Kemija tria Sabolič-Tičar-Jeglič je še vedno tu, čeprav zdaj skupaj igrajo samo še v reprezentanci. Foto: BoBo
Kemija tria Sabolič-Tičar-Jeglič je še vedno tu, čeprav zdaj skupaj igrajo samo še v reprezentanci. Foto: BoBo

Včasih zadeti prazno mrežo z dveh metrov ni tako lahko kot se zdi ... #strelizkota #začetekciklusa #risi

"Čivk" Anžeta Kopitarja po tekmi s Francijo
Aleš Kranjc
Pomembno ugotovitev tekme s Francijo: vsi goli so bili plod igralcev, ki jih čez lužo ne čakajo "zaklenjene" službe in bodo februarja igrali v Vojensu na Danskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsaka tekma ti nekaj da. Tukaj vidimo, da znamo redno premagovati stalne ali bolj stalne članice elitne divizije, kot smo mi.

Robert Kristan o pomembnosti zmag na takšnih turnirjih.
Gašper in Anže Kopitar
Anžeta Kopitarja na Avstrijo vežejo lepi spomini, saj je s prvenstvom v Innsbrucku, kjer so "risi" s 6:2 premagali in izločili Avstrijce, prepričal skavte, da je postal na NHL-naboru 2005 najbolje rangirani hokejist iz Evrope. Foto: BoBo

"Začeli smo veliko bolje kot četrtek. Več smo drsali, bili močnejši na "pucku". A so Francozi pokazali, da niso zastonj 6 let v elitni diviziji, in so hitro nakazali, da bo zanimiva, tesna tekma," je uvod tekme opisal Rok Tičar, ki je bil z dvema podajama ključni mož uspeha s 3:1, pri čemer je bil "Tiki" tudi ključni podajalec pri zmagovitem zadetku Žige Jegliča.

Francozi so s trdnim obrambnim in disciplinirananim hokejem pokazali, zakaj so se že pet let zapored izognili izpadu iz elite, kar je dosežek, na katerega "risi" ne morejo niti pomisliti. Ob tem so "les blues" v novem sistemu lani premagali tri dobre reprezentance (Kazahstan, Švico in Belorusijo) in bili na zadnji tekmi skupinskega dela proti Slovaški do zadnjih sekund v igri za četrtfinale.

Neverjetna napaka najboljšega

Po dobrem pritisku "risov" v 1. tretjini, je v drugi sledil padec, ki ga je zaznamoval redko videni zgrešeni strel in to samega prvaka NHL-a. Po naletu Slovencev in napaki Francozov v obrambni tretjini, je bil razpoloženi Cristobal Huet (32 obramb) že izigran, a Anže Kopitar je nato z dobrega metra poslal plošček mimo praznih vrat. "Kopi" je samo nejeverno pogledal, dvorana je zavzdihnila, namuzal pa se je celo vedno resni selektor - oče.

"Padec koncentracije. Se zgodi kdaj, bil je nekaj slabši led, plošček skoči. Samo nato ja padla koncentracija večini," je Matjaž Kopitar opozoril, da so reprezentanti prehitro sledili zgledu najboljšega tudi v slabem. V ospredje je tako stopil vratar Robert Kristan (28 obramb), za katerim je sezona, v kateri ni več nesporni vratar št. 1 v Medveščaku. "Sam Roberta vidim kot zelo spočitega in zelo zanesljivega, kar je danes več kot dokazal. Prav je, da je nezadovoljen in si želi igrati vsako tekmo v klubu, a dejansko je res svež," je selektor podal oceno "Lixa", zadnja leta 1. vratarju Medveščaka in reprezentance.

V 3. tretjini izpolnili dogovorjeno med odmorom
Po zasluženem izenačenju gostov prek napadalca Innsbrucka Antonina Manaviana je sledil med drugim odmorom odločen pogovor, po katerem so "risi" znova prevzeli vajeti igre. "Tekma je imela pozitivne in negativne stvari. Odličen začetek, nato padec koncentracije in vrsta napak, a po pogovoru so fantje v 3. tretjini izpolnili vse, kar smo se zmenili. Postavili so se jim po robu in s tem se je pokazal karakter moštva," je bil nad skalpom Francije zadovoljen 46-letni Hrušičan.

Odločilni udarec je v 57. minuti zadal prvi napad JTS-ja, ki je kljub izteku igre z igralcem več nadaljeval pritisk in zadel. Robert Sabolič je podal s sredine ograde do Roka Tičarja, ki je izza gola pred Huetom našel Žigo Jegliča, ki je s strelom iz prve kronal akcijo. "Super je, da smo zopet zaigrali skupaj vsi trije. Potrebovali smo nekaj časa in treningov, ampak še vedno smo dobro uigrani, naša igra se vrača tja, kjer je že bila, in upam, da bo na naslednji tekmi še bolje," je o izredni kemiji udarnega tria povedal Jeglič.

Tivoli za konec vendarle razprodan
Za konec turnirja Evropskega izziva (EIHC) sledi obračun s severnimi sosedi. "Avstrija je magnet za gledalce, kar dokazuje, da je razprodano. Vedno so dobre tekme, oboji se poznamo do obisti. Če bomo igrali svojo igro, verjamem v naš uspeh," se tekme pred prvič polno zasedenim Tivolijem veseli Tičar.

A na drugi strani Matjaž Kopitar obračunal z "orli" ne jemlje kot tekme z nekaj več. "Avstrija zame ni noben derbi ali tekma za prestiž. Tekma kot tekma, konec koncev gre za prijateljski turnir. Ebel derbi? Kot vedno se bo igralo za zmago in to je to," vztraja Kopitar starejši pri svojem konceptu dela, katerega veliki cilj je uspeh na februarskih kvalifikacijah, ki bi Slovenijo popeljal v Soči 2014.

Slovenija in Avstrija sta se nazadnje udarili 21. aprila v Stožicah, ko so si oboji že zagotovili vrnitev med elito. Obračun za zmago na SP-ju Divizije I, skupine A je s 3:2 pripadel "risom", odločilni gol pa je zabil Aleš Kranjc.


TURNIR EVROPSKI IZZIV
LJUBLJANA 2012

3. KROG

Danes ob 14.00:
FRANCIJA - ITALIJA
Ob 17.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA (TVS 2/MMC)

Slovenija 6, Francija in Avstrija po 3, Italija brez točk.

Včasih zadeti prazno mrežo z dveh metrov ni tako lahko kot se zdi ... #strelizkota #začetekciklusa #risi

"Čivk" Anžeta Kopitarja po tekmi s Francijo

Vsaka tekma ti nekaj da. Tukaj vidimo, da znamo redno premagovati stalne ali bolj stalne članice elitne divizije, kot smo mi.

Robert Kristan o pomembnosti zmag na takšnih turnirjih.
Druga zmaga slovenskih hokejistov
Druga zmaga slovenskih hokejistov