"Kot kaže, obstajajo tudi nekateri drugi, javnosti prikriti interesi, zakaj Pirčevo in Čonča razkrivanje podatkov tako zelo moti," so prepričani v ZNP-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Kot je znano, je državni nadzornik z urada informacijske pooblaščenke Marijan Čonč po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija. Po mnenju nadzornika je novinarka Petra Bezjak v TV Dnevniku nezakonito objavila osebne podatke in podatke o nakazilih z bančnega računa Jureta Jankovića. Isti očitek leti na oddajo Pogledi Slovenije.

V ZNP-ju so pojasnili, da Čonč od novinarjev zahteva pojasnilo, na kakšen način in na kakšni pravni podlagi so pridobili dokumente o prometu na bančnem računu Jureta Jankovića, na kakšni pravni podlagi in s kakšnim namenom so objavili dokument s podatki na bančnem računu Jureta Jankovića ter na kakšem način in na kakšni podlagi so pridobili dokumente o lastništvu ciprskih podjetij Jureta Jankovića. "Čonča zanima še, ali so podatke dobili iz javnih virov in iz katerih, od novinarjev je zahteval celo, naj mu pošljejo fotokopije vseh navedenih dokumentov," navajajo v združenju.

ZNP: Z izpolnitvijo zahtev bi lahko kršili kodeks
"Na uradu informacijske pooblaščenke Pirčeve očitno težko sprejemajo 39. člen ustave, ki zagotavlja svobodo izražanja, posebej tisti del, da lahko vsak svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja," so prepričani.

Dodali so, da so jim na uradu "španska vas osnove novinarske etike, med drugim, da morajo novinarji preverjati točnost zbranih informacij, kar lahko najbolje potrdijo prav s predstavljanjem dokumentov javnosti, novinar prav tako ne sme zamolčati ključnih informacij". "Neznana jim je tudi pravica novinarja, da po dogovoru zagotavlja anonimnost svojih virov," so prepričani.

"ZNP vse novinarje, na katere se protipravni poseg nanaša, poziva, da informacijski pooblaščenki oziroma nadzorniku ne dajejo nikakršnih informacij glede virov, pravne podlage, namena razkrivanja, od kod jim podatki. Tega namreč niso dolžni storiti, še več, z izpolnitvijo nekaterih zahtev bi celo kršili novinarski kodeks," so izpostavili.

"Novinarji si za to delo zaslužijo pohvalo"
"Prav tako menimo, da novinarji informacijski pooblaščenki niso dolžni 'posredovati' nobenih fotokopij navedenih dokumentov, do njih lahko pride pooblaščenka samo s sodno odredbo," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Za opravljeno delo v tej zadevi si novinarji zaslužijo kvečjemu pohvalo in so lahko zgled kolegom, saj kažejo, kaj je bistvo novinarskega dela. Grobi poseg zoper to razumemo kot nedopusten pritisk na novinarje, da ukrepov nekaterih politikov, s katerimi prek prikritega lastništva podjetij bogatijo sami, njihovi družinskih člani, prijatelji, ne bi razkrivali," so poudarili.