Lewis Hamilton je z 32 zmagami postal najuspešnejši britanski dirkač v zgodovini formule ena. Laskavi naziv je do zdaj držal Nigel Mansell. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je z 32 zmagami postal najuspešnejši britanski dirkač v zgodovini formule ena. Laskavi naziv je do zdaj držal Nigel Mansell. Foto: Reuters

Okrog sebe imam neverjetno ekipo, neverjeten dirkalnik, znova sem imel tudi dobrega tekmeca. Velik privilegij imam predstavljati svojo državo in biti vodilni v skupnem seštevku.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg in Lewis Hamilton
Nico Rosberg je zadržal vodilni položaj po štartu. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Številni so na zmagovalnem odru ob mercedesih pričakovali še enega izmed williamsov, a je tretje mesto z red bullom osvojil Daniel Ricciardo. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Ferrarijevo čast je s šestim mestom (znova) rešil Fernando Alonso. Njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen je bil šele predzadnji, štirinajsti. Foto: Reuters
Hamilton v Austinu izkoristil nepozornost Rosberga
Štart dirke F1 za VN ZDA

Lewis Hamilton je dobil dirko za VN ZDA v Austinu in še povečal prednost pred drugouvrščenim Nicom Rosbergom. Tretji je bil Daniel Ricciardo.

Dirka je minila brez večjih vznemirjenj, Rosberg je na štartu zadržal vodstvo in ga držal do 24. kroga, ko je mimo švignil največji tekmec Hamilton. Ta je do konca dirke vozil zbrano in zmagal še petič zapored.

Britančeva prednost v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena tako pred Nemcem znaša 24 točk, do konca sezone jih je na voljo še 75 (25 v Interlagosu in 50 v Abu Dabiju).

Varnostni avtomobil že v prvem krogu
Rosberg je dirko začel dobro, odbil je takojšen napad Hamiltona in v prvi zavoj zapeljal kot vodilni. Že v prvem krogu je nato prišlo do trka, zaradi katerega je na stezo zapeljal varnostni avtomobil in se umaknil ob koncu četrtega kroga. Razlog je bil trk treh dirkačev: Sergio Perez je najprej trčil v zadek Kimija Räikkönena, nato pa je s steze odbil še Adriana Sutila. Oba sta odstopila, medtem ko je Finec dirko lahko nadaljeval na sedmem mestu.

Rosberg po postanku ohranil vodstvo
Po umiku varnostnega avtomobila se na progi ni dogajalo veliko, komisarji so podelili nekaj kazni dirkačem v ozadju, zanimivo je bilo šele ob koncu 15. in začetku 16. kroga, ko sta v bokse zavila mercedesa. Prvi je postanek opravil Rosberg, naslednji krog je v boks zapeljaj še Hamilton, ki pa ob vrnitvi na stezo ni zapeljal pred moštvenega kolega. Medtem ko je Nico Hülkenberg zaradi okvare svoje force indie parkiral dirkalnik ob stezi, je Fernando Alonso v ravnini med 11. in 12. zavojem prehitel devetouvrščenega Sebastiana Vettla, ki je predtem po radijski zvezi že potožil zaradi slabega oprijema svojega red bulla.

Hamilton izkoristil nepozornost Nemca
Hamilton je po postanku pridno topil Rosbergovo prednost, v štirih krogih je nadoknadil slabi dve sekundi, uspešen napad pa je izvedel ob koncu druge daljše ravnine, ko je švignil v vodstvo. Izkoristil je manjšo nepozornost moštvenega kolega in ga prehitel po notranji strani 12. zavoja. Medtem je Vettel zaradi težav z dirkalnikom še naprej vztrajno drsel po lestvici navzdol, med drugim sta ga prehitela tudi Jean-Eric Vergne in Romain Grosjean.

Rosberg hiter, a ne dovolj
Naslednjič sta mercedesa v boks zapeljala v 34. in v 35. krogu. Prvi je postanek opravil Hamilton, drugi Rosberg, ki je v primerjavi z Britancem izgubil dodatne tri desetinke sekunde. To je tudi pomenilo, da je Hamilton ubranil vodilni položaj, njegova prednost je znašala okrog tri sekunde. Obema mercedesoma so namestili tršo različico gum, s katero je Rosberg nanizal nekaj hitrejših krogov od Hamiltona, a so bili premalo hitri, da bi se lahko spustil v boj za prvo mesto.

V končnici dirke je njegov pritisk pojenjal, Hamiltonova prednost je hitro znova zrasla na več kot tri sekunde, na koncu je ciljno črto prečkal dobre štiri sekunde (+4,314) pred Nemcem.

Dirka za VN ZDA, Austin

VN ZDA, končni vrstni red:       
 1. L. HAMILTON  Mer. 1:40:04,785
 2. N. ROSBERG   Mercedes  +4,314
 3. D. RICCIARDO Red Bull  25,560
 4. F. MASSA     Williams  26,924
 5. V. BOTTAS    Williams  30,992
 6. F. ALONSO    Ferrari 1:35,231
 7. S. VETTEL    R. Bull 1:35,734
 8. K. MAGNUSSEN McLaren 1:40,682
 9. J.-E. VERGNE T. R.   1:43,863
10. P. MALDONADO Lotus   1:47,870
11. R. GROSJEAN  Lotus     1 krog
12  J. BUTTON    McLaren   1 krog
13. E. GUTIERREZ Sauber    1 krog
14. K. RÄIKKÖNEN Ferrari   1 krog
15. D. KVJAT     T. R.     1 krog
                                 
Odstop: Sutil, Perez, Hülkenberg 
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:         
 1. L. HAMILTON  Mercedes     316
 2. N. ROSBERG   Mercedes     292
 3. D. RICCIARDO Red Bull     214
 4. V. BOTTAS    Williams     155
 5. S. VETTEL    Red Bull     149
 6. F. ALONSO    Ferrari      149
 7. J. BUTTON    McLaren       94
 8. F. MASSA     Williams      83
 9. N. HÜLKEN.   Force India   76
10. K. MAGNUSSEN McLaren       53
11. S. PEREZ     Force India   47
12. K. RÄIKKÖNEN Ferrari       47
13. J.-E. VERGNE Toro Rosso    23
14. R. GROSJEAN  Lotus          8
15. D. KVJAT     Toro Rosso     8
16. J. BIANCHI   Marussia       2
17. P. MALDONADO Lotus          1
18. A. SUTIL     Sauber         0
19. M. ERICSSON  Caterham       0
20. E. GUTIERREZ Sauber         0
21. M. CHILTON   Marussia       0
22. K. KOBAJAŠI  Caterham       0
                                 
Skupni vrstni red, konstruktorji:
 1. MERCEDES                  608
 2. RED BULL                  363
 3. WILLIAMS                  238
 4. FERRARI                   196
 5. McLAREN                   147
 6. FORCE INDIA               123
 7. TORO ROSSO                 31
 8. LOTUS                       9
 9. MARUSSIA                    2
10. SAUBER                      0
11. CATERHAM                    0
                                 

Okrog sebe imam neverjetno ekipo, neverjeten dirkalnik, znova sem imel tudi dobrega tekmeca. Velik privilegij imam predstavljati svojo državo in biti vodilni v skupnem seštevku.

Lewis Hamilton
Hamilton v Austinu izkoristil nepozornost Rosberga
Štart dirke F1 za VN ZDA