Foto:
Foto:
Kacav in Fischer sta govorila tudi o izraelsko-palestinskem sporu.
Haider je še poslabšal odnose med državama.

Poleg tega je opozoril, da ima Izrael pravico do samoobrambe in varovanja svojih državljanov. Izrael se ne bori proti palestinskemu narodu, ampak proti nasilju, je dodal Kacav.

Po njegovih besedah je Jeruzalem še naprej zavezan časovnemu načrtu za mir na Bližnjem vzhodu, ki ga je pripravila t. i. bližnjevzhodna četverica - Združeni narodi, Evropska unija, Rusija in ZDA.

Fischer za umik Izraela
Avstrijski predsednik Heinz Fischer pa je tako Izraelce kot Palestince pozval, naj se vrnejo k pogajanjem in obsodil vse oblike terorizma. Izraelski načrt enopstranskega umika iz Gaze je iznačil za pomemben korak, vendar je opozoril, da mora voditi v popoln umik iz zasedenih območij, vključno z Zahodnim bregom.

Fischer je spomnil na velik simbolni pomen Kacavovega obiska in poudaril, da je Avstrija odločno proti kakršni koli obliki antisemitizma.

Kacav bo jutri obiskal nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Mauthausen pri Linzu, kjer je umrlo najmanj 100.000 ljudi, največ judov. Štiridnevni obisk bo sklenil v petek.

V preteklosti slabi odnosi med državama
Obisk naj bi bil dokaz dobrih diplomatskih odnosov med državama, ki so bili v preteklosti že večkrat na preizkušnji, tudi ko so v avstrijski zvezni vladi sodelovali svobodnjaki (FPÖ) Jörga Haiderja, ki je znan po svojih protisemitskih stališčih. Izrael je tedaj pretrgal diplomatske odnose med državama, veleposlanike pa sta državi spet izmenjali šele konec lanskega leta.

Primer Kurt Waldheim
Pred tem je bil znan primer Kurta Waldheima, nekoč avstrijskega zunanjega ministra, leta 1972 imenovanega za generalnega sekretarja ZN-a (kjer je ostal dva mandata, do leta 1981). Leta 1986 so ga izvolili za avstrijskega predsednika, kljub razkritju, da je bil v 2. svetovni vojni oficir nemških enot, ki so na območju Jugoslavije storile mnoge grozote. Zanikal je, da bi o tem kar koli vedel. Mednarodna preiskava ga je sicer oprala sumov, vendar je njegovo predsednikovanje Avstriji potekalo v pretežni mednarodni izolaciji. Leta 1992 ni več kandidiral.