Justin Gatlin ima uradni osebni rekord 9,85. Foto: EPA
Justin Gatlin ima uradni osebni rekord 9,85. Foto: EPA

28-letnik je na mitingu v Rakvereju v Estoniji s časom 10,24 dobil tek na 100 metrov. Drugo mesto je s sedem stotink počasnejšim časom dosegel njegov rojak J-Mee Samules. Gatlin je v predtekmovanju sicer dosegel čas 10,34.

Zlat na olimpijskih igrah v Atenah
"Štartal sem slabo, prvih 20 metrov ni bilo tako dobrih kot v predteku, a nadaljevanje tekme je bilo dobro, tako sem s tekom zadovoljen. V trebuhu čutim metuljčke, prav veselim se nadaljevanja sezone," je povedal olimpijski prvak iz Aten. V Grčiji je bil uspešen, saj je na dvakrat daljši progi osvojil bron, s štafeto 4 x 100 metrov pa še srebro.

Dobil osemletno prepoved nastopanja
Drugi vrhunec kariere je prišel leto kasneje, ko je na svetovnem prvenstvu v Helsinkih slavil v obeh posamičnih šprintih. Maja 2006 je v Dohi s časom 9,77 izenačil svetovni rekord na 100 metrov. Kmalu so ga dobili pri jemanju nedovoljenih poživil, sprva je bil dobil osemletno kazen, kasneje pa so mu jo prepolovili.

Ni dobil priložnosti v Ligi NFL
V tem času je želel igrati tudi v Ligi NFL, preiskušal se je pri Tampa Bay, Tennesseeju in Houstonu, a nikoli ni dobil priložnosti igranja v najvišji ravni ameriškega nogometa. Zdaj si je za cilj postavil uspešen nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012.