Tomaž Razingar je zelo previden v napovedih pred svetovnim prvenstvom v Južni Koreji. Foto: Marko Kovič
Tomaž Razingar je zelo previden v napovedih pred svetovnim prvenstvom v Južni Koreji. Foto: Marko Kovič
Tomaž Razingar
V Sočiju so risi pokazali zobe in se prebili vse do četrtfinala. Foto: STA
Poseben trenutek je doživel na odprtju olimpijskih iger, 7. februarja je v Sočiju vihtel slovensko zastavo. Foto: Reuters
Tomaž Razingar
Največ let je preživel na Jesenicah. Sam pravi, da morda celo preveč. Foto: Marko Kovič
Na Jesenicah že nekaj časa ni vrhunskega hokeja
Hokejisti v Južno Korejo po vstopnico za elito
Selektor Kopitar ocenil pripravljenost risov

Novinar športnega uredništva na Valu 202 Marko Pangerc, ki je odličen poznavalec hokejskega dogajanja v Sloveniji, je z Razingarjem opravil daljši pogovor. Kapetan risov je zagotovil, da v tujini ne bo več igral, naslednji teden bo dopolnil 35 let.

Hokejisti Kölna so dobili prvo tekmo finala Lige DEL proti Ingolstadtu s 4:2 (0:0, 3:2, 1:0). Drugi zadetek za goste je v 40. minuti dosegel Robert Sabolič. Moštvi igrata na štiri zmage.


V popolni postavi prvo mesto ne bi smeli biti vprašljivo
Najprej je "Raza" spregovoril o prvenstvu v Gojangu, kjer bodo risi lovili vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja.
"Manjkajo nosilci naše igre, ki v svojih klubih igrajo finalne serije v prvenstvih. To bo zelo vplivalo na našo igro. Vsi mladi, ki so dobili priložnost v Avstriji in na Madžarskem, so se izkazali. Baza le ni tako majhna, kot vsi radi poudarjajo. Kar nekaj fantov čaka na priložnost. Če bi v Južni Koreji igrali v kompletni postavi, bi bilo vse ostalo razen prvega mesta neuspeh. Zdaj nam manjka prvi napad in prvi vratar in seveda Anže Kopitar. Vseeno imamo neko širino, tudi za prihodnost se ni bati," je uvodoma razmišljal eden izmed najboljših slovenskih hokejistov v zadnjem desetletju, ki ga zelo moti, da doma stvari niso urejene; najboljši slovenski hokejisti so tako v tujini, kjer se je večina reprezentantov odlično znašla. Izborili so si pomembne vloge.

Niso nevarni le Madžari in Avstrijci
Tekmeci Slovenije bodo Japonci, Korejci, Madžari, Ukrajinci in Avstrijci. "Proti Južni Koreji in Japonski smo imeli vedno težave. Japonce smo pred dvema letoma strli šele v zadnjih dveh minutah v Stožicah. Prvi dve tekmi bosta zelo hitri, vsi Azijci so dobri drsalci. Madžari delajo vrhunsko z mladimi, v članskem hokeju pa je bila Slovenija vedno boljša. Ukrajina naj bi imela deset igralcev iz Lige KHL, to bo močnejša ekipa kot v zadnjih letih. Proti Avstriji je vedno posebna tekma. Na olimpijskem turnirju smo se izkazali proti najboljšim, zdaj pa smo v vlogi favoritov, čeprav tekmeci niso veliko slabši. Storili bomo vse, da bomo po zadnji letošnji tekmi nasmejani," je pojasnil Razingar.

Pred leti številna trenja v izbrani vrsti
V zadnjih letih se je veliko stvari spremenilo v reprezentanci: "Pred leti je bila reprezentanca sestavljena iz hokejistov Jesenic in Olimpija, pojavila so se trenja, včasih so bila tudi skrita. Tega zdaj ni več, saj večina igralcev v tujini. Iz Ljubljane je zelo malo igralcev, Jesenice pa nimajo profesionalne ekipe."

Švede je bilo po dveh tretjinah strah
V letošnji sezoni je igral v švedski ligi za ekipo Troja-Ljungby. Risi so s Švedi izpadli v četrtfinalu olimpijskih iger. "Švedi so zelo komplicirani. Priznali so, da smo igrali dober hokej. Po dveh tretjinah jih je bilo strah. V garderobi smo verjeli, da lahko premagamo Švede in gremo v polfinale, čeprav vemo, da to ni realno. V tujini marsikomu ni jasno, kako nam to lahko uspeva s tako malo hokejisti. Po lanskem uspehu v Vojensu sem dejal, da se iskrenim ljudem dogajajo lepe stvari. Treba je vztrajati, ko stvari niso idealne," je dodal "Raza", ki je bil prepričan o nastopu na olimpijskih igrah: "Selektorju sem že pred tremi leti dejal, da si želim igrati na olimpijskih igrah. V zadnjih letih sem imel veliko težav, dolgo časa sem bil brez kluba. Verjel sem v ta uspeh. Ko smo se prebili na olimpijske igre, sem dejal, da bomo tudi v Sočiju dobili dve tekmi. Zadati si je treba visoke cilje. Če se vidiš na vrhu, lahko tja tudi prideš. V nasprotnem primeru ostaneš spodaj."

Odhod na Švedsko prava odločitev
Mnogi so ga odpisali in ga pošiljali v pokoj. "Lansko leto mi je ogromno pomagal zdaj žal že pokojni Elvis Bešlagić. Njemu se moram zahvaliti, da sem znova živel v hokejskem svetu. V letošnji sezoni so Jesenice igrale v Ligi INL, imel sem tudi možnost igranja za Bled, kjer sem doma. Vedel sem, da bom odšel oktobra, a se je vse premaknilo za dva tedna. Odhod na Švedsko je bila prava odločitev," je strnil vtise o zadnjih sezonah.

Preveč je vztrajal na Jesenicah
Igral je za številne klube, največ pa seveda na Jesenicah. "Najlepše je vedno igrati, naučiš pa se največ v tujini. Severna Amerika je bila izjemno dobrodošla, a takrat sem bil premlad, da bi lahko uspel. Preveč časa sem vztrajal na Jesenicah, preveč sem bil navezan na Podmežaklo. V tisti nesrečni sezoni sem postal nezaželen, potem ko sem bil dva meseca poškodovan. Po drugi strani so se mi začele odvijati dobre stvari, odšel sem v Italijo in kasneje v Beljak. Zdaj se je bilo lepo vrniti na Jesenice in videti ljudi, ki so me spodili. Bili so v veliki zmoti, vidimo, kam je vse to pripeljalo. Povsod sem se imel lepo, igral sem v dobrih klubih."

Ostajajo ogromni dolgovi
Na Jesenicah so ustanovili novo družbo, stari klub Acroni Jesenice pa ima še vedno veliko upnikov. "Hokejski klub Acroni Jesenice mi dolguje ogromno. Tožba je dobljena, a tu se ne bo nič več bistvenega spremenilo. Na žalost je to v naši državi realnost. Na Jesenicah je vse povzano z glavnim pokroviteljem Acronijem. Ljudje bi hitro napolnili dvorano, če bi bila prava zgodba. Dolga leta so bile stvari urejene, v zadnjih letih pa so stvari ušle iz vajeti. Hokej ima svojo težo na Jesenicah. Ime Jesenice pomeni hokej. Ogromno ljudi prihaja iz drugih koncev Slovenije. Mislim, da bi lahko veliko pripomogel, a le s pravimi ljudmi," je zatrdil nekdanji "rdeči 9".

Dvakrat se je pogovarjal s Sekljem
Pred leti je bil v igri tudi za prestop k večnim tekmecem, čeprav ga mnogi goreči privrženci Olimpije seveda ne bi z veseljem sprejeli v Tivoliju: "Z Matjažem Sekljem sva se dvakrat pogovarjala, pogovori so bili korektni, a nismo našli skupnega jezika. Najbolj je bilo to aktualno ob odhodu z Jesenic, takrat je bila ponudba Beljaka bolj ugodna. Ne bi bilo lahko igrati v Ljubljani."

V tujini ne bo več igral
Svoje mnenje ima tudi o trenutnem položaju slovenskega klubskega hokeja: "V Sloveniji imamo zelo dobre trenerje, delo z mladimi poteka odlično. Imamo le sedem klubov, sedem predsednikov se mora dogovoriti med seboj. Potrebujemo dva kluba v Ligi Ebel, ostali pa bi igrali v Ligi INL. Marsikaj bi se dalo urediti, če bi bili ljudje razumni."

Prav nič še ni jasno, kako bo z njegovim nadaljevanjem kariere: "V tujino zagotovo ne odhajam več, v domovini pa klubov ni veliko."

Na Jesenicah že nekaj časa ni vrhunskega hokeja
Hokejisti v Južno Korejo po vstopnico za elito
Selektor Kopitar ocenil pripravljenost risov