Boštjan Goličič se je dobro znašel pred vrati Dov Grumet Morrisa. Foto: Iztok Novak
Boštjan Goličič se je dobro znašel pred vrati Dov Grumet Morrisa. Foto: Iztok Novak
Todd Elik
Todd Elik je povedel Jesenice v vodstvo. Foto: Iztok Novak
Matija Pintarič
Matija Pintarič je imel precej manj dela kot Dov Grumet Morris. Foto: Iztok Novak
Sabahudin Kovačevič
Sabahudin Kovačevič je železarje vrnil v igro, na koncu pa je skupaj s soigralci sklonjene glave zapuščal led. Foto: Iztok Novak

Odločilni gol je v 2. minuti podaljška dosegel Tommi Hannus, ki je v protinapadu spravil na tla Dov Grumet Morrisa, nato pa lepo zadel z bekhendom. Fincu je podal Burke Henry. Zmaga Olimpije je popolnoma zaslužena, saj je bila večji del tekme - izrazito to velja za 2. tretjino - boljši nasprotnik, kar potrjuje tudi končno razmerje strelov v njeno korist - 39:29. Četrta tekma bo v ponedeljek (19.00) prav tako v Tivoliju.

Gol in vratnica Elika
Srečanje pred okoli 2.000 gledalci v Tivoliju so boljše začeli domači, a prvi so se veselili Jeseničani. V 10. minuti je Rok Tičar obdrsal domača vrata in podal pred gol, kjer je Todd Elik mojstrsko nastavil palico in premagal Matijo Pintariča. Zmaji so imeli malo kasneje štiri minute prednost igralca več, a je jeseniška obramba vzdržala vse napade. Prav ob koncu tretjine bi Jeseničani kaj lahko povedli z 2:0. Elik je namreč ob igralcu manj prestregel plošček, nato pa v protinapadu zadel vratnico. Razmerje strelov po 1. tretjini: 12:8 za Olimpijo.

Velika premoč Olimpije kronana "le" z 2 zadetkoma
Zmaji so izenačili po dobri minuti nadaljevanja, ko je ob igri 5 na 3 Grumet Morrisa premagal Burke Henry. Zadetek je dal krila domačim, ki so si priigrali še nekaj lepih priložnosti, a se je izkazal Morris. V 27. minuti je zadetek zeleno-belih preprečil Miha Rebolj, malo kasneje pa je Olimpijo ob novi številčni prednosti le dosegla drugi gol. Po strelu Damjana Dervariča z modre črte je Boštjan Goličič pred vrati spremenil smer ploščku, tako da je ta končal pod prečko. Tudi po golu se je nadaljevalo obleganje jeseniških vrat, vendar se izid ni spremenil. Olimpija je v 2. tretjini popolnoma prevladovala na ledu, o čemer priča tudi razmerje strelov - kar 22:6 za Ljubljančane.

Kovačevič izsilil podaljšek
Na začetku zadnje tretjine si je koleno poškodoval Matt Higgins, ki do konca ni več stopil na led. Železarji so v tem delu imeli pobudo (streli 5:15), obetavne akcije v Olimpijini tretjini so se vrstile in v 58. minuti je Jesenicam uspelo izenačiti. Ob izključitvi Jureta Kralja je z leve strani pod prečko zadel Sabahudin Kovačevič. Sledil je podaljšek, v katerem je za veselje domačih navijačev poskrbel Hannus ...

IZJAVE PO TEKMI

Aleš Mušič: "Nič še nismo naredili. Vodstvo 2:1 je sicer lepa prednost, toda v ponedeljek je še ena tekma pred domačimi gledalci. Treba bo zmagati še tisto, potem pa smo že zelo blizu. Imeli smo zelo lepe priložnosti, žal nismo dosegli še kakšnega gola, a važna je zmaga po podaljšku. Vsi hočemo zmagati in če bomo tako igrali naprej, bomo osvojili državno prvenstvo."

Tommi Hannus: "Bili smo bolj agresivni, več smo drsali. A tudi ko so tekmeci zadeli, smo bili prepričani vase, vsi smo verjeli, da bomo nekako zmogli tisti gol. Vodili smo z 2:1, pri tekmecu, kot so Jesenice, pa moraš paziti v obrambi. Morda je bilo videti, da smo se preveč pomaknili v obrambo. A zdaj je najbolj važno, da imamo dva dni počitka. Vesel sem, da sem moštvu pomagal z zadetkom, čeprav v bistvu ni važno, kdo da gol, važna je ekipa."

Tomi Hafner: "Psihično smo zdaj malo na tleh, sploh potem, ko takole po podaljšku izgubiš tekmo. A tako kot smo igrali zadnjih 20 minut, je to to. To je 'play off', s takšno igro lahko pridemo nazaj v ponedeljek po zmago. Vsako tekmo igramo bolje. Prva je bila katastrofa, druga malo boljša, čeprav ni bilo videti tako, danes je bila nadigra in mislim, da bomo v ponedeljek mi zmagali."

Žiga Jeglič: "Izenačili smo, imeli smo 'momentum', morali bi zadeti. Imeli smo priložnost za 3:2, nato so oni zadeli protinapad in zmagali. Tekmo bi mi morali pripeljati do 'penalov'. Težko je bilo loviti Olimpijo, a smo veliko streljali in se borili kot levi. S kančkom sreče bi lahko tudi zmagali."

FINALE, tretja tekma

TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE 2:1
*3:2 (0:1, 2:0, 0:1)
2.200; Henry 22., B. Goličič 28., Hannus 62.; Elik 10., Kovačevič 58.
* - v podaljšku

Četrta tekma, ponedeljek ob 19.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

* - v odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Peta tekma bo 31. marca, morebitna šesta pa 2. aprila.