Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je v sporočilu za javnost pojasnil, da številni vlagatelji vlog za vdovsko pokojnino na zavod naslavljajo vprašanja o razlogih, zaradi katerih zavod še ni izdal odločbe.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo je z letom 2024 uvaja decembrska pokojninska novela, se namreč izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po oddaji zahteve za priznanje pravice do pokojnine.

Zpiz navaja, da je za razumevanje trajanja postopkov nezanemarljiv podatek, da je zakon začel veljati lani 28. decembra, uporabljati pa se je začel s prvim januarjem.

"Že za zagotovitev vseh podpornih tehničnih rešitev za vodenje postopkov odločanja o zagotovljeni vdovski pokojnini je bil ta čas prekratek. Tudi besedilo zakona, ki je sicer kratko, je vsebinsko zelo zapleteno. Ker imajo možnost uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine tudi tisti upokojenci, pri katerih še niso bili nikoli ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine ali pa še nikoli niso bili ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine oziroma se še ni ugotavljala pokojninska doba na strani umrlega, bo navedeno zagotovo predstavljalo zahtevnejše postopke pri ugotavljanju dejanskega stanja," so zapisali na Zpizu.

Med okoliščine, ki bodo vplivale na trajanje postopkov, pa po pojasnilu Zpizu sodi tudi morebitno prejemanje tuje pokojnine, saj je treba predložiti tudi dokazilo o tuji pokojnini za mesec januar 2024.

Zagotovljena vdovska pokojnina se odmeri vdovi ali vdovcu v višini seštevka starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine največ do višine zagotovljene pokojnine. Višina zagotovljene pokojnine od 1. 1. 2024 dalje ob upoštevanju redne uskladitve v januarju 2024 v višini 8,8 odstotka znaša 748,27 evra na mesec.

Upokojenci morajo sami vložiti zahtevo za vdovsko pokojnino, saj Zpiz ne more zajeti vseh potencialnih upokojencev, ker ne razpolaga z vsemi njihovimi potrebnimi podatki za rešitev zadev. Zpiz sicer ocenjuje, da bo do skoraj ene tretjine vseh doslej vloženih zahtev negativnih.

"Zahtevke so namreč vlagali tudi tisti, katerih lastna ali vdovska pokojnina ali lastna in delež vdovske pokojnine presegajo znesek 748,27 evra na mesec ali pa ta znesek presegajo tudi z upoštevanjem tuje pokojnine, saj so si napačno razlagali, da jim zagotovljena vdovska pokojnina pripada poleg tega, kar že prejemajo. Prav tako so zahtevke vlagali tisti, ki so bili pretežno zavarovani za ožji obseg pravic ali pa je bil tako zavarovan umrli zavarovanec oziroma upokojenec, saj zakon v teh primerih ne omogoča pridobitve zagotovljene vdovske pokojnine," so še navedli na Zpizu.