Zoper oba zakona se bomo borili z vsemi pravnimi sredstvi, pravi Dušan Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Zoper oba zakona se bomo borili z vsemi pravnimi sredstvi, pravi Dušan Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič
Semolič ni varčeval s kritiko na račun države. Foto: MMC RTV SLO

Da se bodo proti zakonoma o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o delovnih razmerjih "branili z vsemi sredstvi", je sklep izredne konference ZSSS-ja, ki je, kot pravi prvi mož zveze Dušan Semolič, sposoben zbrati vseh 40.000 potrebnih podpisov za razpis referenduma.

Semolič zagrozil tudi s splošno stavko
Dodal je, da izkušnje kažejo, da je mogoče, da bi skušal kdo referendumsko odločitev izigrati. Če bi se to res zgodilo, bo sledila splošna stavka, v kateri bodo "šli do konca" in "naredili Slovenijo po svoji meri", je zagrozil. "Takrat se bodo ti semaforji zagotovo podrli," je prepričan.

"Ne potrebujemo take reforme pokojninskega sistema in zakona o delovnih razmerjih, kot se ponuja. Potrebujemo pa reformo vlade, ki bo delavsko naravnana," je še poudaril Semolič.

Težava pokojninske blagajne leži v tem, da mladi ne dobijo zaposlitve
In kaj ZSSS moti pri predlagani pokojninski reformi in kaj pri predlogu zakona o delovnih razmerjih? Glede pokojninskega sistema so v zvezi prepričani, da bi morala biti delovna doba, potrebna za polno pokojnino, dolga 38 oz. 40 let. Prepričani so, da je ključen prvi pokojninski steber, saj večina delavcev nima možnosti plačevati v drugi steber. Poleg tega opozarjajo, da izračuni posledic sprememb niso bili pripravljeni.

Po Semoličevih besedah prava težava pokojninske blagajne leži v tem, da mladi ne dobijo varne zaposlitve. "Bistvo problema je na začetku. Vendar ti gospodje tega ne vidijo. Zato jim moramo mi pomagati," je dejal in dodal, da si "maluse zaslužita predsednik vlade in minister za delo".

Država bi zgarala delavce
"Čas je, da ministru za delo pokažemo, zakaj je socialni dialog v dobro ne samo vseh, ki živimo v Sloveniji, ampak tudi pokojninske reforme in vlade, ki želi doseči svoje cilje," je na konferenci pozvala izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm.

Govorniki na konferenci so menili še, da bi dražava s predlaganimi spremembami pri pokojninah dosegla, da bi pokojnine koristilo čim manj ljudi; da bi bili delavci zgarani; da bi se kakovost opravljenih del pri tako visoki delovni dobi postavila pod vprašaj in da bi se skrčile pravice delavcev in upokojencev. Pred pokojninsko reformo bi bilo treba najprej očistiti državno blagajno, so zatrdili.

Cenejše odpuščanje ni prva težava slovenskega gospodarstva
Pri zakonu o delovnih razmerjih sta zvezo najbolj zmotila predvideno znižanje odpravnin in skrajšanje odpovednih rokov. Zoper zakon, ki ga je Semolič poimenoval "sveti gral", bo ZSSS naredil vse, kar bo lahko. "Kako lahko pridejo s takim predlogom, ki naj reši gospodarstvo Slovenije v 21. stoletju, ki naj bo odgovor na probleme globalizacije," se je vprašal in spomnil, da lažje in cenejše odpuščanje ni prva težava slovenskega gospodarstva.

Izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko je izpostavil, da se spremembe zakona sprejemajo enostransko in da bodo pomenile prelitje nižjih stroškov odpuščanj v dobičke delodajalcev.