Matjaž Kopitar je do zdaj skupaj z Nikom Zupančičem opravil izvrstno delo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kopitar je do zdaj skupaj z Nikom Zupančičem opravil izvrstno delo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan
Robert Kristan je pokazal bleščečo formo, tokrat bo priložnost dobil še Andrej Hočevar. Foto: Reuters
Nemci
So nemški hokejisti v petek pot do uspeha pokazali tudi Slovencem? Foto: EPA
Rise čakajo Rusi

"Zbornaja komanda" se je tako pod nosom obrisala za že prej vpisani točki, tako da zanje proti risom šteje le zmaga. Toda tudi Slovenci želijo pokazati, da zrel nastop proti Slovaški ni bil naključje. Pogumen in dovolj agresiven pristop, razpoloženi Robert Kristan, garanje v obrambi ter dobra igra z igralcem manj so bili naši aduti proti Slovaški, ki je bila že pošteno nervozna.

Zupančič: Samodisciplina in boj za vsak meter ledu
Slovenci so v soboto opravili trening bolj regeneracijske narave, nekateri nosilci so bili tudi prosti, celotna ekipa pa bo na ledu spet v nedeljo dopoldne pred tekmo. "Fantje so se zelo hitro znašli in dvignili na pravo raven. Po prvi tretjini so začeli verjeti vase. A treba je gledati naprej, prihajajo nove naloge. Rusija je uveljavljena reprezentanca, druga stvar pa je, da so nekoliko ranjeni. Izgubili so z Nemci in si ne smejo privoščiti spodrsljaja. Upam, da to lahko izkoristimo v našo korist. Dlje časa ko bomo ostali v igri, več imamo možnosti. Potrebni bosta samodisciplina in borba za vsak meter ledu," je dan pred tekmo smernice za obračun s favoriti iz Rusije razkril pomočnik trenerja Nik Zupančič.

Kristan se bo spočil pred Nemci
Obenem je še pojasnil, da sta se s selektorjem Kopitarjem odločila za menjavo vratarjev. Na prvi tekmi odličnega Kristana bo zamenjal Andrej Hočevar, tako da se bo eden izmed junakov dvoboja s Slovaško spočil pred verjetno odločilnim bojem v predtekmovalni skupini v torek z Nemčijo. Tudi branilec Klemen Pretnar se zaveda, da njega in soigralce v nedeljo popoldne čaka še ena težka tekma, zelo podobna tisti s Slovaško: "Vemo, kdo nas čaka. Rusija je velesila, a igrali bomo srčno. Nikoli ne veš, tudi Nemci so pokazali, da se z njimi da igrati. Sistem igre bo večinoma isti kot s Slovaki, morda bo več igre na telo. Bodo pa zanesljivo prišli še bolj nastrojeni, mogoče pa bo to voda na mlin za nas."

Igrati še bolje kot proti Slovakom
Napadalec Andrej Hebar meni, da je ekipa na prvi tekmi pokazala pravi značaj in ni bila daleč od uspeha: "Z isto željo, pustiti vse, kar imamo, na ledu in jih ne preveč spoštovati, lahko upamo na presenečenje. Proti Slovaški smo dokaj dobro igrali v obrambi. Če se nam bodo stvari 'poklopile', lahko presenetimo. V tekmo je treba iti s pozitivnimi mislimi. Vseeno pa vemo, kdo je Rusija in s kakšnimi igralci igrajo." Z njim se je strinjal tudi Mitja Šivic: "Treba bo igrati kot proti Slovaški, mogoče še za odtenek bolje. Treba bo drsati več kot oni, igrati tekmo brez pretiranega spoštovanja. Verjetno bodo skušali slab vtis po prvi tekmi popraviti na nas, a zaradi tega ne bo nič lažje ali težje. Tekma kot tekma."

Bikov zagotavlja: Moje moštvo bo pripravljeno
Rusi so bili po porazu z Nemci precej mrkih obrazov, z novinarji se niso želeli pogovarjati, le selektor Vjačeslav Bikov je moral rojakom pojasnjevati, zakaj so jih Nemci premagali prvič v zgodovini, po 33 izgubljenih tekmah! Vseeno pa je nekaj besed namenil tudi nedeljskemu nasprotniku, a je bil v odgovorih diplomatski. "Vsakega tekmeca na SP-ju je treba spoštovati. Več bom lahko povedal po tem, ko si bom ogledal Slovenijo na delu. Moje moštvo pa bo pripravljeno na nove izzive."

Med zvezdniki prvo ime Ilija Kovaljčuk
Na lanskem prvenstvu so bili Rusi srebrni, skupno imajo že 24 naslovov prvaka. Nazadnje so bili najboljši v letih 2008 in 2009. V reprezentanci v Bratislavi imajo največ igralcev iz svoje kontinentalne lige (KHL), enega najmočnejših tekmovanj na svetu, ter le peščico igralcev iz NHL, med katerimi je prvo ime Ilija Kovaljčuk. A tudi vratar Jevgenij Nabokov, Denis Zaripov, Sergej Zinovjev, Aleksander Radulov, Maksim Afinogenov in soigralci bodo nedvomno skušali dokazati, da so imeli proti Nemcem le slab dan. Slovenija se je na SP-jih z Rusijo do zdaj pomerila le enkrat, leta 2002 na svojem krstnem nastopu na Švedskem, ter izgubila z 1:8.

SP v hokeju na ledu elitne divizije, Slovaška

Skupina A (Bratislava)
2. krog, nedelja, ob 16.15:
RUSIJA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
SLOVAŠKA - NEMČIJA

Lestvica:                              
SLOVAŠKA 1 1 0 0 0 3:1 3 točke
NEMČIJA 1 1 0 0 0 2:0 3
SLOVENIJA 1 0 0 0 1 1:3 0
RUSIJA 1 0 0 0 1 0:2 0


Skupina B (Košice)

2. krog, nedelja ob 16.15:
KANADA - FRANCIJA
Ob 20.15:
ŠVICA - BELORUSIJA

Lestvica:                             
KANADA 1 1 0 0 0 4:1 3 točke
ŠVICA 1 0 1 0 0 1:0 2
FRANCIJA 1 0 0 1 0 1:4 1
BELORUSIJA 1 0 0 0 1 0:1 0
Rise čakajo Rusi