Ken Ograjenšek se je izkazal z dvema zadetkoma. lani se je izkazal v dresu Olimpije, poleti pa je odšel v francosko ligo, kjer igra za Epinal. Foto: BoBo
Ken Ograjenšek se je izkazal z dvema zadetkoma. lani se je izkazal v dresu Olimpije, poleti pa je odšel v francosko ligo, kjer igra za Epinal. Foto: BoBo
Matjaž Kopitar
Selektor Matjaž Kopitar je lahko zadovoljen s prikazanim na turnirju v Tivoliju. Foto: BoBo
Risi osvojili turnir v Tivoliju

Vzdušje v dvorani Tivoli je bilo nekoliko živahnejše, saj se je zbralo več gledalcev kot na prvih dveh tekmah skupaj, bilo jih je okoli 2.000.

Slovenci zelo oslabljeni
Selektor Matjaž Kopitar na današnji tekmi ni mogel računati na Jana Urbasa in Anžeta Kuralta, prav tako pa ni bilo Roberta Saboliča, ki je na tem turnirju po dogovoru s klubom nastopil le na tekmi z Belorusijo, pred dvobojem pa je zaradi bolezni izpadel še branilec Aleš Kranjc. Obe ekipi sta bili tako daleč od popolnih zasedb, Avstrija pa je po lanski sezoni sicer tudi precej pomladila izbrano vrsto in zamenjala selektorja, zdaj jo vodi trener Salzburga Daniel Ratushny.

Krošelj zelo dobro izkoristil priložnost
V vratih je tokrat dobil priložnost Gašper Krošelj,ki se je nekajkrat zelo izkazal. V prvem napadu je namesto Urbasa ob bratih Rodman priložnost dobil Žiga Pance, prvič pa je zaigral tudi mladi Aljaž Uduč.

Risi učinkoviti v uvodni tretjini
V 4. minuti je David Rodman z leve strani lepo podal pred vrata, kjer je Sabahudin Kovačević zatresel mrežo. Veselje ni trajalo dolgo, saj je Brian Lebler le 15 sekund zatem z bližine izenačil. V 11. minuti je bil natančen Ken Ograjenšek, potem ko je vratar gostov David Madlener plošček le odbil. Ob številčni prednosti pred koncem prvega dela bi lahko Slovenija prednost še povišala, vendar Boštjan Goličič ni bil dovolj natančen.
Mojstrski zadetek Ograjenška
V nadaljevanju sta si obe ekipi pripravili nekaj priložnosti, risi so imeli nov "power-play", ki je ostal neizkoriščen. Krošelj se je sredi tekme izkazal ob prodoru Leblerja. Žiga Pance je imel nato, ko so imeli moža več na ledu domači, lepo priložnost, a je meril natančno v Madlenerja. Minuto pred koncem druge tretjine je na 3:1 z izjemnim strelom pod prečko povišal Ograjenšek po podaji Gala Korena.

Danes že blestel en ris - Jan Muršak je v Ligi KHL odločil derbi med Ak Bars in CSKA-jem. Gostje so slavili s 3:2 po kazenskih strelih. JM39 je podal za 1:1, zadel za 2:1 in zadel še v "loteriji"! CSKA še naprej vodi v svoji diviziji Tarasov in je tako z 62 točkami drugi na Zahodu. Ak Bars je s 50 točkami tretji na Vzhodu.

Jalov pritisk Avstrije v zadnji tretjini
V zadnji tretjini so gostje hitro želeli priti do drugega zadetka, ki bi jim omogočil tesno končnico in morebiten boj za zmago, razpoložen pa je bil Krošelj in Slovenija je brez večjih težav nadzorovala potek tekme. Zbranost ni popustila niti ob številčni prednosti, Krošelj pa se je spet izkazal v 54. minuti, ko je bil pred njim sam Benjamin Pertik, slovenski vratar pa je plošček odbil čez gol. Slovenci so v tem delu tekme večino časa prebili pred svojim golom, zadetka pa niso več prejeli kljub pritisku Avstrije. David Rodman pa je, ko so tekmeci poskusili še brez vratarja, zadel vratnico.

Kopitar: Preostali fantje dobro nadomestili poškodovane
"Zadovoljen sem s pristopom, tako kot zmeraj. Odigrali smo kljub težavam, ne spomnim se, kdaj smo imeli nazadnje toliko težav s poškodbami. A preostali fantje so stopili v njihove čevlje, izkoristili svoje priložnosti, nekateri bolj, drugi manj. Moramo vedeti, da nimamo kdo ve kako širokega izbora. A vsak, ki pride, je seznanjen s svojo nalogo in vsi jo z veseljem opravljajo. Že to, da se vsak trudi po najboljših močeh, je včasih dovolj in spodbudi druge, da dajo od sebe svoj maksimum," je pojasnil selektor Kopitar.

"Do sebe sem zelo kritičen, upal sem, da bom dal več, in tudi vem, da lahko dam več. Bili so tudi dobri trenutki, ne smem biti preveč kritičen, Žiga pa je danes v najinem napadu odigral zelo dobro. Res je, da si bolj zapomnimo pomembne tekme, je pa vseeno lepo, da smo turnir končali tako, kot smo želeli, tudi gledalcev je bilo danes več. Spet pa so bili na drugi strani Avstrijci," je dodal kapetan Marcel Rodman.
Japonci končali na tretjem mestu
Slovenci so za začetek turnirja premagali Japonsko s 3:1, v petek pa še Belorusijo s 3:0 in na koncu osvojili maksimalnih devet točk, na drugem mestu so Avstrijci s šestimi točkami. V boju za tretje mesto je na prvi sobotni tekmi Japonska ugnala Belorusijo s 4:2.

3. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
2.000; Kovačević 4., Ograjenšek 11., 39.; Lebler 4.

BELORUSIJA - JAPONSKA
2:4 (0:1, 2:3, 0:0)




2. krog:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

JAPONSKA - AVSTRIJA
1:5 (1:0, 0:2, 0:3)




1. krog:
SLOVENIJA - JAPONSKA
3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

AVSTRIJA - BELORUSIJA
3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Vrstni red: Slovenija 9, Avstrija 6, Japonska 3, Belorusija 0 točk.

Risi osvojili turnir v Tivoliju