Jori Lehtera je prvi premagal češkega vratarja Aleksandra Salaka. Foto: Reuters
Jori Lehtera je prvi premagal češkega vratarja Aleksandra Salaka. Foto: Reuters
Ruski hokejisti
Ruski hokejisti so v polfinalu odpravili Švede. Foto: Reuters
Švedski hokejisti
Švedski hokejisti so takole razočarano zapuščali areno v Minsku. Foto: Reuters

To bo ponovitev obračuna iz četrtfinala olimpijskega turnirja v Sočiju, v katerem so Finci spektakularno slavili s 3:1 in iz bojev za medalje izločili velike favorite. Finci bodo v nedeljo osvojili prvo medaljo na SP-jih po treh letih.

Fincem so proti Čehom za suvereno zmago zadostovali po en zadetek v vsaki tretjini, saj so ob tem postavili izjemen obrambni izid, na katerega Čehi niso imeli odgovora. Z 20 obrambami je ob tem blestel še vratar Pekka Rinne.

V 9. minuti jih je v vodstvo po sijajni samostojni akciji popeljal Jori Lehtera, prednost pa je ob igralcu več povišal Jarkko Immonen. Na koncu je tik pred koncem rednega dela piko na i z golom v prazno mrežo postavil Lehtera.

Še do konca tretjine preobrnili izid
Rusi so v prvem polfinalu s 3:1 ugnali branilce naslova Švede, potem ko so sedmim zmagam v predtekmovanju in polfinalnemu uspehu proti Franciji dodali še doslej največji skalp. So edina še neporažena ekipa na turnirju v Belorusiji. Začetek ni bil po njihovem okusu, saj so Skandinavci že prvi napad spremenili v gol, vratar Sergej Bobrovski je klonil v 19. sekundi po strelu Oscarja Mollerja. A po začetnem šoku so se Rusi zbrali in še pred koncem tretjine preobrnili rezultat. Po akciji Jevgenija Medvedjeva v 14. minuti, ko je vratar Anders Nilsson plošček le odbil, je izenačil Sergej Plotnikov, v 18. minuti pa je Sergej Širokov ukradel plošček in nato še spretno zadel.

Zapravljeno priložnost Mollerja kaznoval Belov
Švedi so imeli v nadaljevanju lepo priložnost za izenačenje, toda strelec prvega gola Moller ni bil dovolj natančen, izkazal se je Bobrovski. Kazen je prišla hitro, s strelom od daleč je Anton Belov v 32. minuti presenetil Nilssona in Ruse še bolj približal velikemu finalu.

Po grdem prekršku Backlunda konec švedskih upov
V zadnji tretjini je Švedska skušala doseči gol za približanje, toda Rusi so znali zadržati prednost. Po eni od švedskih akcij je plošček končal za hrbtom Bobrovskega, a so sodniki po ogledu posnetka pokazali, da gol ne velja, ker so bila vrata že pred tem premaknjena. Ob koncu pa je švedski igralec Mikael Backlund zaradi udarca s komolcem dobil še disciplinsko kazen igre. Morebiten 27. naslov svetovnih prvakov bi bil za Rusijo lep obliž na olimpijske rane iz Sočija, kjer so zasedli le peto mesto.

Končna obračuna bosta na sporedu jutri, ob 15.30 tekma za tretje mesto, ob 20.00 pa še veliki finale.

Svetovno prvenstvo elitne divizije
Minsk, polfinale

RUSIJA - ŠVEDSKA
3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Plotnikov 14., Širokov 18., Belov 32.;
Moller 1.

ČEŠKA - FINSKA
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Lehtera 9., 60., Immonen 32.

ZA 3. MESTO, nedelja ob 15.30:
ŠVEDSKA - ČEŠKA

FINALE, nedelja ob 20.00:
RUSIJA - FINSKA