Slovenija je z igro lahko zadovoljna, le padec v zaključku tekme je bil nedopustljiv. Foto: Marko Kovič
Slovenija je z igro lahko zadovoljna, le padec v zaključku tekme je bil nedopustljiv. Foto: Marko Kovič

je na Dunaju na pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom divizije I premagala Avstrijo. V podaljšku je odločil Jan Muršak (2:3).

Slovenija je bila konkretnejša v prvi tretjini. Že kmalu po začetku je prvi napad, v katerem je ob Janu Muršaku in Janu Urbasu zaigral Aleš Mušič, dvakrat ogrozil vrata Avstrije, ki je po zadnjem obračunu na olimpijskih igrah (4:0) pomladila moštvo. Najprej je zapretil Muršak, še nevarnejši pa je bil poskus Urbasa. Sledil je odgovor orlov, ki so ogrozili Andreja Hočevarja po napaki slovenske obrambe, streljala sta Stefan Geier in Thomas Koch.

V osmi minuti so imeli risi igralca več na ledu in ob številčni premoči je nevarno streljal Tomaž Razingar, a je Bernhard Starkbaum ohranil mrežo nedotaknjeno. Avstrijski vratar je klonil dobri dve minuti pred koncem tretjine, ko je Sloveniji uspelo kronati premoč na ledu. David Rodman je zadrsal izza vrat in našel pred Starkbaumom starejšega brata Marcela, ki je zatresel mrežo v dvorani, kjer sta z Davidom skupaj branila barve Eblovega ligaša Dunaja.

Po polovici tekme menjavi v vratih
Kmalu po začetku druge tretjine, ko je na klop za kaznovane sedel strelec edinega gola v prvem delu, Marcel Rodman, je bila slovenska obramba na veliki preizkušnji, toda na čelu s Hočevarjem je vzdržala. Nato so imeli igralca več na ledu tudi risi, a se mreža ni zatresla. Po polovici tekme sta se zamenjala vratarja. Pri gostiteljih je vstopil David Kickert, pri Sloveniji pa Gašper Krošelj. Zatem je na kazenski klopi Patrick Peter presedel štiri minute, Muršak, ki je Avstrijca podrl na ledeno ploskev, pa celo šest.

Slovenija je tudi proti koncu druge tretjine zatresla mrežo. Dobre tri minute pred iztekom tretjine sta lepo kombinirala Anže Kuralt in Rok Leber, ki je izza vrat natančno podal Mihi Logarju, mladi branilec pa je povišal na 2:0.

Lebler izenačil, Muršak odločil
Slovenija v zadnji tretjini ni izkoristila kar nekaj lepih priložnosti, Avstrijci, ki še zdaleč niso bili tako nevarni kot gostje, pa so izsilili podaljšek. Dvakrat se je izkazal Brian Lebler. Najprej je zadel v 56. minuti, ko je Markus Schlacher izvrstno podal v protinapad. Zamudil je Logar, in Lebler je zadrsal sam pred Krošlja ter ga brez težav preigral in plošček pospravil v mrežo. 15,7 sekunde pred koncem je Lebler izsilil podaljšek. Tudi v petminutnem dodatku so bili Slovenci boljši, in malenkost manj kot minuto in pol pred koncem je velemojstrsko pod prečko srečanje odločil Muršak.

Pred odhodom v Južno Korejo se bodo izbranci Matjaža Kopitarja pomerili še z Madžarsko v Budimpešti.
PRIPRAVLJALNI TEKMI ZA SP 2014:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
2:3 (0:1, 0:1, 2:0) - v podaljšku
Lebler 56., 60.; M. Rodman 18., Logar 37., Muršak 64.

Nedelja (Budimpešta):
MADŽARSKA - SLOVENIJA

Vratarja (2): Andrej Hočevar, Gašper Krošelj;

Branilci (8): Blaž Gregorc, Andrej Tavželj, Mitja Robar, Matic Podlipnik, Luka Tošič, Miha Štebih, Miha Logar, Žiga Pavlin;

Napadalci (13): Marcel Rodman, David Rodman, Jan Urbas, Aleš Mušič, Jan
Muršak, Miha Verlič, Anže Kuralt, Gal Koren, Ken Ograjenšek, Tomaž Razingar,
Jaka Ankerst, Boštjan Goličič, Rok Leber.