za vse spremembe.

Möderndorfer je ob tem vnovič poudaril, da predlog PS-ja, da bi ustavne spremembe začele veljati šele leta 2015, ni pogoj.

Tonin ponavlja: NSi sprememb ne podpira, vendar ...
Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin pa je znova poudaril, da NSi ne podpira ustavnih sprememb, saj nasprotuje kvorumu, vendar so jih nekatere druge stranke povabile k vnovičnemu razmisleku o svojem stališču, ker bi z njihovimi glasovi lahko dosegli ustavno večino. NSi bi bil pripravljen podpreti ustavne spremembe, vendar le, če bi druge stranke podprle njihov predlog, da je za začetek postopka za referendum v tednu dni treba zbrati 10.000 overjenih podpisov.

Predlog je podprl le SLS, večina drugih strank pa je o tem prispevala različne predloge. Vse stranke z izjemo PS-ja se strinjajo, da so za začetek postopkov za referendum potrebni overjeni podpisi, vendar število teh postavljajo med 2.500 in 5.000. Pri tem se niso dogovorili o morebitnem znižanju 35-odstotnega kvoruma, ki je že vključen v predlog ustavnih sprememb. NSi je namreč pripravljen tudi na nižje število podpisov, vendar le, če bi nekoliko znižali kvorum.

Ali bi se NSi utegnil z omenjenimi predlogi strinjati, bo stranka razpravljala na srečanjih svojih organov. Ustavne spremembe se bodo tako na ustavni komisiji verjetno začele brez njihove podpore.