Brata Rodman zaradi obveznosti v drugi nemški ligi, kjer sta v sredo postala prvaka, nista opravila skupnih priprav z
Brata Rodman zaradi obveznosti v drugi nemški ligi, kjer sta v sredo postala prvaka, nista opravila skupnih priprav z "risi", a po drugi strani sta oba zdrava in v izvrstni strelski formi. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar ima precej skrbi pred uvodno tekmo, ker ni mogel uigrati 2. napada in predvsem igre z igralcem več, po drugi strani pa ima na voljo vse najboljše Slovence z izjemo sina Anžeta in Jana Muršaka. Foto: Aleš Fevžer
Lani je Norveška v Stockholmu v četrtfinalu izgubila s poznejšim prvakom Rusijo z 2:5, v Bratislavi 2011 pa je bila v četrtfinalu boljša Finska, ki je nato prav tako osvojila zlato. Foto: EPA
Rise za uvod čakajo Norvežani
Spomin na prvi nastop Slovenije med hokejsko elito

V četrtek in v petek so izbranci Matjaža Kopitarja opravili dva treninga, na ledu je bil tudi poškodovani Robert Sabolič. Slovenci so led v dvorani Globe prvič preizkusili v četrtek. Takrat v ekipi še vedno ni bilo bratov Rodman, oba člana drugega slovenskega napada in prvaka nemškega drugoligaškega prvenstva sta bila z moštvom šele danes popoldne.

Kopitar slabe volje zaradi nepopolne ekipe
"Prvič bosta na ledu na ogrevanju pred tekmo. To mi sicer ni všeč, ampak to so dejstva, ki jih moramo sprejeti. Kot vedno je zame pomembno samo to, kako bomo na igrišču delovali mi. To, da ne bomo opravili niti enega skupnega treninga, je vsekakor naš primanjkljaj, ampak za nazaj ne bomo popravili nič," je bil zaradi še nepopolne ekipe nekoliko nejevoljen selektor Kopitar.

Na tribuni verjetno Koren, Tošič in Gračnar
Marcel
in David Rodman sta opravila le pogovor s selektorjem in z zdravniško službo; oba sta imela kar precej zdravstvenih težav. Kopitar ju za zdaj še ni prijavil za sobotno prvo tekmo z Norveško, a ima za to še dovolj časa, saj mora prijavo za zapisnik končati dve uri pred tekmo. Za zdaj kaže, da bodo sobotno tekmo na tribuni spremljali Gal Koren, Luka Tošič in tretji vratar Luka Gračnar.

"To so zanesljivo dejavniki, na katere nimamo vpliva. Upam, da uigranost ne bo težava, upam, da se Robertu Saboliču ne bo ponovila poškodba ali da ga ne bo bolelo. Osredotočiti se moramo samo na prvenstvo, na sebe in na to, da bomo igrali dobro tekmo. Ob 12.15 je res zgodnja ura, a tako za nas kot Norvežane. Osredotočiti se moramo na našo igro, izpolnjevanje ciljev in uspeh bo prišel," je prepričan napadalec Žiga Jeglič, ki ga nekoliko skrbi za soigralca v napadu Saboliča, saj je bil zaradi zloma rebra nekaj časa celo vprašljiv kot potnik na Švedsko, a bo stisnil zobe in nastopil na tekmovanj.

Pavlin: Apetiti so zrasli, a ostajamo na realnih tleh
"Počasi se bo začelo zares. Okolje mi ni tuje, s fanti pa komaj čakamo, da se začne zares. Kar je bilo, je bilo, in vedno znova se moraš dokazati. Tudi tokrat je tako, rezultat v Vojensu je nekaj povsem drugega, vse se začne z ničle, bi pa bilo lepo, da bi ponovili uspeh. Apetiti so zrasli, a mi smo še vedno na realnih tleh in vemo, da bo vsaka tekma za nas zelo težka," je menil branilec Žiga Pavlin.

Risi obstali le leta 2002 in 2005
Slovenijo po novem sistemu v predtekmovanju čaka sedem tekem. Risi so sedmič med elito, prav na Švedskem so tudi debitirali med elito, pred enajstimi leti v Gőteborgu. Med najboljšimi 16 so se Slovenci obdržali le dvakrat - v prvem poskusu leta 2002 in leta 2005 na SP-ju v Avstriji v Innsbrucku. V starem tekmovalnem sistemu so Slovenci vedno pristali v skupini za obstanek, ki pa je zdaj ni več. Izpadeta najslabši reprezentanci s skupne lestvice obeh skupin, pri čemer pa ima Belorusija kot gostiteljica naslednjega SP-ja zagotovljen obstanek. .

Norvežani stalni člani elite
"Severni medvedje" so že vse od leta 2006 stalni člani elitne divizije, pri čemer so na zadnjih dveh prvenstvih kot najprijetnejše presenečenje turnirja igrali v četrtfinalu. Po 10. mestu na olimpijskih igrah v Vancouvru so Norvežani nanizali 9., 6. in 8. mesto na SP-jih in si tako priigrali neposredno uvrstitev v Soči 2014.

Prvo ime - Patrick Thoresen
Glavni aduti čete trenerja Royja Johansena so vratar Lars Haugen (Dinamo Minsk), močna in vzdržljiva branilca Jonas Holos (Vaxjo Lakers) in Ole-Kristian Tollefsen (Farjestad), v napadu pa zna udarni napad zagosti tudi najboljšim: na desnem krilu je Per-Age Skroder (MODO), prvi center je Mads Hansen (Brynas), levo krilo pa zaseda najslovitejši in najnevarnejši severnjak Patrick Thoresen (SKA St. Peterburg).

Zgodovina krepko v korist risov
Slovenija je z Norveško igrala 10 tekem, a le enkrat zares, pred "davnimi" 15 leti, ko so oboji še igrali na SP-jih skupine B, so Slovenci v Hali Tivoli s 4:3 ugnali Norvežane, potem ko je štiri minute pred koncem zmagoviti gol dosegel Marjan Gorenc. Sledilo je devet srečanj na prijateljskih turnirjih, pri čemer so risi močno prevladovali: 6 zmag, en remi in 2 poraza.

Sobota ob 12.15:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Ob 16.15:
KANADA - DANSKA

Ob 20.15:
ČEŠKA - ŠVEDSKA

Rise za uvod čakajo Norvežani
Spomin na prvi nastop Slovenije med hokejsko elito