35-letni Brian Lebler že od leta 2011 igra za Linz. Vmes se je le eno sezono preizkusil v Ligi DEL v Ingolstadtu. V podaljšku je izpeljal imenitno samostojno akcijo in dosegel odločilni zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
35-letni Brian Lebler že od leta 2011 igra za Linz. Vmes se je le eno sezono preizkusil v Ligi DEL v Ingolstadtu. V podaljšku je izpeljal imenitno samostojno akcijo in dosegel odločilni zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je lani dobro začela sezono. Po 22. krogu je bila na devetem mestu, Pustertal, Asiago in Vorarlberg pa so že precej zaostali. Sledil je črn niz, ko so Ljubljančani na 26 tekmah zbrali le še 11 točk in končali na predzadnjem mestu.

V Tivoliju so se zadnjič veselili 2. decembra lani, ko so odpravili Pustertal s 5:2. Sledilo je 12 porazov na domačem ledu in tudi v petek zvečer jim te seriji ni uspelo prekiniti, saj je bil Linz boljši v podaljšku (2:3).

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - Linz
Sorodna novica Točka Olimpije za uvod v novo sezono

Sodniške mete serijsko dobivali gostje
Opazen je bil napredek v igri, disciplina je bila prava, le dvakrat so imela Črna krila "power play". V uvodne pol ure zmaji niso našli pravega ritma, izgubili so večino sodniških metov. Posebej je padlo v oči, da so jih izgubljali "na čisto", kar pomeni, da je imel Linz takoj posest ploščka v napadalni tretjini.

Veteran Lebler pravi velemojster
Gostje so bili zelo nevarni po protinapadih. Graham Knott je dosegel vodilni zadetek, ko je ušel obrambi Olimpije. Lukaš Horak je pred tem ustavil Briana Leblerja, a je veteran zadel v podaljšku. V igri treh proti trem je začel akcijo v obrambni tretjini, krenil je v napad, idealno počakal pred vrati in mojstrsko ukanil Horaka.

Vrhunski tujci ogromno stanejo in Linz jih vsekakor ima. Poleg Knotta in Leblerja je blestel še vratar Rasmus Tirronen, ki je pred dvema letoma popeljal Fehervar v veliki finale.

Vratar Horak edini tujec pri zmajih, ki je navdušil
Horak je zbral 27 obramb, drugi tujci pri Olimpiji pa imajo še precej rezerve, Maris Bičevskis se je šele vrnil po poškodbi in igral v četrtem napadu. Naredil je nekaj velikih napak, a sta se izkazala Jaka Šturm z dvema podajama in Žiga Mehle, ki je izenačil na 2:2 v 51. minuti.

Sorodna novica Olimpija po finančnih primerjavah ostaja palček, a se vseeno spogleduje s četrtfinalom

Karhula še vedno čaka na prvo zmago na Celovški 25
"Začeli smo zadržano, bili smo napeti na prvi tekmi. Na pripravljalnih tekmah smo bili sproščeni, zdaj pa se je poznalo, da se je začelo zares. To je bila tekma za točke. Pri nekaterih je bila želja prevelika in palico so držali trdo. Težko je reči v takih trenutkih, da naj se sprostijo. Če preveč razmišljaš, včasih ni najbolje," je povedal trener Olimpije Antti Karhula, ki je januarja nasledil Mitjo Šivica.

"Minute so tekle in vse bolje smo igrali, na koncu bi lahko osvojili tudi dve točki. Odločale so malenkosti, Linz ima zelo dobro ekipo. Vsekakor še nismo igrali na na najvišji ravni. Zmoremo več. Vratar Horak je branil odlično. Držal nas je v igri," je dodal finski strateg.

Spomnili smo ga, da še vedno čaka na prvo zmago v Tivoliju. "Nisem vedel, da že tako dolgo časa Olimpija ni zmagala na domačem ledu. Prepričan sem, da se bo to kmalu zgodilo."

Mehle: Zadovoljni smo lahko s točko
Nepričakovani junak je bil 21-letni Žiga Mehle. "Linz je med favoriti Lige IceHL. Zadovoljni smo lahko s točko. Mi se ne oziramo na tekmeca, tudi v nedeljo na Dunaju bomo igrali svojo igro. Vratar Tirronen je bil najboljši igralec tekme, držal je ekipo, predvsem v zadnji tretjini."

Zmaji so se zadeli dvakrat. V ekipi nimajo ostrostrelca, zato bo igra v obrambi še toliko pomembnejša. Foto: SŽ Olimpija
Zmaji so se zadeli dvakrat. V ekipi nimajo ostrostrelca, zato bo igra v obrambi še toliko pomembnejša. Foto: SŽ Olimpija

Pavlin: V prvi tretjini smo bili v krču
Kapetan Žiga Pavlin je sijajno podal do Žige Panceta v 43. minuti, a se je izkazal Tirronen. Za reprezentanco Pavlin ne bo več igral, zelo pa se želi dokazati v Tivoliju.

"V prvi tretjini smo bili v krču. To je bila prva tekma sezone. Stopnjevali smo ritem in prevzeli smo igro v svoje roke. Lahko smo zadovoljni s točko, lahko bi osvojili tudi dve, a seveda je bila mogoča tudi ničla. Proti nam je večina ekipa favoritov, mi pa jim želim prekrižati načrte," je razmišljal 38-letni Kranjčan, ki je leta 2003 Triglavu zagotovil naslov mladinskega prvaka v Tivoliju.

"Veliko je še prostora za izboljšavo. Sodniški meti nam še niso stekli. Pohvaliti moram vratarja Horaka. Točno takega potrebujemo. Izkazali so se mladi igralci, ki niso bili v ospredju na pripravljalnih tekmah."

V nedeljo ob 17.30 sledi gostovanje na Dunaju, kjer je Olimpija lani dobila obe tekmi (2:3 in 1:3). "Dunaj bo na prvi domači tekmi v novi sezoni letel na začetku tekme in treba bo biti pripravljen. Morda nas bomo malce podcenjevali," je prvo gostovanje v sezoni napovedal Pavlin.

Trener Lukas srečen, da so odnesli dve točki
Igralci Linza so bili zadovoljni z dvema točkama, a seveda kakšne posebne evforije pred garderobo ni bilo čutiti.

"V podaljšku je vedno tudi nekaj sreče, saj se igra tri na tri. Mislim, da ni odločila le sreča. Že pred začetkom sem vedel, da to ne bo lahka tekma. Olimpija je zelo hitra ekipa, odlična je v prehodu iz obrambe v napad. Lahko sem zadovoljen z našo predstavo, dve točki sta uspeh na gostovanju. Sezona bo še zelo dolga, veliko se bo še zgodilo in nočem si zadati previsokih ciljev prehitro," je pojasnil trener Linza Philipp Lukas. Med letoma 2000 in 2018 je igral za Črna krila, njegovo številko 21 so upokojili.

Vsaka točka proti ekipam, ki realno spadajo v zgornjo polovico lestvice je bonus. Nova priložnost bo v nedeljo na Dunaju. Ključne bodo tekme proti manj kakovostnim moštvom. Gradec, Asiago in Vorarlberg so v prvem krogu izgubili.