Ted Sator zelo dobro pozna slovenski hokej. Oba dneva je opazoval igro risov in si vse zapisal. Foto: Iztok Novak
Ted Sator zelo dobro pozna slovenski hokej. Oba dneva je opazoval igro risov in si vse zapisal. Foto: Iztok Novak
Ted Sator
Sator je pred tremi leti v Tivoliju dobil vseh pet tekem s slovensko reprezentanco, letos pa načrtuje podoben podvig z Madžari. Foto: MMC RTV SLO
Marton Vas
Marton Vas je Poljakom zabil dva gola. Foto: EPA

Po neprepričljivi zmagi nad Južno Korejo v soboto (4:2) so Madžari na nedeljski tekmi z vrhunsko igro povozili Poljake (6:0) in napovedali resno kandidaturo za prvo mesto na turnirju v Ljubljani. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Švici so izgubili vseh šest tekem. Po 70 letih so zaigrali v elitni diviziji, na uvodni tekmi pa so bili le 13 sekund oddaljeni od čudeža proti Slovaški. Luboš Bartečko je preprečil senzacijo (4:3).

V Ljubljano so prišli odločeni, da se vrnejo med najboljše. Imajo izjemno podporo s tribun, kjer se na vsaki tekmi zbere 700 glasnih navijačev z bobni. Selektor Sator je selekcioniral ekipo že v Sapi Fehervar, ko je vodil ekipo v Ligi Ebel. Blestijo s hitro in kombinatorno igro, v vratih pa je sijajni Zoltan Hetenyi. Madžari sploh ne pogrešajo Leventeja Szuperja, ki brani v finalu nemške lige za Hannover.


Ste pričakovali tako lahko delo proti Poljski?
Mene zanima samo reprezentanca Madžarske. Zavedal sem se, da bodo Poljaki nevaren tekmec. Ogledal sem si odlično tekmo med Slovenijo in Poljsko v soboto zvečer. Pripravljeni smo bili na težko tekmo. Proti Južni Koreji nismo bili dovolj ostri, igrali smo preveč ležerno, proti Poljski pa smo prikazali popolnoma drugačen obraz.

Napredek v vaši igri je bil očiten.
Brez dvoma. Drugače tudi ne bi šlo. O Korejcih niso veliko vedeli, na Poljake pa smo se podrobno pripravili in ničesar nismo prepuščali naključju.

Slovenci so imeli veliko več težav s Poljsko. Vi ste delovali prepričljivo.
To je zares dobra tekma. Poljaki so imeli zelo malo počitka pred tekmo z nami. Mi smo imeli več počitka, kar se je poznalo. Drsali smo precej bolje, igra brez ploščka nam je stekla. Igralci so izpolnjevali naloge.

Vaša največja prednost je uigranost ekipe, vsi nosilci igre so člani Sape Fehervar.
Vse te hokejiste sem treniral leto in pol. Zelo dobro se poznamo. Novi igralci pri Sapi so v letošnji sezoni samo še zaostrili konkurenco in s tem je madžarska reprezentanca le še močnejša.

V vratih je 22-letni Zoltan Hetenyi sijajno opravil svoje delo. Sta pričakovali tako dobro predstavo od njega?
Zelo sem zadovoljen z njim. V obrambi smo igrali odlično, to je tudi njemu olajšalo delo. Če vratar vidi strel, ga bo zagotovo obranil. Tudi napadalci so se hitro vračali v obrambo. Le v primeru, da vseh 20 igracev gara, lahko prideš do "shutouta".

Tudi proti Hrvatom in Britancem boste favoriti, v petek bi lahko s štirimi zmagami pričakali veliki obračun s Slovenijo.
Ne gledam tako daleč. Najprej me zanimajo Hrvati v torek. Vsakega nasprotnika je treba spoštovati.

Slovensko izbrano vrsto odlično poznate, čeprav so v ekipi le še štirje hokejisti iz leta 2007, ko ste skupaj osvojili SP divizije I.
Slovenija je še vedno izjemna ekipa, polna odličnih posameznikov. Tudi mladi igralci so se hitro vlopili v moštvo. Naša reprezentanca se je precej spremenila v zadnjem letu.