Jan Muršak ostaja član slovitega CSKA-ja, kjer je kot 2. center eden izmed nosilcev moštva, katerega cilj je samo en - po dolgih 27 letih znova postati prvak. Foto: KHL
Jan Muršak ostaja član slovitega CSKA-ja, kjer je kot 2. center eden izmed nosilcev moštva, katerega cilj je samo en - po dolgih 27 letih znova postati prvak. Foto: KHL
Jan Muršak (CSKA)
Muršak je za CSKA doslej odigral točno sto tekem, prispeval 23 golov in 47 podaj ter več kot očitno zadovoljil okus "rdeče armade". Foto: MMC RTV SLO/To. G.
Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb)
Gašper Krošelj je bil zmagoviti vratar tako v soboto v Moskvi kot v ponedeljek v Zagrebu in je več kot upravičil zaupanje ob vnovični poškodbi 1. vratarja Dannyja Taylorja. Foto: Twitter/@KHL_MedvescakZG

Spomladi se pogajanja med CSKA-jem in Muršakom niso najbolje odvijale, saj ga v Moskvi niso hoteli plačati toliko kot 1. centra Francoza Stephana Da Costo. A junija sta strani dosegli enoletni dogovor v vrednosti dobrega milijona evrov. Po odličnem začetku sezone 2015/16 pa je že po enem mesecu prišlo uradno sporočilo CSKA-ja, da bo Jan Muršak ostal rdečearmejec vsaj do poletja 2017, saj je podpisal enoletno podaljšanje z vodilnim klubom Zahodne konference KHL-a.

Boljša plača za dokončno ustalitev na centru
"Dobro poznamo Jana, ki ga bomo še naprej uporabljali kot centra, na položaju, ki mu omogoča še raznovrstnejšo igro. Izziv je sprejel, v zameno pa mu je klub ponudil pogodbo z izboljšanimi finančnimi pogoji,"
je podaljšanje pogodbe s slovenskim napadalcem obrazložil sloviti hokejist Sergej Fedorov, zdaj generalni menedžer CSKA-ja.

Muršak je bil v Severni Ameriki sicer vzgojen kot desnokrilni napadalec, na tem položaju igra tudi v slovenski reprezentanci, a pri CSKA-ju so ga že hitro po nakupu od Amurja začeli uporabljati kot centra, na začetku zaradi poškodb, pozneje pa zaradi uspeha. Muršak namreč blesti v sodniških metih, kjer letos dobi 61 odstotkov bulijev, hkrati pa s podajami dokazuje odličen pregled nad igro, tako da je postal nepogrešljivi 2. center CSKA-ja, ki tudi z njim končno spominja na rdečo armado iz Sovjetskih časov, ko je bil to najboljši klub zunaj NHL-a.

Po porazu s prvaki odgovorili s skalpom Fincev
V preteklem tednu sta Muršak in CSKA sicer najprej izgubila vojaški derbi proti SKA (3:6), nato pa so v neposrednem obračunu za vodstvo na Zahodu premagali Jokerit (5:2), pri čemer je podajo prispeval tudi 27-letni Pesničan. Po 14 tekmah sezone je Muršak s 3 goli in 9 podajami 20. najučinkovitejši igralec KHL-a.

Krošelj prinesel Medveščaku zadnji dve zmagi
Od četverice risov v Kontinentalni hokejski ligi se je v zadnjem tednu sicer najbolj proslavil Gašper Krošelj v vratih Medveščaka. Zagrebčani sicer imajo statistično drugega najboljšega čuvaja mreže lige, a se je Danny Taylor vnovič poškodoval oz. ni popolnoma zacelil prvotne poškodbe, tako da je 28-letni Ljubljančan branil na zadnjih dveh tekmah.

S 26 in 24 obrambami pa je bil ravno Krošelj najzaslužnejši za zmagi Medveščaka z 2:1 pri Spartaku in proti Traktorju. Otrok Slavije je na 6 tekmah poskrbel za tri zmage, ubranil pa 91,8 odstotka strelov, s čimer je zdaj zacementiran kot 2. vratar zagrebškega kluba, ki po 4 zaporednih zmagah drži 6. mesto Zahoda.

Kovačević se vrača v Gradec
Slovenski reprezentančni branilec Sabahudin Kovačević pa je nova okrepitev avstrijskega hokejskega kluba Graz 99ers, ki igra v Ligi Ebel. 29-letni in 190 centimetrov visoki Kovačević je že v prejšnji sezoni nekaj časa igral za moštvo iz Gradca in zbral 13 nastopov. Jeseničan bo za Gradec bržkone igral že na petkovem obračunu z Olimpijo.

Muršak imenitno podaja za 4:0 proti Jokeritu (5:2)

Krošelj tlakoval pot do zmage nad Traktorjem (2:1)

Jeglič odločil "loterijo" v Rigi v prid Slovana

Sabolič v 57. minuti preprečil poraz Sparte

Med preostalimi slovenskimi hokejskimi reprezentanti še naprej najbolj izstopa Robert Sabolič v dresu Sparte. V petek je bil Sabolič v 57. minuti najbolj spreten pred vrati Mountfielda, s četrtim prvenstvenim golom je izenačil na 3:3, pozneje pa so Pražani slavili po loteriji. Sparta je nato v nedeljo ravno po kazenskih strelih izgubila pri prvaku Litvinovu (2:3*).

V češki Extraligi se je v petek izkazal tudi slovenski branilec Blaž Gregorc, ki je proti Karlovim Varom zabil za vodstvo Pardubic z 1:0 in podal za 3:0, obakrat ob igralcu več. A nato je bil Robert Kristan (19 obramb) v vratih Pardubic na hudih preizkušnjah, da je ohranil zmago s 4:3.

Gregorc blestel, Kristan ubranil zmago Pardubic