Jan Muršak se je izkazal z golom in podajo. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak se je izkazal z golom in podajo. Foto: Aleš Fevžer
Robert Kristan
Robert Kristan je bil razpoložen in je uspel mrežo ohraniti nedotaknjeno. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Robert Kristan
Robert Kristan je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovence po uvodni zmagi čaka derbi z Avstrijo
Risi turnir začeli s prestižno zmago

Selektor Matjaž Kopitar v Innsbrucku nima na voljo najboljše postave, tudi zaradi poškodb, ki so tako prisilile k počitku ključna branilca Aleša Kranjca in Mitjo Robarja,manjka tudi NHL-ovec Anže Kopitar. Zato pa je prvič po lanskem prijateljskem turnirju v Ljubljani Jan Muršak. V vratih je bil proti Belorusiji Robert Kristan. Na turnirju sodelujeta še Avstrija in Francija. Beloruski hokejisti so morali risom priznati premoč na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Vojensu, boljši pa so bili lani na Švedskem v elitni diviziji svetovnega prvenstva, Slovenija pa je nato izpadla iz elite.

Slovenija je silovito začela in že po dobrih treh minutah povedla z 2:0. Najprej je ob izteku tretje minute po akciji Roka Tičarja in Žige Jegliča zadel Robert Sabolič, 25 sekund za tem pa je prednost povišal Jan Urbas, ki je v mrežo pospravil odbiti plošček. Podala sta Marcel Rodman in Muršak. V prvi tretjini so bili varovanci Matjaža Kopitarja boljši in so si poleg dveh zadetkov priigrali še nekaj zrelih priložnosti, zelo nevarni pa so bili tudi z igralcem več na ledu, medtem ko na drugi strani Belorusi niso resneje ogrozili Kristanovih vrat.

Končni izid postavil Muršak
Napad z Muršakom je poskrbel tudi za tretji slovenski zadetek. Slovenci so močno pritisnili. Manj kot dve minuti po prihodu iz garderobe je bil med podajalci znova Rodman, točko pa je vpisal še Blaž Gregorc, ki je lepo podal, mrežo pa je zatresel nekdanji NHL-ovec in zdajšnji član KHL-moštva Amur. Tudi v drugi tretjini so risi brez težav nadzirali potek srečanja. Velika priložnost je bila zamujena ob koncu drugega dela igre, ko so imeli dva igralca več na ledu, ko je Žiga Jeglič zgrešil prazna vrata. Belorusi so imeli dve lepi priložnosti, a je oba dvoboja dobil Kristan.

V zadnji tretjini so bile na ledu moči bolj izenačene. Tudi Belorusi so si priigrali nekaj priložnosti, vendar je bil Kristan razpoložen, najlepšo priložnost pa je na slovenski strani zamudil Tičar, ki je zadel okvir vrat.

Prva tretjina takšna, kot si jo želimo
"Zmage ne bomo potencirali, vendarle gre za prijateljski turnir, a sem zadovoljen s tem, kar so fantje pokazali. Mislim, da je bila prva tretjina takšna, kot si jo želimo. V drugi je skušal nasprotnik narediti vse, da se vrne, zaradi česar smo naredili preveč prekrškov. Smo slabo odreagirali in se nam je igra malo podrla. Na srečo Belorusi niso dosegli gola. Recimo tudi igra 5 na 3 ni bilo gola, na težkih in pomembnih tekmah pa se mora ob taki prednosti zadeti. V tretji pa je bilo do zadnjih pet minut vse v redu, konec pa ni bil najboljši. Če bi bil izid bolj tesen, si tega ne bi smeli dovoliti. Spet govorim za te težke tekme. Gola sicer nismo dobili, a je večkrat rešil Kristan," je po zmagi povedal selektor in dodal: "Mislim, da smo bili res boljši. Se ne obremenjujem z nasprotniki, a tokrat niso bili tako ostri. Menjali so trenerja in sistem. Jim še ne gre, kot bi si želeli. Mi strmimo k temu, kar želimo, to bomo tudi poskušali izboljšati na naslednjih tekmah."

"Mislim, da smo zelo dobro igrali prvo polovico tekme. Potem so se Belorusi nekoliko prebudili. Mi smo tudi nekoliko preveč hoteli, kar se je poznalo v igri. Smo pa bili boljši nasprotnik in smo zasluženo zmagali. Predvsem v obrambi smo bili dobri in nismo dopustili nasprotnikom veliko priložnosti. Mi smo si jih priigrali kar nekaj, a je bil tudi beloruski vratar razpoložen. Belorusija je dobra ekipa, a mi smo bili boljši," je pristavil Muršak.

Turnir evropskega izziva:
SLOVENIJA
- BELORUSIJA
3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
200; Sabolič 3., Urbas 4., Muršak 22.

FRANCIJA - AVSTRIJA
3:1 (0:0, 3:1, 0:0)
1.250; Lamperier 28., Rech 30., Albert 40.; Schiechl 35.

Petek ob 14.30:
FRANCIJA - BELORUSIJA
Ob 18.30:
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Sobota ob 14.30:
SLOVENIJA - FRANCIJA
Ob 18.30:
AVSTRIJA - BELORUSIJA

Slovence po uvodni zmagi čaka derbi z Avstrijo
Risi turnir začeli s prestižno zmago