Slovenija

Poudarki

  • Znova bi imeli dežurne trgovine
Trgovina
Tudi v Sloveniji je bilo v času, ko trgovine ob nedeljah niso bile odprte, mogoče kupiti vse potrebne stvari, poleg tega je sistem dežurnih trgovin dobro deloval, je dejal Damijan. Foto: Pixabay
Andrej Čuš
Prizadevali si bodo, da v zakonodajnem postopki zakon ustrezno amandmirajo in sprejmejo ter po 14 letih uveljavijo referendumsko voljo ljudi, je povedal poslanec Čuš. Foto: BoBo
       Vsi imamo nekje pravico do tedenskega počitka na dan, ki je po tradiciji in običaju priznan kot dan počitka, kar govori že evropska socialna listina. In tam, kjer to lahko omogočimo, se mi zdi prav, da omogočimo kakovostno družinsko življenje.       
  Poslanka SMC-ja Andreja Potočnik
VIDEO
Bodo trgovine ob nedeljah...

Dodaj v

Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira tudi največja vladna stranka

Predlog zakona gre v uradni postopek
17. oktober 2017 ob 11:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pobuda nepovezanega poslanca Andreja Čuša, da se z zakonom prepove obratovanje trgovin ob nedeljah, je naletela na podporo SMC-ja. Predlog novele zakona o trgovini bo tako vložil v postopek, sprejet bi bil lahko decembra.

Podpise, da se o predlogu zakona razpravlja tudi v državnem zboru, so prispevali poslanci strank SMC-ja, pa tudi DeSUS-a in SD-ja ter NSi-ja. V strankah podpirajo predvsem razpravo o tej temi, za zaprtje trgovin pa so se izrekli le v SMC-ju. Čuš odziva ni dobil od strank SDS in Levica. Okoli 5.000 podpisov je zbral tudi s spletno peticijo, to pa po besedah poslanca kaže na podporo tudi med ljudmi.

Za takšen predlog so se v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije odločili, ker so večkrat videli "zgarane, tudi 'skurjene', preobremenjene obraze v trgovinah", zato bodo naredili vse, da "delavkam in delavcem omogočijo vsaj en prost dan v tednu."

Podporo predlogu je izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan: "Kam gre ta svet, ta povečan konzumerizem ... Da niti ob nedeljah ne moremo najti časa za svoje aktivnosti in svojo družino, vodi v povsem napačno smer." Dodal je, da tudi najbolj razvite evropske države spodbujajo tradicionalne družinske vrednote in imajo trgovine ob nedeljah zaprte.

Znova bi imeli dežurne trgovine
Predlog zakona predvideva sistem dežurnih trgovin – trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Trgovcem se obratovanje ob nedeljah ne obrestuje
Damijan je navedel podatek, da trgovska dejavnost ob nedeljah ustvari osem odstotkov celotnega prometa, medtem ko so stroški približno enaki kot druge dni. "V večini trgovskih podjetij se ta ekonomika ne izide," je dejal in dodal, da se v dejavnosti tega zavedajo. Nekateri trgovci se za nedeljsko poslovanje niso odločili, med drugimi pa po njegovih besedah nihče noče prvi zapreti trgovin ob nedeljah, ker se bojijo, da bodo kupci nato tudi druge dni kupovali v drugih trgovinah.

Ne posega v svobodno gospodarstvo
V SMC-ju, v katerem torej podpirajo predlog, pa pričakujejo, da se bo med obravnavo v parlamentu besedilo izboljšalo, in sicer v dialogu "s preostalimi pomembnimi deležniki pri tem vprašanju, kot so Trgovinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije," poudarja poslanka Andreja Potočnik.

V največji vladni stranki so tehtali pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kakovostnega družinskega življenja. "Menimo, da je ta ukrep sorazmeren in čezmerno ne posega v svobodno gospodarsko pobudo," je dejala in spomnila, da je to v letu 2005 odločilo že ustavno sodišče.

Prav poseg v vsaj tri z ustavo zagotovljene pravice – svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom – je zmotil Trgovinsko zbornico Slovenije. Poslanec Čuš pa zagotavlja, da bo zakon, tudi z dopolnili, pripravljen tako, da bo upošteval dosedanje odločitve ustavnega sodišča glede odprtja trgovin ob nedeljah.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
pistacija
# 17.10.2017 ob 12:13
Naj zaprejo potem se vse lokale, gostilne, fitness centre, Atlantis. Tam so tudi zaposleni, ki bi radi bili frej v nedeljo.
Hohštaplerija
# 17.10.2017 ob 12:17
Čudni odzivi... a vam je res tako težko brez štacun v nedeljo? Tu pa ne boste za zgled postavljali vam najljubšega gospodarstva za primerjavo vsega slabega pri nas - Avstrije?
AlBundy
# 17.10.2017 ob 12:06
In kako imajo obratovalni čas trgovin urejen v Avstriji, Nemčiji in Italiji? Kot mi je znano, je v nedeljah tam težko najti odprto kakšno trgovino, nakupovalni centri pa so seveda zaprti.
etore
# 17.10.2017 ob 11:58
Vongobongo
Šnopc so prepovedli prodajati po 21h... :)
Mirko Tipka
# 17.10.2017 ob 12:15
Ne podpiram referenduma o tej temi

...ker smo že enkrat bili na referendumu in smo se odločili.. kaj so pa naši "izbranci" potem naredili, je pa njihovo maslo in ne moje.
5tane
# 17.10.2017 ob 12:12
No pa poglejmo kaj narod hoče.

ZA +
PROTI -
mercury89
# 17.10.2017 ob 12:19
Ja ob nedeljah res nimate nič drugega za delat kot it v trgovino?
ti-ne
# 17.10.2017 ob 12:19
Vsi bi radi delali tudi ob nedeljah, če bi bili pošteno plačani, kar tudi čez teden niso.
Skippy
# 17.10.2017 ob 12:15
Dobro bi bilo vedeti, kdo je v resnici za zakonom. Petroli, ki bi s tem daleč največ pridobili?
zozozo
# 17.10.2017 ob 12:19
@Skippy -

Daj ne nakladaj toliko, pa raje malo razmišljaj. Seveda ne bomo zaprli nujnih storitev v nedeljo. In seveda ne bomo v nedeljo zaprli podjetij, ki prodajajo prostočasne storitve. Prvo bi bilo škodljivo do prebivalstva, drugo pa škodljivo do gospodarstva.

Lahko pa komot zapremo trgovine, sploh velike trgovine, ob nedeljah, in s tem olajšamo in polepšamo družinsko življenje tisočem sodržavljanov, brez povzročitve gospodarske škode. Itak ljudje v trgovinah kupijo toliko, kolikor rabijo in si lahko privoščijo.

Pa v neposredni soseščini imamo primer Avstrije, kjer so trgovine zaprte v nedeljo, pa zato niti niso prebivalci lačni, niti ne propada gospodarstvo.
Skippy
# 17.10.2017 ob 12:14
Pri pravici do družinskega življenja se borijo pri najbolj enostavnem poklicu. Vsi ostali zahtevni seveda lahko delajo. A mislite, da projekti stojijo?
Leonid
# 17.10.2017 ob 12:20
Mercator bodo zaprli Rusi.
samburin
# 17.10.2017 ob 12:23
Zgarani, skurjeni in preobremenjeni obrazi v trgovinah. Res je Slovenija je preobremenjena, zgarana in skurjena po zaslugi politikov iz vseh priteklin. Če Čuša skrbijo skurjeni zaposleni sem jaz burek. Rabi glasove za svojo Listo in nič drugega.
josh k.
# 17.10.2017 ob 12:22
V Italiji so tudi ob nedeljah odprti nakupovalni centri, v Avstriji in ostalih državah ne vem kako je. Sem za zaprtje trgovin ob nedeljah, tudi decembra.
borkov
# 17.10.2017 ob 12:45
Spet se ukvarjamo z neumnostmi. Trgovci naj sami odločajo o tem ali bodo centri trgovine odprti ali ne, ne pa vlada in nekateri poslanci kar tako kak jim paše in kako si bodo politične točne nabrali. Raje naj delajo na tem, da delavci dobijo dostojne plače in naj se barabe ki so 25 let kradle pozaprejo. Ne pa da se bodo sedaj ko se bodo vedno bolj bližale volitve spet vsak ukvarjal z zadevami, ki so vprid samo političnim točkam.
MikiMaus
# 17.10.2017 ob 12:41
Če si nekdo nima časa med tednom oz. v soboto nabaviti potrebščine in je NEDELJA edini dan v tednu za to, potem PREDLAGAM, da bi si v nedeljo lahko ŠE urejali dokumente in ostale reči na URADIH ter OBČINAH. Saj očitno res ostale dni v tednu delamo oz. smo utrujeni in nam ni za hodit še kam razen iz službe DIREKTNO domov.

Kaj pravite na to, da izglasujemo še tek referendum???????
zozozo
# 17.10.2017 ob 12:26
@Skippy - Glej, spet ne razmišljaš. Najprej, velika večina zdravnikov že zdaj ne dela v nedeljo. Delajo samo urgence in dežurstva. Torej točno to, kar bi radi tudi trgovci.

Razen tega pa je neprimerljiva razlika med tem, če moraš do ponedeljka zjutraj počakat na konzervo tune ali operacijo slepiča.
K_ris
# 17.10.2017 ob 13:24
Še malo za diskusijo:

Ali je prav, da v Revozu delavci delajo ob nedeljah?
Ali je prav, da v Revozu delavci delajo ponoči?
pistacija
# 17.10.2017 ob 12:29
Hohštaplerija

# 17.10.2017 ob 12:17
Prijavi neprimerno vsebino Čudni odzivi... a vam je res tako težko brez štacun v nedeljo? Tu pa ne boste za zgled postavljali vam najljubšega gospodarstva za primerjavo vsega slabega pri nas - Avstrije?


Ne razumes,

jaz osebno prezivim brez trgovine v nedeljo brez problema. Tukaj se gre:

1. Gospodarski razlogi - princip ponudba-povprasevanje, osnova ekonomije, ce odprte trgovine predstavlajo profit naj bojo odprte, ce predstavlajo izgubo, jih lastniki sami od sebe zaprejo. To je kapitalizem.

2. Kot je nekdo zgoraj ze omenil, a se pri pravici do druzinskega zivljenja borijo pri najbolj enostavnem poklicu. Ne samo nasplosno pri enostavnem poklicu ampak celo specificno samo TRGOVSKI delavci. Delal sem v spa centu in sem delal vikende, bozicne vecere, prve januarje vsako leto, zakaj se za te poklice tudi ne borijo, ce se ze spusacajo v to?

3. Nismo vec Jugoslavija. Kdor je slabsi ali nekonkurencen odpade. Ne vem zakaj tega nekateri, ki sanjajo o stari Jugoslaviji ne morajo sprejeti in cakajo, da bo za vse njihove probleme poskrbela drzava.
žamot
# 17.10.2017 ob 12:24
Zaprtje štacun ob nedeljah je obvezno, ob sobotah do 12 se da vse nakupiti, z lahkoto.
Naj imajo ljudje malo frej....
kreden1
# 17.10.2017 ob 12:42
V 14 letih je ogromno volivcev umrlo in veliko jih je volilno pravico v tem času tudi pridobilo. Naj opravijo še enkrat referendum.

Sicer pa če zaprejo trgovine ob nedeljah, naj tudi restavracije in bifeje, TUDI v turističnih krajih. V čem so turisti boljši od državljanov, da imajo lahko vse na dosegu roke, kadar se jim zahoče? In v čem so gostinci manjvredni od trgovcev, da ne smejo imeti svojega družinskega življenja?
TineB
# 17.10.2017 ob 13:25
SMC s tem izgublja moj glas.
Bivši uporabnik
# 17.10.2017 ob 12:29
Eni ste pa res naivni. Zakaj mislite da imajo trgovci odprte trgovine v nedeljo?? Gre samo za PROFIT, ni jim mar za ljudi. Čas je da država malo omeji okoriščanje peščice na račun malih ljudi. Če bi imeli pametno državo, bi bilo to področje lepo urejeno!
Valuk_
# 17.10.2017 ob 13:40
Kaj pa vem, to se mi zdi tam nekje na 132. mestu priporitet od problemov, ki pestijo Slovenijo.
tone7
# 17.10.2017 ob 13:22
Zaprite tudi gostilne, restavracije, bencinske servise , avtobusni promet itd. Zakaj delamo tako razliko, kaj tam ne delajo ljudje?
SpicyWeiner
# 17.10.2017 ob 13:14
ZETAC
Absolutno podpiram ta predlog, vsaj ena dan bi moral biti pa res rezerviranza družino in predvsem brez tekanja po trgovinah.


In koji k si ti, da boš drugim govoril, kaj naj njihove družine počnejo v prostem času?
xsašox
# 17.10.2017 ob 12:49
Nisem bral komentarjev in morda je kdo to že zapisal..
Ta zgodba s trgovkami se mi zdi rahlo populistična! Kaj pa policaji , vojaki, šoferji, delavci v zdravstvu, turizmu, športu...
Problem trgovcev in trgovk so izrazito premajhna plače. Za nedeljsko, pa tudi sobotno delo pa bi lahko v trgovinah uporabili dijake in študente, ki bi tako lahko zaslužili kakšen dodaten evro.
Torej...
1.Povečajte plače
2. Če trgovci ob vikendih želijo, naj delajo (finančna stimulacija), drugače naj zaposlijo dijake in študente
3. Če se lastnikom ne izplača, naj v nedeljo vse skupaj zaprejo!
K_ris
# 17.10.2017 ob 12:39
@zozozo

Lahko je tebi nakupovanje prostočasna aktivnost, pa to ne pomeni, da ti jo mora država omogočati, oz. dovoljevati.

A obisk bifejev in restavracij ob nedeljah pa mi mora država omogočati/dovoljevati?
Zgodovinar_666
# 17.10.2017 ob 12:36
Joj, kakšni abotni predlogi.

Če se bo to uvedlo, bodo v Tušu, Mercatorju, Sparu itd. odpuščali. A se tega zavedate? Pa Slovenci bodo hodili v Italijo, na Hrvaško in na Madžarsko. Edini bodo morali to trpeti so Gorenjci in Ljubljančani.
K_ris
# 17.10.2017 ob 12:32
*za ukinitev dela ob nedeljah
xyxy
# 17.10.2017 ob 12:31
Če zaprejo trgovine morajo tudi tiste na črpalkah. Tam naj se ob nedeljah prodaja le gorivo in potrošni material za avto.
nekdodalec
# 17.10.2017 ob 16:05
v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije odločili, ker so večkrat videli "zgarane, tudi 'skurjene', preobremenjene obraze v trgovinah", zato bodo naredili vse, da "delavkam in delavcem omogočijo vsaj en prost dan v tednu."

Joj kako neinteligentno in predvsem neizobrazeno se nasa gospoda loteva teh stvari...

Primer:
V tujini v nedeljo redkokdaj vidis enako osebo kot je bila v soboto. Zakaj? Ker imajo smeno, in nedelja pripada vsakemu kot 1 (ena) nedelja v mesecu. Tako ima npr vsak v petek ali soboto prosto nato pa pride v nedeljo. Da pa nasim butalcem se bolj zakompliciram "matematiko" - tudi delovni cas zaposlenih v supermarketu je izjemno fleksibilen in nihce ne dobi "redno dopoldansko izmeno" od pon - petka 8 ur!! Vsi se menjavajo in prilagajajo, da vsak dobi kdaj moznost popoldne/dopoldne in nato - nedelja.

Ahh... in to je sluzilo kot pobuda za referendum zelenih in nepovezanega poslanca.

Banana butale republika !!!
Roko_europe
# 17.10.2017 ob 13:38
Slovenija ima tržno gospodarstvo, kjer se uspešnost meri od proizvedenega, katero pa je seveda močno odvisno od prodaje. Več prodamo, bolj smo uspešni. Vsi bi si seveda želeli vse poceni, zeleno, eko in direktno od kmeta iz polja, kot je bilo nekoč. A danes je tempo življenja drugačen...ljudje smo v službah od jutra do večera, če želimo že samo po opravkih v razne urade, si moremo vzeti urco-dve dopusta, večji nakupi pa pridejo v postev pozno zvecer ali pa čez vikende. Naša država NI USPEŠNA v smislu tržnega gospodarstva in vsi taki ukrepi ala zaprtje trgovin ob nedeljah bodo le še dodatno vplivali na ekonomiko. Enkrat so sindikati (zavoljo opravičiti svoj obstoj) že posegali v ta segment, pa je čas in način življenja pokazal, da to ne more vzdržati. Zdaj bi spet radi nekateri posamezniki pridobivali politične točke, pa se bo spet zavrtela stara plošča... največja bedarija pri vsem tem pa je, da nekateri posamezniki to opravičujejo v smislu: "Nedelja je čas za družino!", kot da jim odprte trgovine to preprečujejo. Živel sem v ZDA in tudi v Rusiji, in nedeljski nakupi v trgovinah, ali obisk banke, zobozdravnika itd.je nekaj povsem normalnega. Mi se pa seveda tega branimo, kot da se bojimo denarja! Mi smo še balkan, daleč od razvitega sveta!
ti-ne
# 17.10.2017 ob 13:15
oliva

# 17.10.2017 ob 13:10

Naj delajo tisti trgovci in zaposleni, ki želijo in naj jih dobro plačajo in to je to.

::::::::::::::::::::
Meni se bolj zdi problem zakaj delavci sploh niso dobro plačani, ne čez teden, ne čez vikend.
ti-ne
# 17.10.2017 ob 12:54
25 let nazaj ni bilo ENEGA trgovskega centra, ni bilo BTCjev, trgovine ob nedeljah so bile zaprte, pa ni bilo lačnih otrok. Sploh nisem nostalgik, samo ugotavljam in razmišljam kaj je šlo narobe.
Ima kdo odgovor za ta paradoks. ;)
K_ris
# 17.10.2017 ob 12:38
Tako čez palec.

Če so trgovine odprte šest namesto sedem dni, je vsak sedmi trgovec odveč. Podobno pa velja tudi za nekatere dobavitelje (recimo pekovskih izdelkov).
cgn
# 17.10.2017 ob 12:29
A sedaj ko bo kmalu predvolilni čas podpira tudi koalicija.
K_ris
# 17.10.2017 ob 12:26
Dajte še bifeje in restavracijah ob nedeljah zapreti. Zakaj pa lahko kuharji in natakarji takrat delajo, trgovci pa ne morejo?
zozozo
# 17.10.2017 ob 12:23
Eni delajo cele dneve, tedne in si lahko privočijo v miru nakupe samo prek vikenda

Vikend obsega tudi soboto. Pa še nekaj - to, da so trgovine odprte cele dneve in še v nedeljo, ravno omogoča delodajalcem, da rečejo delavcem, naj delajo ves dan. Če bi trgovine zapirali ob 6h popoldan, kot to delajo npr. na Danskem, potem delavcem ne bi padalo na pamet, da ostanejo v službi čez peto uro, pa če se šef na glavo postavi.
SpicyWeiner
# 17.10.2017 ob 16:35
A lokale in restavracije bodo tudi zaprli? zaposleni tam nimajo družin?
Skippy
# 17.10.2017 ob 16:26
@ruzak
tudi v lokal ne rabiš v nedeljo. Ne vem, zakaj bi šel ravno v nedeljo. Natankaš pa lahko tudi v soboto, saj te veš 1 dan vnaprej načrtovati svojo pot ... Tudi v telovadnico ne rabiš v nedeljo, lahko greš telovadit v soboto in si v nedeljo spočiješ.
nekdodalec
# 17.10.2017 ob 16:16
Za takšen predlog so se v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije odločili, ker so večkrat videli "zgarane, tudi 'skurjene', preobremenjene obraze v trgovinah"

In to je razlog da so butalci predlagali referendum...?

A ko bodo Andrej Cus in Zeleni videli utrujenega bozicka, bodo ukunili Bozic???

Jaz vam pravim, da bi bilo potrebno pobudnikom taksnega referenduma naprtiti vsakemu 50.000 EUR kazni za oskodovanje drzave (1,5mil EUR) in druzbeno koristno delo!!
TineB
# 17.10.2017 ob 16:11
@zozozo

Zaprtje lokalov in gostiln ob 22h je logično, saj Zakon o javnem redu in miru pač - to je družbeni konsenz še vedno - določa, da je nočni mir od 22h dalje. In občine le izjemoma potrdijo daljše obratovanje. Torej je nek zakon, neka racionala zadaj. Enako velja za trgovine.

Zakaj sem "čustven"? Zato, ker gre za regulacijo v smislu ravnanja svinje z mehom. Na pamet. Brez analiz, brez ocene finančnih posledic - pozitivnih ali negativnih, brez dogovora deležnikov itd, brez razprave. To me moti. Zelo. Ker lahko zelo hitro to postane navada potem. Že tako gre Evropa v smeri neliberalne "demokracije" z vsem tem vzponom skrajnih strank - desnih in levih.

In blesavo se mi zdi, da pač - če mi v nedeljo česa zmanjka - tega ne bom mogel kupiti. Ali pa bom moral jesti star kruh, ker mi svežega ne bo dano kupiti v nedeljo.

Nas država sili, da si vse splaniramo v nulo, da nam slučajno v nedeljo česa ne zmanjka? Ja, v nedeljo moramo vsi v gostilno na kosilo in v hosto na sprehod. Zighajl?
Skippy
# 17.10.2017 ob 16:10
A avta pa ne morem en dan prej natankat?

Ne. Tudi jest ne moreš en dan prej. Niti iti v toplice. Niti v kino. Samo v trgovino lahko greš en dan prej. #Butale
Mommy_Kitty
# 17.10.2017 ob 15:19
@zozozo js se še nikoli nisem zabavala s tem če sem šla v restavrqacijo jest, ampak zgolj iz razloga ker hočem it nekaj pojest če sem na kakšni daljši poti. In res še v nobeni restavraciji mi zraven kosila, malice, večerje še niso priredili zabave, razen mogoče za silvestrovo ali pa če je napovedana kakšna veselica. Tako da mi ni jasno kako ti restavracijo enačiš z zabavo, saj 99% dni v letu ne ponujajo nič drugega kot pa hrano in pijačo, in pa mogoče prižgan radijo, te pa imajo tudi v trgovinah.
Poznam veliko ljudi ki delajo 6 dni v tednu od jutra do večera tako da jim je edini dan v tednu ko lahko gjejo po nakupih Nedelja in vi bi jim to sedaj radi vzeli, ker pač po vaše niso enakovredni vam, ki lahko med tedno vse nakupite. Obenem pa poznam še več ljudi ki dela v Nedeljah pa se nihče ne buni za njih, da bi bilo prav, da so v nedeljah doma z družino.
Povejte prosim zakaj so trgovke več vredne od ostalih, ki delajo v Nedeljah, da bi samo one morale biti doma.
Po ko je že negdo omenil, da lahko greš v nedeljo na Petrol pa dobiš skoraj vse kot v navadni trgovini, ja je res, vendar po skoraj 2x višji ceni kot v trgovinah ob tem da trgovine so v skoraj vseh vaseh po Sloveniji Petrola pač ne in tako nekateri nimajo dostopa do njih. Drugače pa so tudi delavci na Petrolu trgovci, in je posledično potrebno tudi Petrole zapret v Nedeljo če bomo že vse ostale trgovine.
Ples
# 17.10.2017 ob 15:07
Pa ljudje božji, kdo pa sili trgovce, da imajo odprto ob nedeljah? To ni njihova zakonska obveznost!
In ne nazadnje - kdo sili vas, da hodite ob nedeljah v trgovino?
zoid
# 17.10.2017 ob 14:44
Večina trgovin je od ponedeljka do sobote odprta 12 oziroma 13 ur, v nedeljo pa od 5 (8-13) pa do največ 9 (8-17).
Torej so trgovine na teden odprte tam od 77 do 87 ur. Če trgovine v nedeljo opravijo v povprečju 8% prometa, je glede na skrajšani delovni čas njihova donosnost na uro povsem primerljiva z ostalimi dnevi. 5-9 ur je cca 6%-10% vsega odpiralnega časa trgoine v tednu.

Pa še to, politiki vedno spreminjajo stvari, ki niso nikogar ekstra motile. Rešujejo problem, ki so si ga sami v glavi izmislili.
Nabiranje političinih točk je pomembno, kvaliteta življenja pa tako ali tako ne. Če bomo čas odprtosti trgovin zmanjšali z a 8%, se morajo za 8% zmanjašti tudi stroški celotenga sistema (delovne sile, distribucije, itd...). Kdor si misli, da se to ne bo poznalo na delovnih mestih, je z lune.
K_ris
# 17.10.2017 ob 14:08
@darkwader

Kakšne so koristi za družbo, če so trgovine odprte ob nedeljah in praznikih??

Več zaposlenih v trgovinah.
sm0ve
# 17.10.2017 ob 14:06
Koliko delovnih mest bo ta ukrep odplaknil?
xyxy
# 17.10.2017 ob 14:06
Tudi Slovenija uvaja diktaturo, s tem ko dirigira oz. predpisuje, kaj lahko in kaj ne sme nekdo delati ob določenih dneh in urah, s tem da omejuje svobodo trga in gibanja po trgovskih centrih ob določenih dneh, ..
Kazalo