Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič meni, da bo
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič meni, da bo "barometer" uspešnosti nove vlade stopnja zmanjševanja brezposelnosti. Foto: STA

Ekonomski razvoj Slovenije ne more temeljiti na brezposelnosti, nizkih plačah, negotovih oblikah dela in varčevanju pri upokojencih.

Dušan Semolič
Semolič ostro proti brutalnemu neoliberalizmu

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič je povedal, da sicer začetek dela nove vlade spremljajo določena pričakovanja, vendar so pri tem realni ali celo skeptični.

Nova vlada bi tako morala ubrati povsem drugo pot kot Janševa vlada in pri ekonomski politiki naj se ne bi tako močno oklepala bruseljskih neoliberalnih konceptov, ki pozabljajo na ljudi in dajejo v ospredje interese kapitala.

Vlada bi morala po Semoličevem mnenju prisluhniti Mednarodnemu denarnemu skladu(IMF), ki je spoznal svojo zmoto in priznal, da drastično zmanjševanje proračunskega primanjkljaja močno prizadene gospodarsko rast.

Brezplodno zniževanje kapitalskih obdavčitev
Podobno zmoto pa bi morala vlada spoznati tudi glede kapitalskih obdavčitev. "Od leta 1996 delodajalci oziroma kapital plačuje nižje prispevke v pokojninsko blagajno. Na račun tega je pridobil 6 milijard evrov. Pri davku na dobiček pravnih oseb smo imeli leta 2010 25-odstotno stopnjo. Zdaj pada in leta 2015 bomo prišli na 15 odstotkov. S tega naslova bosta podarjeni 2 milijardi evrov davka. Skupaj torej 8 milijard evrov," je povedal Semolič in opozoril, da naj bi zaradi znižanja prispevkov in davkov prišlo do večje konkurenčnosti, novih delovnih mest in zagona gospodarstva, kar pa se ni zgodilo.

Nekatere države EU-ja pa po Semoličevi razlagi že dvigajo davke na dobiček, Slovaška denimo z 19 na 21 odstotkov. EU pa razmišlja, da bi zaradi trenutne nekonkurenčnosti med državami EU-ja uvedli spodnjo mejo davka na dobiček in pri tem se omenja 23-odstotni davek na dobiček.

Vlada naj se odreče neoliberalizmu
"Ekonomski razvoj Slovenije ne more temeljiti na brezposelnosti, nizkih plačah, negotovih oblikah dela in varčevanju pri upokojencih," je poudaril Semolič, ki vladi predlaga, naj se odreče brutalnim metodam neoliberalizma, ki prevladujejo v večini držav EU-ja, ne pa vsem, in te lahko po njegovem mnenju pokažejo veliko dobrega.

Stabilizacija javnih financ bi tako morala biti postopnejša, javne storitve pa naj ne bi smele postati plen tržnih zakonitosti in privatizacije.

Dogmi o tem, da je država slab gospodar in da so tujci boljši lastniki
"Od vlade pričakujemo, da se okoli problematike državnega premoženja odpove dvema dogmama, ki sta obvladovali našo državo," je med pričakovanji glede nove vlade opozoril Semolič.

Ti dve dogmi sta, da je država že v osnovi slab gospodar oz. lastnik in da so tujci boljši upravitelji naložb. Bistvo problema je po Semoličevem mnenju v tem, da si stranke podjetja v državni lasti predstavljajo kot plen strank, ko pridejo na oblast.

"V domačem in pri tujem kapitalu imamo takšne in drugačne prakse, vendar je poveličevanje tujega kapitala, da je edina prava rešitev za nekatere naše gospodarske družbe, napaka. Še zlasti v času krize, ko je premoženje na trgu manj vredno, pri tem pa želijo prodati sisteme, ki jih druge države skrbno varujejo," je povedal Semolič. Po njegovem mnenju ima večina suverenih držav v lasti banko in "telekom."

ZSSS od nove vlade pričakuje, da ne bo sprejemala slabih, na "horuk" sprejetih zakonov, ki po večini ščitijo kapital, in da se bo drugače odzivala pri pomoči podjetjem, ki jim mora pomagati, ne pa da je edina alternativa stečaj. Prav tako pričakujejo spremembo insolventne zakonodaje, ki je zdaj favorizirala banke pri poplačilih terjatev, na prvem mestu pa bi morali biti delavci.

"Kaj je tisti kriterij, po katerem bomo ocenjevali uspešnost vlade? Po premagovanju brezposelnosti," je še poudaril Semolič, s tem pa naj bi se zmanjševala tudi revščina med prebivalstvom.

Ekonomski razvoj Slovenije ne more temeljiti na brezposelnosti, nizkih plačah, negotovih oblikah dela in varčevanju pri upokojencih.

Dušan Semolič
Semolič ostro proti brutalnemu neoliberalizmu