Marko Popovič je moral 15. aprila v Podmežakli čestitati trenerju železarjev Niku Zupančiču za naslov državnega prvaka. V letošnji sezoni predsednik Olimpije pričakuje popolnoma drugačen razplet, zadovoljen je bil že z zmago v finalu pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popovič je moral 15. aprila v Podmežakli čestitati trenerju železarjev Niku Zupančiču za naslov državnega prvaka. V letošnji sezoni predsednik Olimpije pričakuje popolnoma drugačen razplet, zadovoljen je bil že z zmago v finalu pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popovič
Popovič ima veliko izkušenj s financami, položaj kluba pa je zelo zapleten.Najprej bo treba izpeljati prisilno poravnavo, šele nato bo lahko končnica Lige Ebel znova mogoča. Foto: Telemach Olimpija
Aleš Mušič in Jure Sotlar
Jure Sotlar (desno) je bil veliki junak torkove tekme proti Bolzanu, ko je zadel v tretji in četrti seriji kazenskih strelov. "Zmaga po enajstih porazih je res nekaj posebnega. Olajšanje je res veliko, to je res sladka zmaga. Velikokrat smo bili blizu. Tokrat smo imeli tudi nekaj sreče, ki pa si jo je treba zaslužiti. Pri kazenskih strelih se je vse izšlo. Trener mi zaupa pri kazenskih strelih, čeprav mi je proti Znojmu prejšnji mesec plošček ušel. Že v podaljšku mi je rekel, da bom izvajal kazenski strel," je pojasnil priljubljeni "Sole". Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
"Zelo sem si oddahnil. Končno lahko grem obiskat ženo sproščen, skupaj bova uživala dva praznična dneva, potem pa gremo na Češko. Zares se je izkazal vratar Roy, Sotlar je res izjemen pri kazenskih strelih, on ima železne živce. Upam, da se januarja finančne težave rešijo. Res je neverjetno, da nam je uspelo zmagati v tako težkih razmerah. Fantje si zaslužijo normalno življenje, pošteno so delali na ledu. Prav nobenemu trenutni položaj kluba ni všeč. Tudi navijači niso več izobesili plakata in mi pošiljali domov, čeprav zdaj grem res v Nemčijo za dva dni," je bil sproščen trener Fabian Dahlem. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy
Olivier Roy je bil najboljši igralec torkove tekme proti Bolzanu. Zbral je kar 41 obramb. Eden izmed najboljših vratarjev Lige Ebel prejšnji teden ni branil proti Innsbrucku, o tej tekmi pa noče več govoriti: "Ne bi rad govoril o tisti tekmi proti Innsbrucku. Potreboval sem odmor. Zelo rad treniram s temi fanti, odlično se razumemo. Žal mi je, da je odšel moj prijatelj Chaput. Zelo veliko se pogovarjam s trenerjem Dahlmemom, lahko rečem, da mi je neke vrste drugi oče. Maksimalno se trudi." Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so dvakrat že pozvali Dahlema k odstopu. Foto: www.alesfevzer.com
1. decembra so zmaji osvojili slovenski pokal, aprila pa želijo v vitrino vrniti tudi državni naslov. Foto: BoBo

Nekdanji hokejist in hokejski sodnik ima službo v Avstriji, zato bi potreboval več ljudi v pisarni. Prostor, kjer je dolga leta sedel Matjaž Sekelj, zdaj sameva. Brez pravega športnega direktorja ni profesionalnega kluba in seveda je na tak način zelo težko konkurirati bogatejšim tekmecem.
Popovič je v pogovoru za MMC pojasnil, da se bo januarja finančno stanje kluba stabiliziralo, v naslednji sezoni pa pričakuje korak naprej tudi v organizacijskem in posledično tudi rezultatskem smislu.


Kako bi ocenili redni del letošnje sezone? Zbrali ste le šest zmag, manj kot v lanski sezoni.
Lani smo imeli boljšo ekipo. Letos smo najeli dva igralca, ki sta bila v avstrijskih klubih nezaželena (Reinthaler in Scholz). Kaspitza tudi niso želeli, saj je že v letih. Pravi tujci so bili vratar Roy, Desbiens in Chaput, ki pa ni niti približno nadomestil ostrostrelca iz lanske sezone Bishopa. Letošnja ekipa je vsekakor precej cenejša in tudi manj kakovostna od lanske. Lani smo imeli na branilskih položajih Kyla Medveca in Marvina Degona, ki bi v letošnji sezoni zelo verjetno igrala v prvem napadu.

Veliko se govori o trenerju Fabianu Dahlemu. Mnenja so zelo različna. V letošnji sezoni je osvojil pokalno lovoriko, potem ko je aprila doživel polom v finalu državnega prvenstva na Jesenicah. Če bi izgubil tudi finale pokala, bi verjetno moral že oditi, kar si navijači zelo želijo. Večkrat so ga z napisi na plakatih že pošiljali domov.
Finale DP-ja aprila smo izgubili zaradi velike krize kluba, trener ni bil prav nič kriv. Igralci so se zavedali, da so naredili veliko napako, pred tremi tedni pa so s pravim pristopom osvojili pokalno lovoriko. Mislim, da imamo trenerja, ki trdo dela. Veliko se žrtvuje. Vsi igralci so odšli iz našega kluba zaradi trenutnih težkih razmer, in ne zaradi Fabiana. Najlažje je zamenjati trenerja, veliko vprašanje pa je, kaj bi dobili. Vsekakor bi lahko dobili drugega trenerja, morda že v dveh ali treh dneh. Zagotovo bi imeli vsaj 15.000 evrov dodatnih stroškov. V stiku sem bil z dvema strokovnjakoma iz tujine.

Dahlema bi morali izplačati do konca sezone. Veliko vprašanje je, kaj bi prinesel nov trener. Zagotovo bi bila naprej neka šokterapija, na dolgi rok pa ne vem. Bi s to ekipo lahko posegel v boj za končnico v drugem delu? Bi z več zmagami prišlo več gledalcev in bi z vstopnino pokrili dodaten strošek? Mislim, da ne. S Fabianom si pošiljava elektronsko pošto ob treh zjutraj, on zares živi za hokej. Tako predanega človeka težko najdemo. V teh razmerah večina trenerjev ne bi delala, a tega navijači ne razumejo. Igralci mi nikoli niso jasno povedali, da imajo dovolj Dahlema. Verjetno bo treba v naslednji sezoni začeti z novim strokovnim štabom.

Finančne razmere v klubu so zares težke. Pred dvema tednoma bi morali igralci dobiti četrto plačo, pa nekateri niso niti ene.
Prisilna poravnava se je končala sredi avgusta. Pravnomočni sklep smo dobili šele septembra. Vse skupaj se je zamaknilo za tri mesece. Lani smo decembra porabili ves denar, ki smo ga imeli na voljo, letos pa od pokroviteljev sploh še nismo dobili denarja, zato sem optimist. Vsekakor je trenutno zelo težko za igralce. Mislim, da bo na začetku januarja precej lažje. Krivda je tudi v vodstvu kluba, saj organizacijske zadeve ne funkcionirajo po pričakovanjih. Precej sprememb bo potrebnih. Imamo novo ekipo za marketing, a pravih izidov še ni. Neke spremembe so vseeno vidne, prodali smo več letnih vstopnic, od tega imamo 18.000 evrov, lani le 6.000. Prodali smo več dresov in spominkov, gledalcev je enako kot lani. Izkoristek je večji kot lani, saj ni "zastonjkarjev".

Igralci odhajajo iz Tivolija. Uspelo vam je še zadržati sijajnega vratarja Olivierja Roya in veterana Rolanda Kaspitza. Če oditeta še ta dva nosilca igre, se obetajo nove težave. Roy ima precej ponudb, v Frankfurtu si ga zelo želijo.
Desbiens je odigral le šest tekem, njegov učinek pa je bil pod pričakovanji, nismo se posebej borili zanj. Odšel je v angleško ligo, ki se nikakor ne more primerjati z Ligo Ebel. Tudi Chaput se ni izkazal. Za vratarja Roya se zelo trudimo, pogodbena določila izpolnjujemo. Prave ponudbe še ni bilo, dobili smo le neko informacijo. Mi se držimo pogodbe, vsekakor pa smo se pripravljeni pogovarjati. Vedno imamo tudi načrt B, hitro bi lahko našli novega vratarja. Težko bi kdo enakovredno nadomestil Roya, ki je eden izmed najboljših vratarjev Lige Ebel. Olivier je bil poleti naša druga izbira, naša prva izbira je bil nekdo drug, a ni prišel v Evropo. Vseeno smo z Royem zadeli v polno. Tudi Kaspitz se je izkazal in upam, da ostane do konca sezone.

Drugi del Lige Ebel se začenja 22. januarja. Takrat se vse skupaj začenja z ničle in imate priložnost, da se znebite zadnjega mesta. Je kakšna možnost, da pride še kakšna okrepitev za najpomembnejše tekme?
Ta sezona je ključna za sanacijo kluba. Prvi cilj je finančni položaj, nato sledi izid. Na upravnem odboru prejšnji petek smo se pogovarjali, če je smiselno pripeljati še dva nova igralca. Imeli bi nove stroške, zelo verjetno pa ne bi imeli možnosti za osmo mesto, ki vodi v končnico. Vsekakor bi bilo treba za enakovreden boj za končnico vložiti še vsaj 60.000 evrov, ki pa jih trenutno nimamo. Postavi se vprašanje, ali je vse skupaj smiselno. Kot finančnik raje razmišljam o sezoni 2016/17, ko si lahko zastavimo višje cilje.

Leta 2012 je bil v končnici Tivoli redno razprodan. Iskale so se vstopnice. V torek zvečer je bilo proti Bolzanu manj kot 1.000 gledalcev, pa je bil vstop prost.
Moramo se vprašati, kaj je narobe v Ljubljani. Razočaran sem nad določenimi stvarmi. Pred letom dni so mi vsi govorili, da morajo igrati samo Slovenci, pa bodo navijači hodili na tekme. Drugi pogoj je bil odhod direktorja Matjaža Seklja. Letos igrajo Slovenci, Seklja ni več v pisarni, a se ni nič spremenilo. Prišla sta dva pokrovitelja, ki sta želela nov veter v pisarni kluba, a to ne pomaga veliko.

Hokej je zelo drag šport, ena palica stane skoraj 200 evrov. Na tekmo se lahko zlomijo tudi tri ali štiri. Strošek novih palic je torej večji od prihodka, ki ga dobimo s prodajo vstopnic za eno tekmo Lige Ebel. Največji izkupiček s tekme Lige Ebel v letošnji sezoni je bil okoli 2.000 evrov. V Tivoliju moramo imeti 1.500 gledalcev, če želimo imeti pozitivno ničlo. Vse breme pač ne more biti na ramenih pokroviteljev. Težko je narediti dogodek zanimiv za 1.500 gledalcev. Mi imamo težave že z organizacijo Božičkove tekme. Pisarna Dunaja razmišlja mesec vnaprej, vse imajo načrtovano že za tekmo v Ljubljani 15. januarja (prihod v četrtek, hotel, prehrana ...). Mi moramo izboljšati organizacijo, za sobotno tekmo v Znojmu še ne vem, kje bomo jedli po tekmi.

V Ligi Ebel že tri leta zapored doživljate poraze in ste na dnu lestvice. Jesenice so se odločile za nižjo raven - za Ligo INL. Je morda tudi za Olimpijo to prehodna rešitev? Navijači pogrešajo derbije z železarji, ki so precej zanimivejši tekmeci od večine avstrijskih klubov.
Mislim, da lahko sanacijski program speljemo samo z Ligo Ebel. Druge rešitve ni. Za Ljubljano je Liga INL nezanimiva. Upam, da Jesenice čim prej pridejo v Ligo Ebel. Če se to uresniči, bomo imeli tažavo s premajhnim številom kakovostnih slovenskih igralcev in znova bi morali staviti na tujce. Poglejmo izide slovenskih hokejistov do 20 leta na SP-ju v Franciji ... vse manj Slovencev je primernih za raven Lige Ebel. Moja želja je derbi Olimpija - Jesenice v Ligi Ebel, v Ligi INL tega derbija zagotovo ne bo.

Do 15. januarja je treba oddati bančno jamstvo že za naslednjo sezono v Ligi Ebel. Kakšen je status Olimpije trenutno? Se bo liga razširila, očitno Medveščak ostaja v Ligi KHL.
Jamstvo nam poteče konec avgusta, zato 15. januarja ne bomo imeli težav. Prijavili se bomo na razpis mesta Ljubljane, prepričati moramo tudi pokrovitelje. Ljubljana potrebuje konkurenčno ekipo v Ligi Ebel, ki je zanimiva za slovenska podjetja. Tak znesek bi morali zbrati, saj ni prevelik.

V letošnji sezoni imate velike težave z izplačili, vzporedno pa morate izpeljati še prisilno poravnavo. Kakšen načrt imate?
Nihče izmed pokroviteljev do septembra ni želel skleniti sodelovanja, saj je naša prihodnost visela v zraku. Šele januarja se bodo sprostila pogodbena sredstva in nato bomo lahko izpeljali sezono do konca. Ključen datum pri prisilni poravnavi je 2. september 2019, ko moramo zagotoviti nekaj prek 600.000 evrov v enkratnem znesku. V naslednjih treh sezonah moramo vsako leto zagotoviti 200.000 evrov dodatnega denarja. Sredstva mesta Ljubljane se gibljejo točno pri tej številki. To moramo privarčevati.

Se še slišite z Matjažem Sekljem, ki je bil dolga leta alfa in omega na Celovški 25? Kakšne imate načrte s položajem športnega direktorja kluba?
Redno se slišiva. Pogrešam ga, saj ima res veliko hokejskih izkušenj in poznanstev. Izkušnja prvih petih mesecev z novo ekipo je bila precej trda. Nekaj stvari je tudi pozitivnih. Imamo novo spletno stran, Facebook ima precej večji obisk, začeli smo hoditi v vrtce in osnovne šole. Nismo prejeli nobene kazni za organizacijo tekem, lani smo jih imeli kar deset. Tudi težav z vizumi za tujce nimamo več.

Absolutno potrebujemo novega direktorja kluba, ki bo vsak dan v pisarni deset ur. Dahlem je trener in hkrati menedžer. To se ni izkazalo za dobro potezo. Edini drug operativec je vodja ekipe Jože Kovač. Vsekakor bo treba poiskati novega direktorja, imam že zelo primernega kandidata. Nisem zadovoljen z letošnjo rešitvijo dvojne funkcije Dahlema. Hoteli smo imeti le čim manj stroškov, saj si še ene osebe v pisarni trenutno ne moremo privoščiti.

Kakšen je položaj pri generalnem pokrovitelju. Boste iskali novega?
Pogodba s Telemachom se izteče ob koncu sezone. Moramo se pogovoriti, kako bo šlo naprej. Opravili smo že pogovore z novim generalnim pokroviteljem, ki je pripravljen vstopiti.