Foto:
Foto:
Georgea Busha zdaj čakata dva meseca naporne volilne kampanje.
George Bush in Dick Cheney skupaj pred delegati republikanske konvencije.
Pred dvorano, kjer je potekala konvencija republikancev, so ljudje protestirali proti politiki Georgea Busha.
Po govoru Georgea Busha so na delegate spustili na tisoče balonov.

V govoru je Bush obljubil varnejši svet in upanja polno Ameriko, kar je sicer tudi geslo njegove volilne kampanje.

Ameriški predsednik, ki se poteguje za svoj drugi mandat, je branil odločitev za vojno v Iraku in dejal, da bodo še naprej napadali teroriste po svetu, Ameriko pa bodo branili na vsakem koraku.

Svoboda za milijone ljudi
Ameriško ljudstvo je Bush spomnil tudi na teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001 in dejal, da bo sam zmeraj branil Ameriko. Na prizorišču napadov v New Yorku, kjer so umirali Američani, je svet videl duh Amerike, je dejal Bush.

Ker smo se odločili ubraniti našo državo, sta morilska režima Sadama Huseina in talibanov stvar zgodovine, osvobojenih pa je bilo več kot 50 milijonov ljudi, je še dejal Bush.


Busheve obljube:

  • omejevanje porabe iz zveznega proračuna in zmanjšanje davkov za oživitev gospodarstva
  • ZDA narediti manj odvisne od tujih virov energije
  • v naslednjih desetih letih zgraditi sedem milijonov novih domov
  • reforma in okrepitev obveščevalnih služb
  • ofenzivna drža do teroristov po svetu
  • podpora demokratizaciji Bližnjega vzhoda
  • pomoč novim voditeljem v Afganistanu in Iraku
  • zdravstveno zavarovanje za milijon revnih otrok
  • subvencije za univerzitetno izobraževanje otrok iz revnih družin
  • tržni prijemi za zmanjšanje onesnaževanja
  • podpora zakoniti določitvi zakona kot zveze med moškim in žensko



V govoru omenil Kerryja
Bush je omenil tudi demokratskega kandidata za predsednika Johna Kerryja, vendar ga ni napadel tako intenzivno, kot so to pred njim storili drugi ugledni govorniki.

Za Kerryja je dejal, da je njegova davčna politika stvar preteklosti, ob tem pa je večkrat poudaril, da je glas za Kerryja glas za neznanca. Tudi če se ne strinjate z menoj, vsaj veste, v kaj verjamem in za kaj se zavzemam, je še dodal Bush.

Protestniki prekinili govor
Govor Busha so z vzkliki najmanj dvakrat prekinili protestniki, ki se jim je uspelo znova pretihotapiti v dvorano, kjer je potekala konvencija. Varnostniki so jih nato odstranili iz dvorane, delegati pa so se na prekinitve protestnikov odzvali z vzklikanjem: "Še štiri leta."

Pred Bushevim govorom se je na ulicah New Yorka zbralo okoli 10.000 protestnikov, mnogi od njih pa so nosili napise: Ustavite Busha. Policija je ob tem tudi aretirala nekaj protestnikov.

Iz konvencije takoj na zborovanje
Bush je takoj po govoru v New Yorku odpotoval v zvezno državo Pensilvanija, kjer bo imel predvolilno zborovanje, saj so se republikanci že sprijaznili s tem, da bo v New Yorku najverjetneje zmagal demokratski kandidat John Kerry, zato so vsa prizadevanja vložili v druge odločilne države.

Prednost je izginila
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bodo volitve negotove, saj je podpora Bushu in Kerryju praktično enaka. Potem ko si je Kerry po demokratski konvenciji nabral nekaj odstotnih točk prednosti, jih je po objavi spornega oglasa, v katerem ga vietnamski veterani označujejo za manipulanta, izgubil.