So Gordani Živčec Kalan šteti dnevi na položaju predsednice zdravniške zbornice? Foto: MMC RTV SLO
So Gordani Živčec Kalan šteti dnevi na položaju predsednice zdravniške zbornice? Foto: MMC RTV SLO
Primer Nekrep
Živčec Kalanovi zdravniki očitajo tudi številne napake v obravnavanju primera Nekrep. Foto: MMC RTV SLO

V ljubljanskem regijskem odboru Zdravniške zbornice Slovenije so namreč zbrali dovolj podpisov in vložili zahtevo za sklic izredne skupščine o predčasni razrešitvi predsednice. Zahtevo je podpisalo 18 zdravnikov iz ljubljanskega odbora in dva delegata skupščine od drugod, je pojasnil Stanko Vidmar iz ljubljanskega regijskega odbora.

Kot pravi, se od 23 zdravnikov v ljubljanskem odboru z omenjeno zahtevo ni strinjal le eden. Na vprašanje, kako je s podporo v drugih odborih, pa odgovarja, da stanja drugje ne pozna, ob tem pa se sprašuje, "zakaj bi bili samo ljubljanski zdravniki tako posebni".

Očitajo ji tudi neustrezno ravnanje v primeru Nekrep
Glavni očitek zdravnikov je, da je v času predsedovanja Gordane Živčec Kalan padel ugled zbornice. Svojo zahtevo za izredno skupščino so utemeljili s tem, da je kršen člen statuta, ki zbornici nalaga tudi skrb za ugled. Podpisniki sicer niso zadovoljni niti z nekaterimi drugimi njenimi odločitvami glede gradnje nove stavbe Domus medica, očitajo pa ji tudi številne napake v postopkih v zadevi Nekrep. "Javnost ni na naši strani, ankete kažejo slabo podporo, kar je pa slabo," poudarja Stanko Vidmar, ki vodi ljubljanski regijski odbor za bolnišnično in specialistično zdravstvo.

Pobude na zbornici še niso dobili
Tiskovni predstavnik zdravniške zbornice Valentin Hajdinjak je dejal, da pobude za sklic izredne skupščine še niso prejeli. Ko jo bodo dobili, jo bodo posredovali predsednici skupščine Urški Salobir Gajšek, ki nato skliče sejo skupščinskega sveta, na kateri odločijo o datumu sklica skupščine. Kdaj bi to lahko bilo, Hajdinjak ne ve, a bodo postopki, če je pobuda v skladu s statutom, hitro potekali, še pravi. "Računamo, da bo izredna seja v treh tednih," pa o tem, kdaj bi lahko bila seja, pravi Vidmar.

V ljubljanskem regijskem odboru so sicer pobudo za glasovanje o zaupnici Živčec Kalanovi podali že na marčevski redni seji skupščine, ki je potekala konec marca, vendar pobuda zaradi proceduralnih zapletov ni bila uvrščena na dnevni red. Na seji so nato na pobudo Živčec Kalanove vseeno glasovali o njeni zaupnici, podporo ji je izreklo 44 članov skupščine od 78 navzočih. Na aprilskem srečanju predsednice zbornice z ljubljanskimi zdravniki so jo ti znova pozvali, naj odstopi.