Jan Urbas je z naskokom najvišji in najmočnejši slovenski napadalec, v celotni reprezentanci pa je za 1 cm višji le branilec Žiga Pavlin. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Urbas je z naskokom najvišji in najmočnejši slovenski napadalec, v celotni reprezentanci pa je za 1 cm višji le branilec Žiga Pavlin. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Že od začetka je bilo veliko fantov, predvsem mlajših, ki bodo v prihodnjih letih prihajali v člansko vrsto, tako da smo se lahko še z njimi bolje spoznali. Ni bilo težko, ampak bo pa tudi zelo lepo, ko se bo SP začel zares.

Jan Urbas
Cerkničan je izredno motiviran, saj išče nov klub. Želja je, da ostane na Švedskem, tako da prihaja SP v Stockholmu kot naročen zanj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Zagotovo nas bodo skušali ponižati oz. vrniti za boleča poraza v kvalifikacijah za olimpijske igre. Verjetno bo to dodaten motiv za njih, a tudi pri nas ne bo manjkalo motiva.

Jan Urbas
Pred tremi leti je Urbas takole nesrečno zaključil turnir Tivoliju, kjer je zablestel in potrdil, da sodi med nosilce generacije, ki si je priigrala prvi nastop Slovenije na zimskih olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

dočakal zaslužen debi med svetovno hokejsko elito.

192 cm visoki in 98 kg težak desnokrilni napadalec je zapustil Slovenijo oz. Olimpijo že pred sedmimi leti, v letih pri Malmöju se je razvil v enega najbolj nadarjenih slovenskih hokejistov in na domačem svetovnem prvenstvu Divizije I leta 2010 v Ljubljani hitro osvojil srca navijačev "risov". Kot debitant je prispeval dva gola in pet podaj, nato pa se je poškodoval že v 1. minuti odločilne tekme z Madžarsko. Smola se je Urbasa držala tudi v naslednjih letih, saj je zaradi ponavljajočih se poškodb rame izpustil zadnja dva SP-ja.

Sabolič na SP, Lebar ostal doma
Ker je načeti Robert Sabolič, ki ga muči poškodba rebra, uspešno prestal zadnji trening v Mariboru, se je selektor Matjaž Kopitar odločil, da tvega in ga vzame na SP 2013. Brez nastopa na Švedskem je tako ostal mladi Štajerec Rok Leber, ki se sicer že štiri leta kali v deželi "treh kron".
Slovenska članska reprezentanca v hokeju na ledu je s srede na četrtek prenočila na Dunaju, od koder je zjutraj poletela v Stockholm, kjer bo v četrtek ob 15.30 opravila prvi trening v Globe Areni, kjer bodo "risi" odigrali vseh sedem tekem Skupine S.

Muršak vse dlje od Stockholma

V AHL-u je klub Jana Muršaka Grand Rapids dobil 3. tekmo serije proti Houstonu s 4:2 in s tem povedel z 2:1 v zmagah. Muršak je šestkrat streljal in podal za zadnji gol Griffinov, ki so le zmago oddaljeni od napredovanja v 2. krog končnice, s čimer bo Pesničan dokončno odpadel iz kombinacij za nastop na SP-ju.

A zdravje se je vrnilo in ob igranju v švedski ligi Elitserien za Växjö Lakers tudi forma. Da sodi med najboljše napadalce "risov", je Urbas dokazal februarja, ko je na olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu odpiral prostor za brata Rodman. Na uvodni tekmi z Belorusijo je visokorasli Notranjec dosegel prvi gol in s tem naredil prvi korak Slovenije na poti k uvrstitvi v Soči 2014.


Vračate se na Švedsko, kjer ste sicer že pravi "domačin", a tokrat tja prihajate z reprezentanco.
Zagotovo bo nekaj posebnega vrniti se na Švedsko z reprezentanco. Po sedmih letih tam gor sem napol domačin, poznam kulturo, jezik, navade in ljudi, tako da se bo res lepo predstaviti tudi z reprezentanco, ne samo s klubom.


Po hudi poškodbi, ki vam je odnesla sezono 2010/11 in SP v Bratislavi, boste vendarle dočakali debi med svetovno hokejsko elito. Ali je kaj drugače kot pred drugimi zbori "risov"?
Zadnji dve leti sem zaradi poškodb izpustil svetovna prvenstva. Malo je v glavi misel: prvič grem na SP elitne divizije. Zagotovo je nekaj posebnega in komaj čakam, da se zares začne, saj je bilo pripravljalno obdobje zame kar dolgo.

Vi ste priprave začeli že v Kranju pred mesecem in pol. Ste si želeli malo več počitka?
Niti ne, sploh ker se je moja klubska sezona tako hitro končala, sem bil vesel, da sem se lahko takoj začel naprej pripravljati. Nismo izgubili stika z ledom, najprej smo trenirali fizično moč, v nadaljevanju tudi taktiko. Že od začetka je bilo veliko fantov, predvsem mlajših, ki bodo v prihodnjih letih prihajali v člansko vrsto, tako da smo se lahko še z njimi bolje spoznali. Ni bilo težko, ampak bo pa tudi zelo lepo, ko se bo SP začel zares.

Sodite med nosilce reprezentance, se je vaša vloga kaj spremenila glede na olimpijske kvalifikacije, kjer ste igrali v 2. napadu z bratoma Rodman?
Ne vem točno, kako bo selektor sestavil napade, a verjetno bo večinoma tako, kot je bilo na Danskem v Vojensu in bom znova zaigral z bratoma Rodman, čeprav ju tukaj zaradi klubskih obveznosti ni bilo in sem zato igral v različnih kombinacijah.

Redno igrate tudi ob igralcu več, kar je bilo na pripravljalnih tekmah tudi ena izmed redkih hib, hkrati pa je to ključni del igre v boju za obstanek med elito?
Štirje ključni igralci so manjkali. Tičar in Kranjc sta se pridružila tik ob koncu priprav, brata Rodman prideta naravnost v Stockholm, tako da niti nismo mogli zares vaditi "power-playa". Poskušali smo z drugimi, s katerimi se mogoče nismo tako dobro poznali. Mislim, da nam "power-play" na Švedskem vseeno ne bi smel delati preglavic, vsaj glede na to, kako nam je šlo nazadnje na Danskem.


Znova se boste pomerili z Dansko in Belorusijo, ki bosta po neuspehu v Vojensu še posebej motivirani za igro proti Sloveniji.
Zagotovo nas bodo skušali ponižati oz. vrniti za boleča poraza v kvalifikacijah za olimpijske igre. Verjetno bo to dodaten motiv za njih, a tudi pri nas ne bo manjkalo motiva, saj gremo vsako tekmo na zmago, da osvojimo točke, s katerimi bi obstali med elito.

Običajno je Slovenija SP-je odlično začela, nato pa popuščala. Zdaj vas premagljivi tekmeci čakajo že v prvih krogih, nato pa šele tekme z velesilami. Ali je lahko to prednost?
Nov sistem z dvema skupinama in 7 tekmami prinaša drugačen pristop. Mogoče je bolje, da so za nas "odločilne" na začetku, mogoče pa tudi ne, če bi slabo štartali. Vemo, da moramo iti od tekme do tekme, iti na zmago, dati vse od sebe in upati na najboljši izid.

Po dveh letih pri klubu Växjö Lakers ste zdaj prosti igralec in iščete nov klub. Kakšen je načrt za prihodnost?
Prvotni načrt je ostati na Švedskem, tudi prvi pogovori tečejo v tej smeri. Osredotočen sem na Švedsko, ker sem že tako dolgo tam. Kaj pa bo iz tega, bomo pa videli.

Že od začetka je bilo veliko fantov, predvsem mlajših, ki bodo v prihodnjih letih prihajali v člansko vrsto, tako da smo se lahko še z njimi bolje spoznali. Ni bilo težko, ampak bo pa tudi zelo lepo, ko se bo SP začel zares.

Zagotovo nas bodo skušali ponižati oz. vrniti za boleča poraza v kvalifikacijah za olimpijske igre. Verjetno bo to dodaten motiv za njih, a tudi pri nas ne bo manjkalo motiva.