Trenutek v 64. minuti, ko se je glasno zaslišal zvok prečke, pozneje pa se je izkazalo, da je plošček tudi prečkal črto gola. Foto: Reuters
Trenutek v 64. minuti, ko se je glasno zaslišal zvok prečke, pozneje pa se je izkazalo, da je plošček tudi prečkal črto gola. Foto: Reuters
Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Ilja Brizgalov in Jonas Brodin (Minnesota Wild) - Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Videti je bilo, da so prvaki v težavah, a nato je udaril Patrick Kane, ki je s petimi goli zdaj najučinkovitejši strelec končnice. Foto: Reuters

Na papirju favorizirani Pittsburgh je hitro zapravil prednost domačega ledu v dvoboju Metropolitanske divizije. NY Rangersi so dobili 1. tretjino z 2:0 po zaslugi Benoita Pouliota in Brada Richardsa, a so Pingvini izenačili v 2. tretjini z zadetkoma Lee Stempniaka in Jamesa Neala. Kljub prevladi Pensov (streli 36:27) odločitve v rednem delu ni bilo.

Dvakrat zadeli v istem napadu
V podaljšku je hitro na sceno znova stopil razigrani napad "modrosrajčnikov" Pouliot - Brassard - Zuccarello. Norvežan je dobil plošček ob ogradi, Pouliot je podal pred gol in po zaslugi Derricka Brassarda je prečka "zacingljala", pri čemer so sodniki kazali, da ni bilo gola. Akcija se je nadaljevala in Brassard je vrnil podajo pred gol Pouliotu, ki je tokrat vidno zatresel mrežo Pittsburgha, in NY Rangersi so se veselili uvodne zmage. Šele pregled videoposnetka je potrdil, da zmagoviti gol pripada Brassardu.

"Mislil sem, da je šlo noter, a sem tudi videl sodnika, ki je mahal, da ni gola. Plošček je prišel spet do mene, nato pa se našel Poulita," je nenavaden dvojni gol v podaljšku opisal 26-letni Kanadčan.

"Divjaki" pobudo kronali šele v 3. tretjini
V Chicagu so v dvoboju Centralne divizije branilci naslova z dvema goloma ob številčni premoči po 40 minutah vodili z 2:0. Minnesota je bila nevarnejša (streli 22:32 za Wild), a jo je v obup spravljal razpoloženi vratar Corey Crawford. Gostje so pobudo kronali z dvema goloma na začetku zadnje tretjine, za izenačenje je poskrbel Kyle Brodziak v 47. minuti.

Soloakcija Kana odločila tekmo
A veselje "divjakov" je trajalo le minuto in pol, ko je stvari v svoje roke vzel superzvezdnik Patrick Kane. V samostojni akciji, ki jo je začel v lastni obrambni tretjini, je preigral celotno nasprotno obrambo, na koncu pa z bekhendom ukanil Iljo Brizgalova, pri čemer je plošček zadel desno vratnico, prečko in levo vratnico ter na koncu pristal v mreži. Dobre tri minute pred koncem je Kane zadel še drugič, in tekma je bila odločena. Bryan Bickell je drugi zadetek na tekmi, za končnih 5:2, dosegel v prazen gol.

LIGA NHL - KONČNICA, 2. KROG

METROPOLITANSKA SKUPINA

PITTSBURGH - NY RANGERS - 0:1
* 2:3 (0:2, 2:0, 0:0) - v podaljšku
Stempniak 28., Neal 34.; Pouliot 6., Richards 18., Brassard 64.
Obrambe: Fleury 24; Lundqvist 34.

Kateri gol je odločil podaljšek?

ATLANTSKA SKUPINA

Sobota ob 18.30:
BOSTON - MONTREAL - 0:1

CENTRALNA SKUPINA

CHICAGO - MINNESOTA - 1:0
5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Bickell 15., 58., Hossa 32., Kane 49., 57.; Stoner 43., Brodziak 47.
Obrambe: Crawford 30; Brizgalov 17.

Izjemna predstava Patricka Kana

PACIFIŠKA SKUPINA

Nedelja ob 2.00:
ANAHEIM - LOS ANGELES

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Patrick Kane (Chicago Blackhawks)