Jonathan Toews je bil glavno ime obračuna Kanade in Evrope za prvo mesto v skupini A, saj je bil vpleten v tri od štirih kanadskih golov. Foto: Reuters
Jonathan Toews je bil glavno ime obračuna Kanade in Evrope za prvo mesto v skupini A, saj je bil vpleten v tri od štirih kanadskih golov. Foto: Reuters
Evropa - Kopitar
Preostanku Evrope, moštvu sestavljenemu iz hokejistov iz 8 različnih držav, skoraj nihče pred turnirjem ni pripisoval možnosti za polfinale, a zdaj se bodo v nedeljo udarili s Švedi za mesto v finalu, kjer se igra na dve zmagi. Foto: Reuters
John Gibson in Severna Amerika U-23
Severnoameriški mladeniči so ob zmagi v podaljšku mislili, da so se uvrstili v polfinale, a nato grenko ugotovili, da so odvisni od pomoči Fincev proti Rusom. Foto: Reuters
Kanada v obračunu za prvo mesto ugnala Evropo
Kopitar podal ob porazu Evrope s Kanado

Kanadčani so udarili že v 5. minuti prek kapetana Sidneyja Crosbyja, ki je izza gola prehitel Jaroslava Halaka. Slovaški vratar je nato naredil veliko napako v zadnji minuti 1. tretjine, kjer pa se je plošček tudi nesrečno od Jonathana Toewsa odbil v gol.

Hossa iz mrtvega kota za 10 minut upanja
Gol priključka je nato v 25. minuti prispeval udarni napad preostanka Evrope, ko je prodrl prvi center Kopitar, Slovak Marian Hossa, ki je presenetil Coreyja Crawforda iz mrtvega kota. Nato je Halak držal Evropo v igri vse do 35. minute, ko je zlom obrambe in igro Romana Josija brez palice izkoristil Toews. Končni izid je dve minuti pred koncem ob igri 4 na 4 postavil Logan Couture.

Evropo v nedeljskem polfinalu čaka Švedska
Ob razmerju strelov 46:20 zmaga Kanade ni bila niti za trenutek vprašljiva, javorjevi listi pa gredo z razliko v golih 14:3 kot nesporni favoriti v sobotni polfinale, kjer pa še ne vedo za nasprotnika. Na drugi strani je preostanek Evrope že med tekmo vedel, da jih v nedeljo čaka polfinalni obračun s Švedsko.

Mojstrovina MacKinnona pika na i šovu mladeničev
Švedi so namreč osvojili skupino B, ker so proti severnoameriškim fantom osvojili točko. Severna Amerika U-23 je navdušila na turnirju v Torontu s hitrostjo in ustvarjalnostjo v napadu, tako je tudi začela proti trem kronam in povedla s 3:1. A nato jih je obrambno prekaljenim Švedom na čelu z vratarjem Henrikom Lundqvistom (kar 45 obramb!) le uspelo malce umiriti, predvsem pa so tudi sami bili nevarni in v 47. minuti prek Patrika Berglunda izsilili podaljšek in obvezno točko za zmago v skupini.

V podaljšku in po divji akciji 3 na 3 na obeh straneh je na koncu zablestel z mojstrskim preigravanjem Nathan MacKinnon, ki je izigral Lundqvista za zmago s 4:3. "Mislil sem, da smo s tem zagotovili uvrstitev v polfinale, žal sem se zmotil," je po tekmi priznal MacKinnon, a hitro ugotovil, da se njegovo veselje lahko razlaga tudi drugače: "Dosegli smo prestižno zmago, s katero smo ohranili upanje. Jutri bo stresno, toda Fincem popolnoma zaupamo."

Rusija mora za polfinale s Kanado premagati Finsko
A kljub odličnim predstavam Kanadčani in Američani, stari do 23 let, še niso v polfinalu, saj so tesno izgubili tekmo z Rusijo (3:4). Zbornaja komanda se prebije v polfinale s Kanado, če na tak ali drugačen način premaga že odpisano Finsko.

SVETOVNI POKAL 2016 - TORONTO

Skupina A, 3. krog:

KANADA - EVROPA
4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Crosby 5., Toews 20., 35., Couture 58.; Hossa 25. (podaja Kopitar).

Petek ob 2.00:
ČEŠKA - ZDA

Kanada - Evropa v 90 sekundah

                                   
Lestvica:             * x          
KANADA *         3  3 0 0 0 +11  6 
EVROPA *         3  1 1 0 1  +1  4 
ČEŠKA            2  0 0 1 1  -7  1 
ZDA              2  0 0 0 2  -5  0 
* - v polfinalu                    

Skupina B, 3. krog:

SEVERNA AMERIKA U-23 - ŠVEDSKA 4:3 (3:2, 0:0, 0:1) - v podaljšku
Matthews 1., Trocheck 2., Gaudreau 14., MacKinnon 65.; Forsberg 9., Backstrom 17., Berglund 47.

Mojstrovina MacKinnona, ki je v podaljšku slekel Lundqvista



Četrtek ob 21.00:
FINSKA - RUSIJA

                                  
Lestvica:             * x         
ŠVEDSKA *        3  2 0 1 0  +2  5
SEVERNA AMERIKA  3  1 1 0 1  +3  4
RUSIJA           2  1 0 0 1   0  2
FINSKA           2  0 0 0 2  -5  0
* - v polfinalu                   
Kanada v obračunu za prvo mesto ugnala Evropo
Kopitar podal ob porazu Evrope s Kanado