Zdravko Počivalšek je podprlo 54 poslancev, 14 pa jih je bilo proti. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek je podprlo 54 poslancev, 14 pa jih je bilo proti. Foto: BoBo
Kaj poslanci pričakujejo od novega ministra
Počivalšek je novi gospodarski minister
Pred poslanci ministrski kandidat Počivalšek

57-letni Zdravko Počivalšek, ki je bil zadnjih 15 let direktor Term Olimia, je pred poslanci že prisegel kot novi minister, tako da ima slovenska vlada ponovno popolnjena vsa ministrska mesta.

Novi minister napoveduje, da si bo prizadeval gospodarstvo ubraniti pred dodatnimi obremenitvami - na zaslišanju pred pristojnim odborom se je zavzel za ustavitev zviševanja davkov za gospodarstvo.

Premier Miro Cerar to usmeritev razume in je prepričan, da bo Počivalšek prispeval k še bolj uravnoteženemu pristopu vlade pri usklajevanju socialnih partnerjev. Po njegovem mnenju je ključno, da ohranijo socialni mir, "neko predvidljivost in stabilnost celotnega sistema, ker potem tudi gospodarstvo lažje deluje, ni demonstracij ali stavk". Premier ocenjuje, da tako lahko mirno spodbujajo gospodarsko rast.

Nima se za kriznega menedžerja
Ena glavnih točk v programu novega gospodarskega je vzpostavljanje podpornega okolja oz. boljših pogojev za poslovanje gospodarstva, ker "moramo negativni trend v zadnjih letih obrniti".

Čas pa bo po njegovih besedah pokazal, ali ministrstvo za gospodarstvo potrebuje kriznega menedžerja. "Nimam se za kriznega menedžerja, pač pa po zdravi logiki poskušam vleči poteze, za katere ocenjujem, da so nujno potrebne za korak naprej," je dejal. Področje, ki se ga loteva, je po njegovih besedah nekoliko širše od tega, kar je doslej počel, a verjame, da ima "še nekaj logike in razuma", da bo znal potegniti prave poteze.

Povsem operativen v nekaj tednih
Počivalšek se je sicer po Cerarjevih besedah že v preteklih dneh seznanil z delom ministrstva, hkrati pa je "zelo izkušen gospodarstvenik, pozna institucije, pozna ljudi s prakse na tem področju, pozna probleme".

Tako je premier prepričan, da bo novi minister lahko povsem operativno deloval že v nekaj tednih, prve poteze pa da bo potegnil že v prvih dneh.

Višji davek na finančne storitve in nadzor nad računi
Poslanci so se na seji seznanili tudi s predlogom vladeza spremembe zakona o davku na finančne storitve in zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov. S predlaganimi spremembami bi se oba davka zvišala iz 6,5 na 8,5 odstotka, državni proračun pa bi s tem pridobil letno dodatnih 30 milijonov evrov. Podporo spremembam so napovedali v koalicijskih strankah in tudi v ZL, nasprotujeta pa jim NSi in SDS.

Poslanci pa so obravnavali tudi predlog novele zakona o davčnem postopku, ki uvaja obvezno uporabo vezane knjige računov za tiste zavezance, ki ne uporabljajo računalniških programov za izdajo računa. Knjige bo moč kupiti v prosti prodaji, evidence o posameznih zavezancih pa bo vodila Finančna uprava RS.

Kaj poslanci pričakujejo od novega ministra
Počivalšek je novi gospodarski minister
Pred poslanci ministrski kandidat Počivalšek