V pretekli sezoni je pri 19 letih postal prvi vratar Salzburga, debitiral v slovenski članski reprezentanci, zdaj pa čaka, da ga izbere kateri izmed 30 klubov najmočnejše hokejske lige na svetu. Foto: BoBo
V pretekli sezoni je pri 19 letih postal prvi vratar Salzburga, debitiral v slovenski članski reprezentanci, zdaj pa čaka, da ga izbere kateri izmed 30 klubov najmočnejše hokejske lige na svetu. Foto: BoBo

Letos sem igral z Luko pri Salzburgu. Odlične noge, igra na veliko za njegovo postavo, zelo trdo dela na podrobnostih.

NHL-veteran Alex Auld na Twitterju o Gračnerju, ki ga je izrinil iz vrat "rdečih bikov".
Luka Gračnar
Luka Gračnar si obeta, da bo ponoči postal šesti Slovenec, izbran na naboru Lige NHL, in po Juretu Penku drugi vratar. Foto: Reuters
Jonathan Quick v Prudential Centru
V "skali" v Newarku, kjer domujejo Vragi, se bo izbor najbolj talentiranih hokejistov na svetu začel ob 21. uri po slovenskem času. Foto: Reuters
1. Colorado
2. Florida
3. Tampa Bay
4. Nashville
5. Carolina
6. Calgary
7. Edmonton
8. Buffalo
9. New Jersey
10. Dallas
11. Philadelphia
12. Phoenix
13. Winnipeg
14. Columbus
15. NY Islanders
...
30. Chicago
...
57. Los Angeles
Chris Kunitz in Ilja Brizgalov
Ob naboru se pričakuje veliko trgovanja, saj se "salary cap" (omejitev višine plač) znižuje za 6 milijonov dolarjev. Ob tem so klubi dobili možnost, da odkupijo po dve pogodbi: dve najbolj zveneči "žrtvi" sta vratar Philadelphie Ilja Brizgalov in center Tampa Bayja Vincent Lecavalier. Znižanje proračuna za plače, odkupi prebogatih igralcev in bližnje odprtje "tržnice" 5. julija napovedujejo pester teden v Ligi NHL. Foto: Reuters

, kjer Luka Gračnar upa, da bo izbran kot šesti Slovenec.

Zaradi "lockouta" v konec junija podaljšana končnica je zgostila urnik dogajanja v NHL-u: samo pet dni po tem, ko so Chicago Blackhawksi postali prvaki sezone 2013, je na vrsti že nabor 2013. V Newarku oz. Prudential Centru, kjer domujejo New Jersey Devilsi, bo 30 klubov najmočnejše hokejske lige na svetu v nedeljo v enem samem dnevu v sedmih krogih izbralo 211 najbolj talentiranih igralcev, rojenih med 1. januarjem 1993 in 15. septembrom 1995.

Zadnja predstavitev kar na SP-ju
Med izbranci bi "moral" biti tudi Luka Gračnar: 19-letni slovenski reprezentančni vratar in član Salzburga, ki ga je uradna skavtska služba Lige NHL uvrstila na 3. mesto vratarjev v Evropi, in to še pred svetovnim prvenstvom v Stockholmu, kjer so njegove delnice po dobrih predstavah v Ligi Ebel (92,1 % ubranjenih strelov na 27 tekmah rednega dela in 92,4 % na 9 obračunih končnice) in po odličnem mladinskem prvenstvu (94,1 % na 5 tekmah) ob predstavah proti Švedski in Kanadi (skupni odstotek obramb 92,4 %) samo še zrasle.

Največji minus - premajhna višina
Po predvidevanjih se Gračnarju nasmiha izbor nekje v 5. ali 6. krogu nabora, čeprav je en dejavnik, na katerega pa "Gračko" nima vpliva: v sodobnem NHL-u postajajo vratarji skoraj dvometraši, 190 cm je skoraj standard, medtem ko ima slovenski up samo 179 cm (in 85 kg). Za občutek: letos je bil med 30 najboljšimi vratarji po odstotku obramb najmanjši Jonathan Bernier (LA, zdaj Toronto), ki ima 183 cm. A tu so tudi aduti: prožen in hiter vratar z izjemnimi refleksi, ki dobro bere igro, z dobrim postavljanjem, hkrati pa je potrpežljiv in močan na ploščku ter pokriva veliko več prostora, kot bi sklepali po njegovi postavi.

Potrditev in spodbuda h končnemu cilju
V pogovoru pred tedni je mladi Hrušičan potrdil, da se po sezoni, v kateri se je dokončno prebil in ustalil v članskem hokeju, veseli nabora: "Gre za potrditev dobrega dela. Nagrada za trdo delo, da so te opazili in te cenijo. Kakšnih velikih pričakovanj niti nimam, saj vem, da se pravo trdo delo za uresničenje sanj z izborom šele začenja."

Obenem Gračnar dobro pozna sodobne vratarske smernice in se zaveda, da se lahko vrata NHL-a odprejo tudi drugače: "Sploh pri vratarjih sam izbor ne pove veliko. Četudi ne bi bil izbran, to ni usodno. Toliko primerov je, sploh zadnja leta iz Evrope, ko tudi neizbrani vratarji pridejo v NHL in jim gre dobro: Antti Niemi, Sergej Bobrovski, zdaj Viktor Fasth."

Družinsko-prijateljske vezi kot priporočilo
Vseeno gre pričakovati, da se bo kakšen klub opogumil in izbral Hrušičana, ki mu v prid govori tudi podatek, da je družinski prijatelj Kopitarjevih, kar v severnoameriških hokejskih krogih ni nezanemarljiv bonus. Konec koncev, mogoče pa celo pristane ravno v Los Angelesu? "Nisem vedel, da imajo dva izbora v zadnjem krogu. Mogoče bo pa treba Anžetu res kaj reči," se je pošalil Gračnar, ki se mu nasmiha, da bo prvi Slovenec po šestih letih, izbran na NHL-naboru.

Še eno tiho upanje - branilec z Bleda
V krogu širših kandidatov za izbor je še en Slovenec: 18-letni branilec z Bleda Jurij Repe, ki je po treh letih kaljenja na Češkem v prejšnji sezoni igral v kanadski mladinski ligi QMJHL za moštvo Saint John Sea Dogs (3+8, -14, 46 PIM na 38 tekmah). Ob koncu sezone je bil nadarjeni Blejec uvrščen na 205. mesto med drsalci v Severni Ameriki.

Slovenski hokejisti na naboru Lige NHL
LETOHOKEJISTKLUBŠT. NABORA
1998Edo Terglav
Buffalo Sabres
249. (9. krog)
2000Jure Penko
Nashville Predators
203. (7. krog)
2001Marcel Rodman
Boston Bruins
282. (9. krog)
2005Anže Kopitar
Los Angeles Kings
11. (1. krog)
2006Jan Muršak
Detroit Red Wings
182. (6. krog)


Prvi temnopolti "prvoizbranec"?

Letošnji nabor velja za enega najbolj kakovostnih v zadnjih letih, nekateri pa napovedujejo, da se lahko ponovi celo nabor iz leta 2003, ki velja za najboljši "letnik" sodobnega NHL-a. V ospredju je trojica talentov iz Severne Amerike, ki jim vsi napovedujejo velike kariere, tik za njimi pa je še trojica Evropejcev, ki prav tako ne skopari z že izbrušenim talentom.

Na različnih skavtskih lestvicah prvo mesto zaseda ameriški branilec Seth Jones, sin Popeya Jonesa, uspešnega NBA-igralca in zdajšnjega pomočnika trenerja Brooklyn Netsov. 193 cm visoki branilec velja za steber izjemne ameriške generacije, ki serijsko osvaja zlata odličja na SP-jih mlajših kategorij. Ob tem bi 18-letni branilec lahko postal tudi prvi temnopolti hokejist, ki bi bil izbran kot številka 1, zaradi česar mu številni napovedujejo superzvezdniško prihodnost, ker bi z njim NHL končno lahko z velikim imenom posegel tudi v afroameriško skupnost.

Plaz raje napadalca kot branilca
A kot trenutno kaže, od velike ameriške zgodbe trenutno še ne bo nič, saj se Colorado kot lastnik prvega izbora na čelu z Joejem Sakicem in Patrickom Royem nagiba k izboru centra Nathana MacKinnona. Ob tem so v Denverju, kjer se je Jones sicer tudi naučil hokeja in iz prve vrste doživel naslov Avalancha leta 2001, izjavili, da jim je bližje kot branilec tudi MacKinnonov soigralec iz Halifax Mooseheadsov Jonathan Drouin, ki velja za izrednega ostrostrelca.

Veliki evropski upi so Finec ruskega rodu Alexander Barkov (Tappara), naslednji veliki ruski napadalec Valerij Ničuškin (Traktor Čeljabinsk) in nov udarni center iz Švedske Elias Lindholm.

Zdaj je v rokah in glavah generalnih menedžerjev, trenerjev, skavtov in drugih vodilnih možeh v NHL-u, da pametno izberejo in tlakujejo svojo klubsko kot tudi igralsko prihodnost, pri čemer je verjetno, da bo del tega postal tudi nov slovenski hokejist.

Letos sem igral z Luko pri Salzburgu. Odlične noge, igra na veliko za njegovo postavo, zelo trdo dela na podrobnostih.

NHL-veteran Alex Auld na Twitterju o Gračnerju, ki ga je izrinil iz vrat "rdečih bikov".
1. Colorado
2. Florida
3. Tampa Bay
4. Nashville
5. Carolina
6. Calgary
7. Edmonton
8. Buffalo
9. New Jersey
10. Dallas
11. Philadelphia
12. Phoenix
13. Winnipeg
14. Columbus
15. NY Islanders
...
30. Chicago
...
57. Los Angeles