Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
false
Nadškof Zore je vse pozval, da v teh dneh pred veliko nočjo prisluhnejo "Jezusovim besedam učencu Tomažu: Ne bodi neveren, ampak veren". Foto: BoBo
Velikonočni poslanici nadškofa Zoreta in škofa Geze Filo

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je pozval k življenju v vzajemnem služenju: "Postanimo mladike novega človeštva, v katerem skušamo živeti v vzajemnem služenju, brez arogance, z razpoložljivostjo miru in s spoštovanjem." Sporočilo velike noči pa po njegovih besedah ostaja in bo vedno ostalo enako: "Na začetku sveta in njegove zgodovine in tudi na njegovem koncu ni nič, ampak Bog, in to živi Bog."

Vera in nevera v to sporočilo po besedah škofa skupaj potujeta že tisočletja: "Vsak človek pa ima pravico, da se o tem sporočilu izreče, kot se mu zdi prav." Vsi skupaj pa si želimo, da v tem svetu "resnično človeško živimo in se tako tudi obnašamo". "Če temu ni tako, je to naš intelektualni in civilizacijski poraz," je opozoril.

"Bog je tisti, ki iz nebivanja kliče k bivanju in ki zmore tudi iz smrti poklicati v življenje," je povzel vsebino velikonočnih praznikov.

Zore: Jezus je umrl in živi
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v velikonočni poslanici zapisal, da krščanski nauk verjame in uči, da je Jezus umrl zaradi grehov človeka in vstal zaradi njegovega opravičenja.

Temeljno oznanilo krščanstva in velike noči je po besedah nadškofa Stanislava Zoreta, da je Jezus vstal in živi. "Potem ko je Jezus šel skozi temo izdajstva in zatajitve, potem ko je šel skozi temo zapuščenosti od najbližjih, potem ko je šel skozi predstavo sodnih oblasti svojega časa in skozi zasramovanje množic, potem ko je šel skozi muko križevega pota in skozi razpetost umiranja, potem ko je šel tudi skozi zapuščenost od Očeta in skozi neusmiljeno dokončnost groba, je v prvem svitanju velikonočnega jutra vstal iz groba. To je temeljno oznanilo krščanstva: Jezus je umrl zaradi naših grehov in je vstal zaradi našega opravičenja. Jezus je umrl in živi," je zapisal.

Tudi zato po besedah nadškofa "ne moremo in ne smemo zanikati hrepenenja po vstajenju in življenju, ki ga nosimo v sebi". "Ne smemo utišati želje po izpolnjenosti, po kateri kriči vse naše bitje. Vstajenje ni utvara in izpolnitev ni privid. Večno življenje ni fatamorgana nesrečnega človeštva, ampak je dar, ki nam ga s svojim vstajenjem prinaša gospod Jezus Kristus," je poudaril Zore.

Vse, ki so bolni in trpijo, zatirane in izkoriščane, preganjane, in tiste, ki ne vidijo smisla življenja, je pozval, naj se naslonijo in zaupajo v Jezusa. Na koncu poslanice je vsem zaželel blagoslovljeno veliko noč, posebej Slovencem po svetu in "sestrskim cerkvam".

Velikonočni poslanici nadškofa Zoreta in škofa Geze Filo