Gantar je prepričan, da RTV trenutno ni apolitična organizacija. Foto: MMC RTV SLO
Gantar je prepričan, da RTV trenutno ni apolitična organizacija. Foto: MMC RTV SLO

Okrogle mize stranke Zares v Kranju so se udeležili predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ministrica za kulturo Majda Širca (oba iz Zaresa) in vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic. Gantar je uvodoma zatrdil, da RTV Slovenija zdaj ni apolitična organizacija, kar je ponazoril s primerom dveh objavljenih mnenj na teletekstu omenjene televizije.
Multimedijski center je namreč primerljivo objavil različni mnenji SLS-a in Zaresa o zakonu, vendar je prvega objavil pod novicami, drugega pa pod črno kroniko. RTV Slovenija je "kontaminirana", je nadaljeval, neodvisnost urednikov in odgovornih pa je treba zagotoviti z zakonom in ne z drastičnimi posegi.

Razvojni zaostanek
Uveljavitev zakona o RTV-ju je nuja, meni Gantar, sicer slovensko javno televizijo ob možnostih digitalnega oddajanja čaka razvojni zastoj, saj stari zakon ni predvideval digitalnega oddajanja, kjer bo temeljna težava zagotavljanje vsebin. Prek slednjih bodo svoje mnenje lahko izražale vse skupnosti v Sloveniji, pri tretjem programu pa ga moti predvsem njegova neidentificirana usmeritev. Parlamentarni program ima po njegovih besedah pozitivno vlogo, saj omogoča boljšo obveščenost ljudi in ustvarjanje realne slike o dogajanju v DZ-ju.

Učinkovitejše in manj politično vodenje?
Blokadi RTV Slovenija z vidika tehnologije in vsebin v primeru zavrnitve novega zakona je pritrdila Širca, ki je pri pripravi zakona sicer izpostavila prevladujoče načelo zagotavljanja avtonomije. Po mnenju Sajovica si Slovenci zaslužimo boljšo televizijo, zato LDS podpira evropsko usmerjen zakon. Pohvalil je tudi v zakonu predvideni novi sistem sestave programskega sveta RTV Slovenija. Slednji bo po Širci manj številčen, v njem pa bo tudi manj vpliva političnih strank.

Po drugi strani pa ženski odbor SDS-a v danes sprejeti izjavi zakonu očita, da bo povečanje števila članov uprave s treh na pet, prineslo večje stroške, same člane uprave pa bo veliko težje klicati na odgovornost in jih nadzirati. Ob tem se sprašujejo, ali je manjši programski svet takšen zaradi varčevanja ali zaradi izključevanja nekatere predstavnike civilne družbe. Prav tako si bo nova uprava lahko razdelila morebitni dobiček kot v gospodarskih družbah. "Kadar pa bo zavod posloval negativno, bo to postala skrb vseh gledalk in gledalcev," dodajajo v odboru.