Gordana Živčec Kalan je glasovanje o zaupnici, ki sicer uradno ni bilo na dnevnem redu skupščine, predlagala sama. Foto: MMC RTV SLO
Gordana Živčec Kalan je glasovanje o zaupnici, ki sicer uradno ni bilo na dnevnem redu skupščine, predlagala sama. Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep
Zaradi ravnanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je omilila kazen zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa, je odstopila večina članov drugostopenjskega razsodišča zbornice. Foto: MMC RTV SLO
Živčec Kalanova ostaja na čelu zdravniške zbornice

Člani skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so predsednici Gordani Živčec Kalan izglasovali zaupnico. Brecelj: Z odstopom bi koristila sebi, zdravniški zbornici in zdravništvu.

Pobudo za glasovanje o podpori, ki sicer ni bilo predvideno na dnevnem redu seje (zato mu je ljubljanski regijski odbor pri zbornici tudi nasprotoval), je dala predsednica zbornice sama, kar je pri njenih kritikih povzročilo ogorčenje. Podporo ji je izreklo 44 članov skupščine izmed 78 navzočih. Pred glasovanjem je Živčec Kalanova prosila za podporo, "ker, če jo imam, sem pripravljena nositi breme vodenja te največje zdravniške organizacije v prihodnje".

"Veliko težkih trenutkov sem preživela, ampak te trenutke se da premagati, premaga se jih, ker verjemem v pošteno delo, iskrenost in zaupanje," je v solzah dejala Živčec Kalanova ob pozivu h glasovanju.

Del zdravnikov za izredno skupščino
Kljub temu, pa so se v ljubljanskem regijskem odboru, kjer je zbornici zaupanje v anketi odreklo 22 od 23 članov, odločili, da bodo predlagali sklic izredne skupščine zbornice, na kateri bodo znova odločali o usodi predsednice.

Brecelj: Zdravniška zbornica je mrtva
Z izidom glasovanja je nezadovoljen, a ne preveč presenečen tudi glasen kritik zdravstvenega sistema, kirurg Erik Brecelj. "Glede na to, kar je skupščina zdaj sprejemala, bi bil celo presenečen, če ne bi dobila podpore," je dejal in dodal, da je zdravniška zbornica s to odločitvijo mrtva in potrebno bo veliko truda, da se zdravstvu povrne ugled.

Miklavčič: Sodelovanje s predsednico je bilo slabo
Že pred skupščino pa je minister za zdravje sodelovanje s predsednico zbornice označil za slabo. Moje sodelovanje s predsednico zdravniške zbornice je bilo slabo, pogovori z njo vedno trdi, zadnja dva meseca pa se nisva slišala, je dejal Borut Miklavčič. Takrat naj bi predsednica zbornice protestno zapustila njegovo pisarno in k takojšnjemu odhodu pozvala tudi svoje sodelavce, ki so jo na sestanku spremljali. Po tem dogodku nista več govorila, je Miklavčič, minister za zdravje v odhodu, dejal ob robu izvršnega odbora in sveta stranke DeSUS.

Predsednica razsodišča postala Bojana Beović
Skupščina zdravniške zbornice je volila nove člane in vodstvo drugostopenjskega razsodišča, potem ko so člani prejšnje sestave drug za drugim odstopali zaradi primera Nekrep. Za predsednico drugostopnjeskega sodišča so člani skupščine izvolili Bojano Beović. Na predlog novoimenovane predsednice razsodišča pa so bili za člane izvoljeni Jelka Gorišek Reberšek, Monika Grünfeld Zupan, Ljubo Marion in Tomislav Klokočovnik.

Odstopi članov drugostopenjskega častnega razsodišča
Članstvu v drugostopenjskem razsodišču zbornice se je najprej odrekel njegov predsednik Miro Denišlič, ki je odstopil 22. januarja, nato pa so ga po vrsti zapustili še Matjaž Rode, Bojan Tršinar in Breda Balon Pečovnik, dokler ni v sestavi razsodišča ostala le še ena članica.

Odstopi so se vrstili, potem ko je skupščina zdravniške zbornice mariborski pediatrinji Zlatki Kanič, ki je zdravila umrlega 12-letnega Bora Nekrepa, omililo kazen, čeprav je razsodišče odločilo, da se Kaničevi za štiri mesece odvzame zdravniško licenco, in ji naložilo tri mesece dodatnega izobraževanja. Skupščina je kazen znižala v javni opomin in trimesečno izobraževanje, razsodišče pa sklepa skupščine ni podprlo.

Na skupščini pa so razpravljali tudi o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti in obravnavali pritožne poti pri zbornici.

Živčec Kalanova ostaja na čelu zdravniške zbornice