Zaposleni v javnem sektorju bodo prvič prejeli znižane plače. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni v javnem sektorju bodo prvič prejeli znižane plače. Foto: MMC RTV SLO

Z majsko plačo bodo javni uslužbenci prejeli letošnji regres. V skladu s sodnimi odločbami pa tudi razliko do polnega regresa za lani.

Regres za letni dopust za letos bo 155.000 javnim uslužbencem izplačan različno glede na plačni razred. Zaposleni, ki so uvrščeni v 41. ali višji plačni razred, regresa ne bodo dobili. Razlika do polnega lanskega regresa pa bo izplačana skupaj z zamudnimi obrestmi.

Plače bodo zaradi varčevalnih ukrepov nižje
S 1. junijem je začel veljati dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o znižanju plačne mase, ukrepi pa naj bi veljali letos in prihodnje leto. Na podlagi nove plačne lestvice bodo osnovne plače javnih uslužbencev z junijsko plačo nižje od pol do blizu pet odstotkov.

Med pomembnejšimi ukrepi so še delna zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, zamik izplačila zaostalih napredovanj, zamrznitev novih napredovanj in delovne uspešnosti ter zniževanje števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni.

V izplačila javnim uslužbencem posega tudi spremenjeni zakon o izvrševanju državnega proračuna za leti 2013 in 2014. Funkcionarjem znižuje nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela, omejuje napredovanja javnih uslužbencev, jim znižuje premije kolektivnega zavarovanja in določa višino regresa.