Citat za prebrat

Dodaj v

Franci Pavšer

16. april 2018 ob 12:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

V tokratnem prepiru glede nagrad gre za sabljanje med vodstvom košarkarske zveze in vlado. Oboji so polni hvalospevov in praznih žepov. Košarkarji so pred mesecem dni podpisali pismo predsedniku vlade, ne vem, ali so ga tudi napisali.

Slovenski reprezentanti vseh panog so se za svoje premije vedno pogovarjali z vodstvom zveze in ne vlade. Košarkarji ob političnih obljubah o morebitnem še kakšnem evru očitno niso vedeli, da če politik reče "da", to pomeni "mogoče", če reče "mogoče", pa pomeni "ne". Če slučajno reče "ne", pač ni pravi politik.

No, vodilni na košarkarski zvezi bi to modrost lahko poznali. Predvsem pa tudi sami primaknili kakega tisočaka. Vodstvo zveze govori, kako mora država nagraditi in ceniti uspeh, hkrati pa se je po prvenstvu zgodilo celo, da reprezentanti na dresih nimajo več pokrovitelja.

Novinar Vala 202 Franci Pavšer o denarnih nagradah zlatih košarkarjev ter pingpongu med KZS-jem in slovensko vlado

Prijavi napako
Komentarji
God Shammgod
# 16.04.2018 ob 13:32
Problem je tukaj povsem drugje. Srž problema je, da so v Sloveniji ekipni športniki za svoje uspehe nagrajeni neprimerno slabše kot individualni. Osnovna nagrada za zlato medaljo na EP v košarki je 17.080 EUR. Nagrada za zlato medaljo na EP v (olimpijskem curlingu) je enaka. S to razliko seveda, da se košarkarska nagrada porazdeli med 25 ljudi. Zlata medaljo v curlingu na OI je pa vredna 20.000 EUR.

Živimo torej v državi, kjer so individualni uspehi finančno cenjenji 10, 20, 50 ali celo 100-krat bolj kot moštveni. Tudi v razvoj ekipnih špotrov država vlaga precej manj kot pa v razvoj individualnih. S takim prostopom bomo že čez 5 ali 10 let lahko v Sloveniji gledali samo razne Čope... Dragičev, Dončićev Oblakov in Kopitarjev pa nikoli več ne bomo imeli. To je bistvo celotnega problema.
caree
# 16.04.2018 ob 12:59
Moj komentar (predlogi):

1. Politikom bi prepovedal, da se ob uspehih slikajo zraven, po možnosti mahajo še s kako zastavo in se hvalijo
2. ukinil bi sprejeme pri predsedniku države itd..
3. ukinil bi denarne negrade, ker to ni klub. Država, zveza..bi morala urediti in plačati le zavarovanje športnika - dogovor s klubom športnika
God Shammgod
# 16.04.2018 ob 14:55
RedMiner
# 16.04.2018 ob 14:25
Nihče pa ne pove, da bodo košarkaši lahko upravičeni (s prejemom Bloudkovega priznanja) do izjemne pokojnine, katera znaša okoli 1500€/mesečno. Torej, v enem letu to nanese 18000€, za 11 let penzije je to že 200.000€.

Če to ni poštena nagrada, si je pa ne zaslužijo.
God Shammgod
# 16.04.2018 ob 14:54
-tuditi
Pa tudi to, da se v moštvene športe vlaga maj je smešno govoriti. Ajde povej mi en individualni šport pri nas, v katerega se več vlaga, to bi parad slišal.


Smučarska zveza Slovenije dobi več denarja od Fundacije za šport kot Košarkarska, Nogometna in Hokejska zveza skupaj? Kajakaška zveza Slovenije dobi enako vsoto denarja kot Košarkarska in Hokejska zveza zkupaj? Planinska zveza Slovenije dobi enako vsoto denarja kot Nogometna in Hokejska skupaj? Judo zveza Slovenije, ki ima manj kot 1000 članov, dobi več denarja kot Košarkarska zveza, ki ima skoraj 10.000 članov? Podobnih primerov je pa še malo morje.

Toliko država vloži na člana v posamičen šport (podatki od 2005 do 2011):Košarkarji sedaj s tem opozarjanjem skrbijo tudi za prihodnost mladih igralcev v vseh moštevnih športih.
LFC
# 17.04.2018 ob 11:48
Nihče pa ne omeni, da so košarkarji na najvišjem nivoju tako dobro plačani, da je ves ta dnar zanje drobiž... Igranje za reprezentanco je včasih bila čast, ne pa pridobitniška dejavnost.
RazorBack
# 16.04.2018 ob 21:36
Te kdo sili, da postnes kajakas? Ne ‘hejtam’, sam zberes si

1) kar je na voljo v okolici
2) kar od tega si lahko privosci
3) ne racunas, da bos profesionalec, razn ce si ‘posebn’ stars.

Teh je zal vedno vec. Sicer pa bi veljalo narediti listo prednostnoh sportov, mislim, da bo sli nekako po 3 kriterijih: globalna zanimivost (G), tradicija v drzavi (T), pogoji na voljo (P).

To pomeni, da zbere nekaj ekipnih in nekaj individualnih in jih res spromoviras za otroke. Sicer izgubimo nekaj na sirini, ki je res lepa - v Slo imas res sirok nabor sportnikov, s takanini in drugacnimi uspehi. Ampak pridobimo na ‘globini’.

Random list:
Nogomet GTP
Kosarka GTP
Rokomet TP
Odbojka P
Hokej T
*zadnji 3 niso globalno sporti, lahko pa se o tem debatira.

Sedaj, vreme za nogomet je ugodno, tradicija nevem ali je ali ni (je verjetno v vsaki drzavi) in seveda je globalen. Vlaganje v kader in infrastukturo (model ISL npr), a s fosoli na zvezi, pac ne. Kosarka ima vse 3, rokomet nima G, odbojka nima T (ali pac, z medaljo oz pridobiva na tem) in G, holej seveda nima P, ima T,G ja/ne niti ni pomembno.

Individualni:
Atletika GTP*
Plavanje GTP*
Tenis G
Kolesarstvo GTP*
Smucanje TP*
Judo TP
*vprasljivi pogoji.

Verjetno sem se kaj pozabil pri ind., a se mi ne da vec. Komentirajte..
lukace5
# 16.04.2018 ob 17:59
Danes noben pameten clovek pod 35 let ne racuna na penzijo. Dobro je ce bo, vseeno pa se na to ni dobro zanasati. Vsak si mora sam nasparat denar za stara leta, pricakovati od drzave da bo zivela penzioniste cez 30 let je neumnost.

@kolesar12
Dragic se je ustvaril brez sistema?? A res? Kaj pa Ilirija, Slovan, Olimpija,.... kjer je igral pred NBA? A je mogoce Dragic najel privatnega trenerja in samo treniral do odhoda v NBA? Ne bluzi clovek.

Tudi Kopitar je produkt sistema, samo ne nasega. Enako je z Doncicem in Oblakom. V ekipnih sportih je vsak igralec produkt sistema, drugace ne more biti saj mora biti igralec del ekipe in vse ekipe so del panozne zveze.

Drugace je z individualnimi sporti, tam pa se da samo trenirati in hoditi na tekme in ce imajo starsi dovolj denarja ali pa je nekdo sponzorsko zanimiv, potem lahko uspe brez sistema kot recimo Tina.
Na drugi strani pa imas Prevca, ki je celotno kariero bil v sistemu in imel eno najbolj dominantnih sezon v zgodovini. Podobno je bilo s Peterko. Torej to kar si napisal je res v nekaj primerih, v vecini pa ne in zato tega ne moremo jemati resno.
jackm8
# 16.04.2018 ob 14:47
Začelo se je, ker KZS ni pravočasno izplačal denarja. Ko je Cerar povedal, da je bilo na njihovi strani vse v redu že zdavnaj, pa se je celotna pozornost preusmerila ponovno na višino nagrade in politiziranje glede davkov. Zlahka bi bila višja, samo za zadnji prepir vso odgovornost nosi le KZS.
ŽogaJEokrogla
# 16.04.2018 ob 16:18
Nihče pa ne pove, da bodo košarkaši lahko upravičeni (s prejemom Bloudkovega priznanja) do izjemne pokojnine

To je samo nateg, ker te nagrade ne bo noben dobil. Igranje za tuje klube se ne šteje v delovno dobo. Ko bojo igralci pri 40 letih končal kariero, bojo potem moral imet še 45 let delovne dobe, da bi dobil to pokojnino. Teh pogojev pa noben ne bo izpolnu.
slorest
# 16.04.2018 ob 14:50
RedMiner! WORD! In glede na način življenja kot jih ima večina basketašev, bodo takrat v penziji še kako hvaležni za 1.500. Tudi Iverson bi bil danes vesel poldrugega jurčka na mesec, pa se mi zdi, da bo takšnih junakov še kar lep pušlc ...
GeorgeB
# 17.04.2018 ob 11:05
Stvar je mnogo bolj preprosta, kot se zdi.
Več kot 50% vseh prihodkov FŠO pride iz naslova koncesijskih dajatev, ki jih plačuje nesposobna in koruptivna Športna loterija. Če bi se trg športnih stav liberaliziral, bi pobrali tudi do nekajkrat več koncesijskih dajatev. Denarja bi bilo dovolj in razdeliti bi ga bilo zelo lahko. Še ostalo bi ga.

Stranka SD, DeSus in NSi, so proti temu, da bi se sprejel nov zakon o športnih stavah. Samo vprašajte se zakaj in nagradite te skorumpirance na naslednjih volitvah.
Mimogrede, predsednik uprave zasebnega podjetja Športna loterija je Edvard Kolar, dolgoletni vidni član stranke SD.
vranek
# 17.04.2018 ob 10:11
Caree, politiki predstavljajo vse nas. Karkoli si ti o njih mislis, tako to je. Pokitike volimo mi, ko sprejmejo kosarkase, to naredijo v nasem imenu. In prav je tako. !
Narobe je pa tocno to,kar pravi Pavsar.sponzorji so z zlatom zadeli terno, KZs pa hodi na vlado prosi za denar. Anemicno, s tem edinim uspehom bi zdaj le cuzali NAS, mi smo tisti, ki vse v tej drzavi financiramo skozi proracun. Zlate medalje nam pa v smislu nagrad, ni treba.
Ce zlata vodstvo kzs ni sposobno vnovcit,naj odstopi!
KEFLAVIK1
# 16.04.2018 ob 21:23
ah, dajte no, to vas vrtijo eni bolj kot drugi in zakrivajo resnične probleme
primos
# 16.04.2018 ob 16:33
žoga
zakaj pa si bogati športniki ne plačujejo za delovno dobo in posledično za pokojnino
vsak normalen človek si sam poskrbi za to

a je košarkarjem kdo obljubil 50k na glavo ali pa so vedeli že od prvega dneva priprav, kolikšna bo nagrada, če bodo prvaki

ne razumem jih, čeprav je nagrada res mizerna, je pa vseeno za večino Slovencev visoka
ic
# 17.04.2018 ob 16:11
Kdor govori o pokojnini naj se prvo pozanima. Je bilo o tem ze kar nekaj zapisano, kaksnih 1500 evrov, ne bluzite. Pa se to so bolj obljube, do takrat, ko bodo v penziji, se bo marsikaj zgodilo. Drugace pa Franci, dobro povedano.
GeorgeB
# 17.04.2018 ob 11:08
Govori se, da je veliki poslovnež in član Foruma21, Škrabec, za to, da bi se NSijevi poslanci vzdržali na glasovanju v DZ, ki bo v četrtek (vzdržati se v ptem primeru, ko rabiš 46 glasov za, pomeni glas proti), nakazal 40.000 Eur denarja...
Človek sploh ne more verjeti, kako prozorno in pokvarjeno je to omrežje...
Novačili naj bi tudi druge poslance. Nekateri so ponudbo zavrnili...
jezevec
# 17.04.2018 ob 22:54
Plavšer, pejd spat.
GeorgeB
# 17.04.2018 ob 15:40
Zelo zanimivo... Priporočam ogled celotne tiskovke:
KLIK
Sanmaranzano
# 17.04.2018 ob 13:41
Govori se, da je vodstvo KZS v teh dneh na potovanju.
Mene samo zanima, kje so, kdo je na potovanju in koliko bo to stalo KZS.
GeorgeB
# 17.04.2018 ob 13:08
LFC

Košarkaši v reprezentanci po večini res niso reveži ampak klubi na vseh nivojih v Sloveniji pa nimajo niti za drese...
Denarja je premalo in pika. Vse ostalo je mlatenje prazne slame. Politiki lahko pomagajo samo tako, da spremenijo zakone. Če tega nočejo, nimajo od kje dobiti denar za šport. Če ni denarja za malice naših otrok v šoli, bo šport dobil denar še kasneje. Financiranje športa, vključno s košarko, se lahko uredi samo sistemsko in novi Zakon o igrah na srečo to ureja.
Na poslancih je v četrtek, ko bo glasovanje, ali bo do sprememb prišlo, ali ne...
-tuditi
# 16.04.2018 ob 14:05
God Shammgod ne bomo pa o tem, da v moštvenih športih zaslužil 1000x (nogomet, košarka, rokomet,...) več kot v individualnih.

Pa tudi to, da se v moštvene športe vlaga maj je smešno govoriti. Ajde povej mi en individualni šport pri nas, v katerega se več vlaga, to bi parad slišal.

Pa daleč od tega, da pravim, da bi se v individualni šport moralo več vlagat, za moje pojme so timski športi pri nas še vedno najbolj popularni in zanimivi.
kolesar112
# 16.04.2018 ob 18:14
@lukace5

Ilirija, Slovan, Olimpija so klubi, financirani s strani staršev in sponzorjev tako kot vsak klub v individualnem športu... Tukaj pa je govor o državnem denarju, oziroma z besedo "sistem" sem mislil na državni aparat oziroma vlaganje. Nekateri bi očitno radi videli da bi nek zasebni klub prejel proračun iz javnega financiranja.

In da Dragić je uspel v prvi vrsti zaradi sebe, staršev, ki so plačevali vadnino, (če jo nebo, bi prenehal igrat) in dejstvo da je s kolegi igral košarko tako v klubu kot tudi "popoldne po šoli".
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 20:34
drugac pa 1500 evrov pokojnine na mesec je se vedno vec od individualnih sportov...
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 20:32
a sem prav prebral, da je nekdo napisal da so individualni sporti zelo cenjeni financno..take spasne pa ze dolgo ne...ja dobijo nekaj vec od drzave za zlato olimpijsko recimo...ampak to je pa to..ampak pridit do olimpijske....njih ne placuju noben klub itd....vse kar lahk naredijo se zaposlijo pri policiji oz vojski...pa trpijo...pa se to se vsak ne more zaposlit..so kr tezke norme, ce se tako izrazim...
kolesar112
# 16.04.2018 ob 17:14
@God Shammgod

Upam da si naredil osnovno šolo, ker če bi bil sam zato odgovoren, jo pač nebi.

Država in občine, dajo mnogo več denarja v ekipne kot individualne športe. Toliko denarja kot se je zmetalo v razno infrastrukturo in objekte, se v individualne športe nebo nikoli. Nagrada 20 000 eur je pač nič, v primerjavi z dejstvom da ima že vsak vas dvorano za bilokateri ekipni šport.

2. Dobri športniki (Kopitar, Dragič,...) Se vedno ustvarijo sami brez sistema. Sistem dobro preživlja samo povprečje oz. Podpovprečje.

3. SZS je solastnik športnih stav, te financirajo fundacijo za šport in iz tega naslova pobere največ.

In še malo razmisleka za tvojo "bučo". Ali si vedel, da kolesarji stari 15 let dobijo v klubu kolesa, ki jih dajo sponzorji, kolo ne stane 50 eur tako kot superge ali žoga... A košarkarska zveza pa ne more najti sponzorjev, da bi pošteno nagradila Dončiča, Dragića in ostale junake, pa tako "pomemben šport"?
peroaroma
# 16.04.2018 ob 13:53
Oh Pavšer, spet en vseglihar. Vsi vemo da je nagrada sramotna in edino pravilno da so košarkarji povedali da se ne bodo šli tega poniževanja

Pavšer pa je padel v vrtinec zagovarjanja te nesposobne Cerarjeve vlade. Zelo žalostno od novinarja, ki mu košarjkarji režejo kruh
Citat za prebrat
link
Samo Udrih
11
12. december 2018 ob 10:11 Po daljšem razmisleku sem se odločil, da zaključim kariero profesionalnega košarkarja. Zavedam se, da se s tem poslavljam od obdobja, ki mi je dalo skoraj vse.
Več novic ...
Kazalo