Dirkališče v Barceloni moštva zelo dobro poznajo, saj večina med pripravami na novo sezono na njem opravlja testiranja. Foto: EPA
Dirkališče v Barceloni moštva zelo dobro poznajo, saj večina med pripravami na novo sezono na njem opravlja testiranja. Foto: EPA

Ferrari je zelo močen, odličen dirkalnik imajo pri Lotusu, zelo hiter je še Mercedes. Druga moštva so korak zadaj. Dirka bo zelo tesna.

Christian Horner

Moštvu je bilo težko konstantno napredovati na štirih letošnjih dirkah, toda mislim, da se bomo na dirkališču, kjer smo pred začetkom sezone opravili testne vožnje, dobro znašli.

Jenson Button
Dirko za VN Španije iz leta 1991 je zaznamoval ogorčen boj Nigela Mansella in Ayrtona Senne. Medsebojni obračun je dobil Britanec, ki je tudi zmagal na prvi preizkušnji na novem dirkališču v Barceloni. Foto: Youtube
Michael Schumacher
Na dirkališču v Barceloni je največkrat zmagal Michael Schumacher, ki je nanizal kar 6 zmag, zadnjo leta 2004, ko sta mu na odru za zmagovalce družbo delala še moštveni kolega Rubens Barrichello in Jarno Trulli. Foto: EPA
Michael Schumacher
21 od 22 preizkušenj za VN Španije v Barceloni je dobil dirkač, ki je dirko začel iz prve vrste. Edini, ki je dirko dobil, a je ni začel iz prve vrste, je Michael Schumacher, ki je leta 1996 začel s 3. štartnega položaja. Takrat je ciljno črto prečkalo zgolj 6 dirkačev (od 20). Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je leta 2006 postal prvi Španec, ki je uspel zmagati na domači dirki. Alonso, ki je tedaj vozil še za Renault, je bil na dirki razred zase. Ciljno črto je prečkal več kot 18 sekund pred drugouvrščenim Michaelom Schumacherjem (Ferrari), tretji je bil Špančev moštveni kolega Giancarlo Fisichella. Foto: EPA
Fernando Alonso, Pastor Maldonado in Kimi Räikkönen
Na lanski dirki je za veliko presenečenje poskrbel Williamsov Pastor Maldonado. Takole sta ga na ramena dvignila Fernando Alonso in Kimi Räikkönen. Foto: EPA

Po štirih letošnjih preizkušnjah najbolje kaže Sebastianu Vettlu. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je njegov najbližji zasledovalec Kimi Räikkönen, ki je dobil uvodno dirko sezone v Melbournu. Po katastrofi v Bahrajnu številni veliko pričakujejo tudi od Ferrarija, predvsem od Fernanda Alonsa.

Vabljeni k ogledu reportaž!
Spodaj si lahko ogledate reportaže z zadnjih štirih dirk za VN Španije.


Opomba: Če se vam posnetek ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa. S klikom boste preusmerjeni v avdio-/videosekcijo našega portala.

Z dirko v Barceloni se bo začel evropski del sezone. Po nedeljski dirki se bo karavana preselila v Monte Carlo, nato bo sicer odpotovala v Kanado, a sledijo dirke za VN Velike Britanije, Nemčije, Madžarske, Belgije in Italije.
Red Bull je znova favorit
Tudi tokrat so favoriti za zmago pri Red Bullu, kar ni presenečenje, saj je Vettel zmagal že v Maleziji in Bahrajnu. "Ferrari je zelo močen, odličen dirkalnik imajo pri Lotusu, zelo hiter je še Mercedes. Druga moštva so korak zadaj. Dirka bo zelo tesna," napoveduje Christian Horner, vodja moštva Red Bull. Alonso, ki je letos že slavil na Kitajskem, se pred domačo preizkušnjo ne želi izpostavljati, medtem ko se pri Lotusu predvsem poraja vprašanje, kakšen učinek bo imel na moštvo odhod tehničnega vodje Jamesa Allisona. Zamenjal ga bo Nick Chester, ki z moštvom iz Enstona sodeluje že več kot 12 let.

McLaren (še vedno) upa na boljše čase
Pri McLarnu po izjemno slabem uvodu v sezono (še vedno) upajo na boljše čase. V preteklosti so na dirkališču v Barceloni že nizali odlične izide, med letoma 1998 in 2000 so bili z Miko Häkkinenom nepremagljivi. Toda časi se spreminjajo. "Moštvu je bilo težko konstantno napredovati na štirih letošnjih dirkah, toda mislim, da se bomo na dirkališču, kjer smo pred začetkom sezone opravili testne vožnje, dobro znašli," je prepričan Jenson Button, ki je dirko za VN Španije v Barceloni leta 2009 z Brawn-Mercedesom že dobil.
Malo priložnosti za prehitevanje
Dirkališče v Montmelu v provinci Barcelona je bilo zgrajeno leta 1991, že istega leta je na njem potekala dirka za VN Španije. Leto pozneje so v sklopu olimpijskih iger po stezi zapeljali tudi kolesarji, ki so se pomerili v vožnji na čas. Dirkališče za priprave na sezono uporabljajo številna moštva, zato stezo tudi zelo dobro poznajo. Vsebuje dolge ravnine in 16 zavojev, med katerimi je večina desnih, zaradi česar je sprednja leva guma zelo obremenjena. Priložnosti za prehitevanje tako rekoč ni, za to je še najprimernejši zavoj 1. Proga je dolga 4,655 km, dirkači bodo odpeljali 66 krogov. Najhitrejši krog je leta 2008 odpeljal Räikkönen (1:21,670).
Številni nepozabni trenutki
Steza v Montmelu je že poskrbela za nekaj nepozabnih trenutkov. Michael Schumacher je leta 1994 dirko končal na odličnem 2. mestu, potem ko je imel polovico dirke na voljo le peto prestavo. Leta 1999 je bilo mogoče na stezi zaslediti le en prehitevalni manever, dve leti pozneje je zaradi okvare sklopke vodilni Häkkinen odstopil v zadnjem krogu in zmago prepustil velikemu tekmecu Schumacherju. Finec bi lahko sicer v Španiji zmagal že četrtič zapored. Leta 2006 je Alonso postal prvi Španec, ki je dobil domačo dirko.
Mansell zmagal leta 1991
Prvo dirko za VN Španije so na dirkališču v Barceloni izpeljali 29. septembra 1991. Dobil jo je Nigel Mansell (Williams-Renault), ki je v kvalifikacijah zaostal le za Gerhardom Bergerjem (McLaren-Honda). Drugi je bil Alain Prost (Ferrari), tretji pa Mansellov moštveni kolega Riccardo Patrese. Do točk so se dokopali še Jean Alesi (Ferrari), Ayrton Senna (McLaren-Honda) in poznejši 7-kratni svetovni prvak Schumacher (Benetton-Ford).
Maldonado presenetil svet formule ena
Lani je na dirki za VN Španije presenetil Williamsov Pastor Maldonado. Venezuelčan, ki v 23 dotedanjih nastopih še nikoli ni bil blizu stopničk (pred tem je bil najboljši osmi na dirki za VN Kitajske), je ugnal vse prekaljene mojstre tega športa in poskrbel za eno največjih presenečenj v zgodovini formule ena. Uspeh je bil povsem zaslužen. Na štartu je sicer moral priznati premoč Alonsu, a po zaslugi izvrstne strategije je po zadnjih postankih pripeljal pred Alonsa (2. mesto), 15 krogov pred koncem je opravil tudi z Räikkönenom (3. mesto). "To je prečudovit dan zame, a moram se zahvaliti predvsem svoji ekipi, s katero smo toliko garali, in za vse nas je ta uspeh velika nagrada," je tedaj dejal presrečni Maldonado.

Stavnica za VN Španije:
1. Sebastian Vettel (3,25)
2. Fernando Alonso (4,00)
3. Kimi Räikkönen (5,50)
4. Mark Webber (8,60)
5. Lewis Hamilton (13,40)
6. Nico Rosberg (19,10)
7. Jenson Button (21,00)
8. Felipe Massa (23,00)
9. Romain Grosjean (29,00)
10. Sergio Perez (36,00)

Tik pod oder za zmagovalce se je uvrstil Räikkönenov moštveni kolega Romain Grosjean, peti je bil Sauberjev Kamui Kobajaši. Šele šesti je bil Vettel, razočarali so pri McLarnu - Lewis Hamilton, ki je sicer štartal z zadnjega mesta, je bil osmi, mesto za njim pa Button.
Dirka v nedeljo ob 14.00
Dirkači bodo v Barceloni v petek ob 10.00 dopoldne opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje (MMC TV). V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Petek ob 10.00:

PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:

TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Ferrari je zelo močen, odličen dirkalnik imajo pri Lotusu, zelo hiter je še Mercedes. Druga moštva so korak zadaj. Dirka bo zelo tesna.

Christian Horner

Moštvu je bilo težko konstantno napredovati na štirih letošnjih dirkah, toda mislim, da se bomo na dirkališču, kjer smo pred začetkom sezone opravili testne vožnje, dobro znašli.

Jenson Button
Maldonado poskrbel za senzacijo
Webber vodil od štarta do cilja
F1: Nova dvojna zmaga Brawna
Maldonado poskrbel za senzacijo
Webber vodil od štarta do cilja
F1: Nova dvojna zmaga Brawna