Rok Tičar se veseli novih reprezentančnih izzivov v naslednjem letu. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Tičar se veseli novih reprezentančnih izzivov v naslednjem letu. Foto: www.alesfevzer.com

Dunajčani so prišli v Ljubljano v veliki krizi, saj so dobili le dve od zadnjih 12 tekem. Trener Marc Habscheid se je moral posloviti. Njegov pomočnik Christian Dolezal je prevzel odgovorno nalogo.

V uvodne pol ure so delovali kot razbita vojska, Olimpija pa je zadela le dvakrat. Sredi druge tretjine so Capitalsi izenačili z dvema goloma v razmiku 52 sekund in si zagotovili zmago v 58. minuti, ko je zadel Trevor Cheek.

Sorodna novica Dunaj črn niz končal po preobratu v Tivoliju

Še vedno so na predzadnjem mestu, zbrali so le 14 točk, a odigrana je šele tretjina rednega dela.

Tičar se je dokazal na Jesenicah med letoma 2010 in 2011, ko so železarji obakrat osvojili naslov državnega prvaka. Po treh letih v nemški Ligi DEL se je preizkusil v zelo močni Ligi KHL. Najprej je igral za Slovana iz Bratislave, nato pa še za Avtomobilista iz Jekaterinburga, Torpeda iz Nižnega Novgoroda in Sibirja iz Novosibirska.

Leta 2020 se je vrnil v Ligo IceHL in aprila 2021 osvojil naslov s KAC-em, ki je v finalni seriji premagal Bolzano s 4:1 v zmagah. Poleti se je preselil na Dunaj, na 15 tekmah v letošnji sezoni je prispeval tri zadetke in devet podaj.

Tičar je bil stalni član reprezentance v zadnjih 15 letih. Po majskem izpadu iz elitne divizije v Rigi čakata rise dva velika izziva naslednje leto. Konec aprila bo v Bolzanu na sporedu svetovno prvenstvu divizije I, nato pa avgusta še olimpijske kvalifikacije na Danskem.

Zadetki s tekme SŽ Olmpija – Dunaj

Olimpija vas je v uvodne pol ure nadigrala. Po zaostanku z 0:2 ste strnili vrste in uspel vam je preobrat. Kako bi ocenili tekmo v Tivoliju?
Start nam ni uspel. Olimpija je krenila zelo odločno, mi pa smo se dolgo časa lovili. Celoten oktober smo se lovili, le proti Salzburgu smo odigrali odlično tekmo. Pozna se, da nimamo samozavesti. Prigarali smo si te tri točke. Zadovoljni odhajamo domov.

Nismo navajeni, da je Dunaj pri dnu lestvice. Kaj se je dogajalo v preteklem mesecu in pol?
Veliko porazov smo doživeli. Ne znamo sestaviti 60 kakovostnih minut. Pozna se, da nam manjka nekaj ključnih igralcev, ki so poškodovani. Imamo kratko klop. Vsi se trudimo, a naredimo preveč napak. Ko je glava utrujena, reakcija ni prava. Upam, da bomo kmalu v popolni postavi in da nam bo potem steklo.

Če bi v Tivoliju izgubili, bi zaostajali že 11 točk za Olimpijo, zdaj pa razlika znaša le pet točk.
To je bila pomembna zmaga. Oktober je bil zelo slab in tekmeci so nam ušli na lestvici. Do reprezentančnega premora nas čakata še dve tekmi. Upam, da bomo obe dobili in si s tem povrnili samozavest. Kombinatorna igra s ploščkom nam ne gre, preveč se zadržujemo po kotih, kjer pa seveda nismo nevarni za gol tekmecev.

Se je vodstvo kluba že odzvalo po seriji porazov? Čutite pritisk?
Seveda. Imeli smo že kar nekaj sestankov. Treba se odzvati. V Salzburgu smo prikazali pravi obraz, potem pa smo bili na naslednji tekmi znova zaspani.

V Celovcu ste aprila 2021 osvojili naslov v Ligi IceHL, zdaj se se preselili na Dunaj. Kakšna je razlika med tema dvema avstrijskima kluboma, ki sta pogosto krojila vrh lige?
Razlika je opazna. Dunaj vedno stremi k vrhu, a večji pritisk je bil v Celovcu. Najbolj se je to čutilo na koroških derbijih, kjer nismo smeli izgubiti proti Beljaku na domačem ledu.

Na klopi slovenske reprezentance je prišlo do spremembe. Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je večkrat poudaril, da je čas za pomladitev. Kakšen je vaš pogled?
Novi selektor Edo Terglav me je poklical pred tednom dni. Poznam ga že od prej. Pravilno je, da priložnost dobijo mladi hokejisti. Ne moremo bežati od tega, da se mi staramo in prihajajo mlajši. Pesimisti napovedujejo, da ne bomo več ponovili velikih uspehov iz preteklosti. Verjamem, da bo slovenska reprezentanca še uspešnejša. Rekordi obstajajo, zato da se jih lahko izboljša.

Res je, da smo zaspali po uspehih. Nič se ni premaknilo na bolje in potrebno bo kar nekaj časa, da znova pridemo na visoko raven. V mlajših kategorijah imamo številne hokejiste v tujini, tudi na Švedskem, Finskem in v ZDA. Nekaterim bo zagotovo uspelo in za prihodnost se ni bati.

Konec aprila se bo začelo svetovno prvenstvo divizije I v Bolzanu. Si želite igrati na prvenstvu, kjer bo cilj nova vrnitev med elito svetovnega hokeja?
Vsekakor. Upam, da bom imel dolgo sezono. Reprezentančni turnirji so vedno prioriteta. Večja težava bi bila, če bi hitro končali sezono na Dunaju. Moram misliti tudi na družino.

Avgusta bodo na Danskem kvalifikacije za olimpijske igre leta 2026, ki bodo Cortini? Glavna tekmeca bosta Danska in Norveška.
Dance smo že premagali v teh kvalifikacijah, a smo tudi že izgubili proti njim. Do avgusta je še veliko časa. Upam, da bom ostal zdrav. Bom videl, kakšne ideje ima selektor.