Foto:
Foto:
Sergio Vieira de Mello je bil posebni odposlanec ZN-a v Iraku.

Ploščo je odkril generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, ob tem pa pozval k prijetju in kaznovanju storilcev. Za vse nas je bila to velika tragedija, saj smo izgubili prijatelje in kolege, je dejal. Enaki plošči so odkrili tudi na sedežih organizacije v Amanu in New Yorku.

Annan obljubil večjo varnost
Po Annanovih besedah so Združeni narodi še vedno možna tarča kreatorjev političnega nasilja, za to je obljubil, da bo poskrbel za boljšo varnost svojega osebja. Dejal je, da se morajo bolje zaščititi, a ne na račlun izpolnjevanja nalog.

V takratnem napadu je umrlo 22 ljudi, med njimi tudi posebni odposlanec ZN-a za Irak Sergio Vieira de Mello, okoli 150 pa jih je bilo ranjenih.

Iskanje odgovornih za napad
Odgovornost za napad je prevzel domnevni vodja Al Kaide v Iraku Abu Musab Al Zarkavi, po napadu pa se je ZN odločil, da zaradi varnostnih razlogov iz države umakne svoje osebje.

Sorodniki žrtev si še vedno prizadevajo, da bi izvedeli, zakaj se je napad zgodil, saj jih v letu dni ZN in ZDA, ki so takrat upravljale Irak, še niso obvestili o poteku preiskave.

Marca je ZN objavil poročilo, v katerem so navedli vrsto napak pri zagotavljanju varnosti za njihovo osebje, odpustili pa so tudi svojega vodjo varnosti v Bagdadu.