SLS je stojnico pred dnevi postavil tudi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/S. Z.
SLS je stojnico pred dnevi postavil tudi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/S. Z.

Stojnico v središču Maribora je SLS postavil v okviru kampanje pred referendumom o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Predsednik stranke Radovan Žerjav je ob obisku stojnice dejal, da po njihovem mnenju arbitražni sporazum predstavlja pomeni tveganje za Slovenijo in za to, da bomo izgubili nesporno slovensko morje in ozemlje. Opozoril je, da je tveganje nesorazmerno, saj Slovenija tvega vse, Hrvaška pa ničesar. V SLS-u so namreč prepričani, da sporazum ne daje nobenega zagotovila za ohranitev teritorialnega stika z mednarodnimi vodami.

Ker menijo, da je nujno, da se vsi akterji v kampanji osredotočijo na vsebino, na stojnici delijo zemljevide s konkretnimi možnimi rešitvami, ki jih arbitraža lahko prinese. Meni, da so nekateri premalo seznanjenii s podrobnostmi vprašanja, zato da je bolje čim manj govoriti in čim več imeti narisanega, "da bodo ljudje vedeli, za kaj gre".

STOJNICE PO VSEJ SLOVENIJI
Stranka je informativno stojnico danes postavila še v Domžalah, še prej v Ljubljani, v prihodnjih dneh pa bo kampanjo nadaljevala še v drugih slovenskih krajih.

Žerjav je kot najbolj moteča izpostavil opozorila, da bi zavrnitev arbitražnega sporazuma pomenila nepredvidljive okoliščine in ogrožanje varnosti Slovenije. Take besede se mu zdijo hudo pretiravanje. Po njegovem mnenju se ne bo zgodilo nič, temveč bi "Evropski uniji in madnarodni javnosti le jasno povedali, ta takšna rešitev ni sprejemljiva".

Namesto arbitraže bi se vprašanje slovensko-hrvaške meje moral po mnenju SLS-a reševati v okviru mednarodne konference, na kateri bi skupaj reševali vsa mejna vprašanja na območju nekdanje Jugoslavije, in to ne samo na podlagi mednarodnega prava, ampak ob upoštevanju vseh zgodovinskih okoliščin.