Nove pravilnike FŠO-ja za razdelitev sredstev bodo prilagodili novemu zakonu o športu, ki je v zadnji fazi sprejemanja. Foto: EPA
Nove pravilnike FŠO-ja za razdelitev sredstev bodo prilagodili novemu zakonu o športu, ki je v zadnji fazi sprejemanja. Foto: EPA

FŠO, ki je eden najpomembnejših virov za financiranje športa, bo 14. oktobra objavil razpis za leto 2017, ki bo potekal do 14. novembra.

Letos je FŠO razdelil 10 milijonov evrov, kar je pol milijona manj kot lani, predlani so razdelili 11 milijonov, še leto prej pa 11,7 milijona evrov. V zadnjih treh letih je FŠO zaradi novega davka na srečke, ki je bil sprva v času hude finančne krize sprejet kot interventni davek, izgubil 1,2 milijona pri Športni loteriji in 1,7 milijona pri Loteriji Slovenija, kar je skoraj milijon evrov na letni ravni.

Čeprav bodo sredstva po besedah predsednice FŠO-ja in nekdanje vrhunske alpske smučarke Katje Koren Miklavec zniževali po enakih odstotkih na vseh postavkah, bosta zaradi višine sredstev najbolj "prizadeta" vrhunski šport ter šport otrok in mladine, usmerjenih v vrhunski šport.

FŠO od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov. Obratno je pri sestrski Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho).

"V preteklosti smo tudi dejansko dobili več denarja od Športne loterije, v zadnjem obdobju, pa se je položaj obrnil in več dobimo od Loterije Slovenije. Pozna se tako obdavčenje srečk, saj se včasih niti ne splača staviti, kot tudi položaj internetnih ponudnikov iger na srečo, ki pri nas ne plačujejo koncesijskih dajatev. Obenem jim zaradi sedežev njihovih matičnih firm ni treba spoštovati slovenske zakonodaje in omejitev. Nihče pa ne zna povedati, kako in na kakšen način to področje urediti oziroma koliko manj denarja iz tega naslova dobi naša država. FŠO tudi ne bi smel biti glavni vir financiranja športa, čeprav smo v zadnjih letih rešili številne športne organizacije, zato so potrebni sistemski ukrepi, da bi izboljšali finančni položaj športa. Vsi, ki o tem odločajo, morajo stopiti skupaj, obenem pa se ne sme sprejemati odločitev, ki bi še zmanjševala sredstva za šport, kot se je zgodilo pri obdavčitvi srečk. Čeprav so nam sprva dokazovali, da ne bo vplivala negativno na šport, se je izkazalo popolnoma drugače," je menila Koren Miklavčeva.