Mark Webber ima v tej sezoni veliko smole. Na dirki za VN Malezije se mu je nasmihala zmaga, a mu jo je speljal moštveni kolega Sebastian Vettel, tokrat je dirko za VN Kitajske po trku z Jean-Ericom Vergnejem končal ob progi. Za nameček je bil zaradi trka s Francozom po dirki še kaznovan z odvzemom treh mest na kvalifikacijah za VN Bahrajna. Foto: EPA
Mark Webber ima v tej sezoni veliko smole. Na dirki za VN Malezije se mu je nasmihala zmaga, a mu jo je speljal moštveni kolega Sebastian Vettel, tokrat je dirko za VN Kitajske po trku z Jean-Ericom Vergnejem končal ob progi. Za nameček je bil zaradi trka s Francozom po dirki še kaznovan z odvzemom treh mest na kvalifikacijah za VN Bahrajna. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je za tretjeuvrščenim Lewisom Hamiltonom zaostal zgolj dve desetinki sekunde. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso za vodilnim Vettlom v skupnem seštevku na tretjem mestu zaostaja za 9 točk. Drugouvrščeni Kimi Räikkönen jih ima šest več. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je prepričan, da mu je boljšo uvrstitev preprečil nekoliko poškodovan sprednji del dirkalnika, potem ko je trčil v McLarnovega Sergia Pereza. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton si je na kvalifikacijah za dirko v Šanghaju priboril 27. "pole" v karieri, a je moral naposled premoč priznati Alonsu in Räikkönenu. V zadnjih ovinkih dirke je celo trepetal za 3. mesto, vendar je ciljno črto le prečkal pred svetovnim prvakom Vettlom. Foto: EPA
Fernando Alonso, Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen
Fernando Alonso in Lewis Hamilton sta po slovesni podelitvi takole proslavljala, medtem ko se je Kimi Räikkönen z nekaj požirki šampanjca nekoliko odžejal. Foto: EPA
Alonso razred zase v Šanghaju

Nemec je na koncu osvojil 4. mesto, s čimer pa še zdaleč ni zadovoljen. Precej bolj prešerne volje je bil Fernando Alonso, ki je z brezhibno predstavo zmagal še 31. v karieri in je na lestvici najuspešnejših dirkačev po številu zmag v formuli ena izenačen z Nigelom Mansellom, ki zdaj skupaj s Špancem zaseda 4. mesto. Za njim je prvi ciljno črto prečkal Kimi Räikkönen, tretji je bil Lewis Hamilton.
Prva zmaga po juliju 2012
Alonso je v nedeljo drugič v karieri dobil dirko za VN Kitajske (zmagal je še leta 2005 z Renaultom), vknjižil je tudi prvo zmago po lanskem juliju, ko je slavil v Hockenheimu. "Od starta do cilja je bila za nas odlična dirka. Dirkalnik se je dobro odrezal, gume so zdržale dlje, kot smo predvidevali, zato sem lahko držal visok ritem. Občutek je čudovit. Po odstopu v Maleziji smo bili pod pritiskom, saj smo morali končati dirko. Od dveh končanih dirk imamo 2. mesto in zmago, tako da se je sezona 2013 začela dobro," je bil vesel Španec iz Ovieda.
Alonso je v Šanghaju začel svojo 200. dirko. Stoto dirko je leta 2007 dobil v Monzi - tudi takrat sta mu družbo na odru za zmagovalce delala Hamilton in Räikkönen.
Alonso: Nihče ni v prednosti
Na uvodnih dirkah je Red Bull dominiral, v Šanghaju pa se ni izkazal. Mnogi so prepričani, da bo letos boj za naslov prvaka zelo izenačen, nekateri končno slavje pripisujejo prav Alonsu. "Ta trenutek so Ferrari, Lotus, Red Bull in Mercedes zelo izenačeni. To bo zelo odprt boj za naslov prvaka. Morali bomo počakati na nadaljevanje sezone po poletnem premoru, da bomo resnično videli, kdo je kandidat za naslov," je še dejal 31-letnik in sklenil: "Upamo, da bomo med kandidati tudi mi. Upam, da bo med kandidati tudi Felipe Massa. To bi pomenilo, da imamo dober dirkalnik. Vsekakor sem prepričan, da imamo ta trenutek enakovredne dirkalnike mi, Red Bull, Lotus in Mercedes. Nihče ni v prednosti."
Räikkönen bi bil lahko še hitrejši
Dokaz, da je Lotus letos z Räikkönenom zelo nevaren, je nova odlična uvrstitev "ledenega Finca", ki je zmagi na uvodni dirki v Melbournu in 7. mestu v Sepangu zdaj dodal še 2. mesto v Šanghaju. Räikkönen je prepričan, da bi bil lahko še hitrejši, če si ne bi ob trku s Sergiem Perezom poškodoval prednjega dela dirkalnika. "Zagotovo bi bil brez poškodovanega prednjega dela precej hitrejši. Kakor koli že, zbrali smo lepo število točk, na naslednji dirki bomo poskusili biti še boljši," je zagotovil Finec, ki je ob trku s Perezom po radijski zvezi v boks zavpil: "Kaj za vraga počne?!"
Mercedes ne drži koraka z najboljšimi
Hamilton, svetovni prvak iz leta 2008, je dirko začel z najboljšega startnega položaja, a je moral kmalu zatem priznati premoč obema dirkačema Ferrarija, naposled še Räikkönenu. Britanec se je v zadnjem krogu znašel pod hudim pritiskom Vettla, a je Nemčeve napade odbil in obdržal 3. mesto. "Seveda bi si želel zmagati, a trenutno v takšnih vremenskih razmerah ne držimo koraka s Ferrarijem in Lotusom," je dejal dirkač Mercedesa in nadaljeval: "To je pač področje, na katerem se moramo izboljšati. Morate se zavedati, da ob našem napredovanju istočasno napredujejo tudi druga moštva. Zato moramo v primerjavi z drugimi delati dvojne korake. Mehanik in inženirji dajejo vse od sebe, vendar je težko vedeti, kako dolgo bo trajalo, da bomo nadoknadili zaostanek za drugimi."
Hamilton je z Mercedesom prvič dirko začel z najboljšega startnega položaja, prav tako se je drugič zapored zavihtel na oder za zmagovalce. "Kdo ve, morda nam bo sreča na naslednji dirki bolj naklonjena. Toda zdaj sem se dvakrat zapored uvrstil na oder za zmagovalce in s tem izkupičkom sem zelo zadovoljen," je še dodal 28-letnik.
Vettlu zmanjkalo nekaj ovinkov
Vettel, ki je na prejšnji dirki v Maleziji dvignil veliko prahu z neupoštevanjem moštvenih navodil, je tokrat zasedel nehvaležno četrto mesto, za tretjeuvrščenim Hamiltonom je zaostal zgolj za dve desetinki sekunde. "Razočaran sem, ker se mi ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. Za četrto mesto ne dobiš ničesar, za tretje pa lovoriko," je dejal Vettel, ki je dirko na srednje trdih gumah začel z devetega startnega položaja. V končnici dirke je nadoknadil kar 13 sekund, a na koncu se trikratnemu zaporednemu prvaku ni izšlo.
"Na koncu je bilo zabavno nadoknaditi 13 sekund zaostanka, toda menim, da smo boljšo uvrstitev izgubili na začetku dirke, ko sem obstal v gneči in izgubil veliko dragocenega časa. Osvojil sem nekaj pomembnih točk, a tretje mesto je bilo oddaljeno le nekaj ovinkov, zato sem kljub vsemu razočaran," je sklenil Nemec.
Webber ni imel svojega konca tedna
Popolnoma pokvarjen konec tedna na Kitajskem pa je imel Vettlov moštveni kolega Mark Webber. Avstralec je imel v kvalifikacijah v dirkalniku premalo goriva, zaradi česar ga je doletela kazen, v nedeljo pa je dirko končal v 18. krogu, potem ko mu je iznenada odfrčala zadnja desna guma. Hitro so se pojavili očitki in teorije zarote, da so pri Red Bullu načrtno sabotirali Avstralčev nastop v Šanghaju. Vodja moštva Christian Horner je nemudoma govorice zanikal: "Vedno poskušamo dirkalnik pripeljati v cilj na karseda visokih mestih. Kdor misli, da gre tu za kakršno koli zaroto, ne ve, kaj govori."
Webber bo moral naslednjo dirko zaradi trka z dirkačem Tora Rossa, Jean-Ericom Vergnejem, začeti tri startna mesta nižje. "Iz enega kota se zdi, da je za trk kriv Jean-Eric, iz drugega, da jaz. To je pač še en sestavni del mojega neverjetnega konca tedna," je bil razočaran Webber.

Alonso razred zase v Šanghaju